Reklama

Reklama

Olga

Trailer 1

Obsahy(1)

Rok 2013. Patnáctiletá nadaná gymnastka Olga žije rozpolcená mezi Švýcarskem, kde trénuje na evropský šampionát s cílem zúčastnit se olympijských her, a Ukrajinou, kde její matka novinářka reportuje o dění v době Euromajdanu. (Film Europe)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (34)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře fungující spojení sportovního dramatu o mladé špičkové gymnastce s politickým komentářem z politického převratu na Ukrajině. Představitelka hlavní role to všechno zvládla podat věrohodně. Autoři si trochu naběhli happy-endem z Kyjeva 2020. Kdo film stihl vidět v létě 2021, ten vlastně viděl o dost jiný film, než já na jaře 2022. :-/ ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kombinace politicky angažovaného a sportovního filmu se z mého pohledu může zdát smrtonosnou, protože v prvním případě bývám obezřetný, což zamezuje se do snímku položit, druhé pak většinou dost nenávidím. Olga je naštěstí poučená z chyb v obou případech. Výborně balancuje svá témata tak, aby se nedalo nikdy říct, že vypráví o jednom navzdory druhému. Vědom si film limitů i kvalit gymnastických nehereček, nechává je komunikovat převážně řečí těl (na jejichž ramenou by se dala hrát deskovka) a hlavně v opakujících se sekvencích cviků a tréninků neustále mění hlediska, střih a rytmus, takže zdánlivě stejné situace vytvářejí stále nová napětí. Zšeřelá atmosféra švýcarských tělocvičen při pozdních trénincích, vysoká hloubka ostrosti a subjektivní kamera nakonec pomáhá Olze dosáhnout toho nejzásadnějšího, co může chtít film o sebepřekonání se. Tedy silný fyzický zážitek, skrze který se dokážeme napojit či alespoň obdivovat postavu, která po nás nechce žádné sympatie. Zkombinování s událostmi na Majdanu pak funguje překvapivě hladce (nehledě na trochu papírové kazatelství protagonistčiny matky) a navíc vyúsťuje v názor s nímž souzním, tedy, že pokud má být sport apolitický, tak slouží jenom boháčům a idiotům a tedy je zbytečný. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Športovo-politická dráma očami ukrajinskej gymnastky Olgy, ktorá v roku 2013 ušla zo svojej krajiny kvôli postupnému pádu ruského režimu na Ukrajine. Prenasledovanie novinárov a ich rodín bolo v tej dobe bežnou praktikou, a tak Olge nezostávalo nič iné, len využiť svoj polovičný švajčiarsky pôvod a ujsť k Helvétom. Anastasia Budiashkina zahrala svoju rolu vynikajúco. Veľmi sa mi páčil aj ten športový rozmer filmu. Bolo to zaujímavé, dramatické, a hoci bola dievčina občas až príliš impulzívna a drzá, v podstate som s ňou súcitil. Koniec filmu vyznieva optimisticky... No bohužiaľ, po roku 2014 "Veľký brat" z východu neuniesol, že Ukrajina chcela ísť svojou novou a liberálnejšou cestou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento debut režisérky Elie Grappeové jsem viděl v v pražském komunitním centru Kampa. Jde o osobní a politický psychologický portrét  ducha Ukrajiny mladé atletky, která je podrobena zkoušce. Film je něco mezi politickým komentářem, teenagerským dramatem a sportovním filmem. Má atmosféru tísně a frustrace. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film Olga je v první řadě tragickým prologem k dnešnímu stavu našeho světa...nechtěným, nemyslitelným i když možná tušeným, nikdo nemohl nic předpokládat, nebo si snad raději nedokázal představit...někteří možná tušili, zřejmě také představovali, jak je v těchto dnech vidno, kdo a jak, to se možná uvidí za několik (dlouhých) let. Vidět tento film před nebo po 24. únoru 2022 je bez diskuze rozdíl. Každopádně se v mých očích jedná o bezchybně zpracované téma, jenž si režisér ještě dobrovolně ztížil stopáží. Nicméně na konci se divák nestačí divit, co vše lze zobrazit v osmdesáti minutách. Skvěle natočeno, sehráno i odvyprávěno.  [Filmový klub Citadela] ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Kvůli větší autenticitě obsadil režisér do hlavní role i do některých vedlejších rolí dalších gymnastek neherečky. Dívky, které si zahrály Olgu (Anastasia Budiashkina) a Sašu (Sabrina Rubtsova), jsou skutečně součástí ukrajinského reprezentačního týmu, představitelky Steffi (Caterina Barloggio) a Zoé (Théa Brogli) jsou naopak členkami švýcarské reprezentace. (oli009)

Reklama

Reklama