Reklama

Reklama

Muréna

Trailer 2

Obsahy(1)

Julijino dospívání navenek vypadá jako dokonalá idyla. Své dny tráví na skalnatém břehu Jadranu, v útulném penzionu, který provozuje její otec Ante. Všechno se zdá být zalité sluncem a mořskou modří. Vztahy uvnitř rodiny ale mají k harmonii daleko. Ante je manipulativní, žárlivý tyran, který dává svoje rozmary tvrdě pocítit Juliji i její matce Nele. Napjatou atmosféru změní příjezd zámožného Javiera, jehož uvolněný šarm zdánlivě otupí hrany. Šaramantní cizinec nabídne Juliji možnost úniku před dusivou otcovskou autoritou, pozorný hostitel Ante ale každý její krok sleduje s rostoucí ostražitostí a záští. Film chorvatské režisérky Antonety Alamat Kusijanovic Muréna, který v Cannes získal cenu pro nejlepší debut, vyniká pronikavým stylem, precizní charakterovou studií a dokonale zachycenou atmosférou léta, které pro hlavní hrdinku ukrývá zprvu nenápadnou, posléze ale zcela zásadní životní proměnu. (Artcam Films)

(více)

Recenze (30)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Silné, syrové, strhující, svobodou i solí nasáklé drama o uvědomění si vlastní síly a vymanění se tyranii, mužské, otcovské, násilnické, majetnické, patriarchální, starosvětské.... o zpřetrhání pout za jakoukoli cenu, vstříc otevřenému horizontu, bez ohledu na to, co přinese, i kdyby tam nemělo čekat nic než řada nových zklamání nebo smrt vyčerpáním. Vzrušující příběh o tom, že být naživu znamená nesmiřovat se a odhodlaně hledat, kudy vyváznout, bez ohledu na to, jak to bude dál či jak to dopadne. A další bezchybný počin, který si může připsat ženská tvůrčí skupina, od skvělého scénáře, režie a kamery až po fantastickou hlavní představitelku. *~ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chorvati umí točit filmy ! Muréna je citlivé, syrové drama o nefunkčním rodinném trianglu, který naruší plánovaná návštěva starého známého, jen tak mimochodem těžkého milionáře, který ve veskrze průměrné rybářské rodině během prosluněného víkendu rozdmýchá staré nevyřčené křivdy stejně zdatně, jako nové nepoznané emoce. Bravurní herecké výkony všech zúčastněných, plastické, skvěle napsané postavy a minimalistické výprava chorvatských skal udělají své. Adekvatní stopáž a nadprůměrný divácký zážitek z příjemného evropského low-budgetu je na světě. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Gracija Filipovićová byla jednoznačně castingovou výhrou. Psychologicky to nebyla nijak lehká úloha, navíc bylo třeba, aby byla doslova jako ryba ve vodě. Ostatně většinu filmu neopouští záběr, a až na pár výjimek je vlastně pořád v jednodílných plavkách (či neoprenu). Přestože hlavní boj svádí s otcem v podání Leona Lučeva, smysl tu dává i angažování maorského herce Cliffa Curtise do role zámožného otcova známého. Tenhle film je ostatně celý pečlivě promyšlený, a přitom dokáže být i velmi dramatický. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Krásná plavkyně s expozicí své postavy ve většině záběrů, despotický otec s expozicí své zkrachovalé existence, zoufalá matka s expozicí své sexuální roztříštěnosti mezi dvěma muži a pošahaný ulhanec. Tak dejme tyhle čtyři do jednoho domu a na jednu loď. Nechme putovat vztahy mezi nimi navzájem. Nic víc. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

neběžný příběh vzpoury dospívání. Film si vytvačí s napětím vztahu a náladou minulých tajemství. K tomu atmosféra bezstarostných prázdnin. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Blbý je jak je to vlastně celý strašně banální. Nejsilnějším atributem filmu pak je tedy ta neustále ve vzduchu visící hrozba fyzického násilí ze strany idiotského otce protagonistky, ke kterému vlastně nikdy nedojde (respektive nikdy hrdinku přímo neudeří), ale přesto je všudypřítomné a o to nepříjemnější. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Prostredie, v ktorom sa film odohrával, malo veľký potenciál. Rovnako aj základ príbehu so zaujímavými postavami, medzi ktorými to poriadne vrelo už od samého začiatku. Ale napokon celý film pôsobil dosť nenápadne a držalo sa to tak akosi pri zemi . Dejová línia bola až príliš jednoduchá, nehovoriac o takmer neviditeľnej dramatizácii, ktorá sa tu vyskytla len tak sporadicky. Veľká škoda, lebo táto zápletka mala určite čo povedať a príbeh sa mohol rozvinúť aj do epickejšej formy. 2* ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Festivalovka, ktorá chce hovoriť o prerode a dospievaní na pozadí genius loci Balkánu, no všetko robí nejak napoly.⚪Exteriéry i interiéry sú vybrané veľmi dobre, na niektoré dronové zábery je radosť pozerať, rovnako motív potápania a lovenia je pre tunajších divákov istotne exotickým, no celá premisa postupom času mizne do stratena - čo sa najprv javí ako motív romantickej lásky sa v závere zobrazuje skoro úplne opačne, ťažisko deju na dcéru sa občas sčasti prenáša na matku, a aj celý motív despotického otca, ktorý rodinu dusí je slabší - od začiatku filmu nie je jasné, že otec je vyslovený tyran, pôsobí skôr jednoducho, tak, že musí mať posledné slovo a myslí si, že vie všetko najlepšie, v závere sa ale na jeho postavu už ukazuje ako na tyrana, s ktorým sa nedá žiť, má tendenciu k fyzickým bitkám a je vyslovene zlý.⚪Rovnako motív dcéry, ktorá podporuje matku v nevere a v tom, aby opustila otca a začala si s jeho kamarátom ,,zdá se mu poněkud něšťastným." Celý charakter hlavnej hrdinky to potom zvláštne rozbíja, na jednej strane dospievajúce dievča, prezentované ako objekt sympatií diváka, na druhej strane nie úplne čisté hodnoty, ktoré naozaj nevyplývajú z pubertálnosti.⚪Celý film plynie pomaly ako samotná tečúca voda, ukazuje skôr utápajúcu všednosť života či bežné chvíle konverzácii, no stráca na prepracovaní charakterov postáv, slabších hereckých výkonoch i nevytvorení lepšej chémii medzi postavami.⚪A to, že hlavná hrdinka by bola tak naivná, že by si myslela, že ju cudzí chlap niekam vezme, len preto, že ho o to poprosí, to už hraničí s čírou hlúposťou, nie nízkym vekom.⚪ ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dívka nezkrotná jako muréna. Film se odehrává u moře a v moři, při potápění, které je zajímavé. Dramatické rodinné vztahy jen občas strhnou. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% přijemné překvapení. Zamrzí že něco podobného nejsou štonc natočit naši filmaři z českých reálií. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

17ct je to tak akorát, aby si holka začala dělat, co fakt chce, bez ohledu na okolí a všechny kolem. Moře, plavky a balkánský postoj k ženám , to přesně sedělo. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Civilní silné drama o rodině, samostatnosti, závisti a manipulaci. Pečlivě natočené s velmi dobrým výběrem herců. 70% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade plne súhlasím s tamojším hodnotením. Toto je ten typ príbehu, ktorý vyniká jednoduchosťou a priamočiarosťou a zároveň vás chytí za srdce. Príbeh o hľadaní cesty zo životného marazmu k vytúženej slobode, ktorá nie vždy je ľahká. Každopádne zaujímavé dialógy, výborné herecké výkony a v neposlednom rade aj keď komorná, ale o to skľučujúcejšia atmosféra. Pre mňa osobne filmové prekvapenie a celkom som si ho užil. 75 % ()

Reklama

Reklama