Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéfkuchaři Andymu směna v jeho restauraci ani nezačala, a už nestíhá. Je poslední pátek před Vánoci, a tak si chce fajnové jídlo dopřát snad každý. Hosteska přijala příliš mnoho rezervací, nespokojený kontrolor šmejdí v kuchyni a do toho všeho má dorazit i Andyho mentor, kuchařská ikona, přicházející bez varování, zato s partnerkou, uznávanou food-kritičkou. Hůř snad být nemůže. Jednozáběrová jízda hektickým večerem začíná… Britský film s famózním Stephenem Grahamem v hlavní roli se žene kupředu nesmlouvavým tempem práce v gastrobyznysu. Trefný ale bude připadat všem, kterým se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (348)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý neustále šlape ako hodinky. Stojí na hereckých výkonoch, zvedavej kamere a prirodzenosti, ktorá dokáže z tak vypätej situácie vytrieskať strašne veľa. Stephen Graham je výborný. Prostredie noblesnej reštaurácie tiež. Všetko je tam presné, zmotivované a náznaky hlbších problémov sú osviežujúce v rámci prehĺbenia charakterov, ale nezasahujú do perfektne vystavanej hlavnej zápletky. O to viac zamrzí koniec. Ten jediný, pôsobil ako päsť na oko. A pre mňa výrazne skazil celý dojem. Byť to uzatvorené menej surovo a viac v kontexte načatých línií bolo by to za plný počet. Takto je to inak perfektná záležitosť s koncom, ktorý pôsobí nanútené a do celej atmosféry diela ( aj napriek tomu o aký koniec sa jedná) nezapadá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vtahující, nesmírně intenzivní snímek nabitý emocemi a energií - pro mě nezajímavější premiéra roku 2021. Luxusní zákusek servírovaný týmem britských herců v čele se Stephenem Grahamem. Jeho výkon v Bodu varu spolu s rolí dozorce v minisérii Čas mě donutil uvažovat o umístění do topky oblíbených tvůrců. Během jednoho hektického večera vyvrcholí dlouhodobá osobní krize šéfkuchaře a majitele restaurace v jedné osobě a začnou se dít věci... Philipu Barantinimu se podařilo bez větších režisérských zkušeností za nevalný peníz v prostorách jedné restaurace natočit skvělý biják, kde nenalézám výraznější slabiny, ale pokud bych měl vedle herectví zúčastněných něco vyzdvihnout, pak určitě Lewisovu bravurní kameru; 90 minut na jeden záběr se jen tak nevidí. Všem filmovým gurmánům přeju ke sledování Bodu varu pochopitelně dobrou chuť. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jednozáběrová hektická večerní šichta v restauraci, kde se dle očekávání podělá vše, co se podělat může. Je to natočené dynamicky, na úrovni a hlavně od začátku do konce velmi zábavně a poutavě. A jak koukám na dosavadní vývoj hodnocení, Bod varu je taky docela významným letošním bodem Varů. [KVIFF 2021] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po delším čase jsem se zase jednou dostal k filmu, který se zabýval stylovým stravováním. A jak už to tak s takovými snímky bývá, personál se potýkal s mnohými překážkami jak na své straně tak na straně hostů. Já osobně dělím hosty restaurací na tři druhy. Ten první se přichází dobře najíst (z důvodu, že doma kvalitní jídlo nemá a žije z polotovarů, nebo proto, že si chce pochutnat, aniž by musel zase vařit) a bývá obvykle vděčný a zdvořilý. Druhou skupinu tvoří sebestřední kkti, kteří si zvedají ego buzerováním servírek/ číšníků (a když se opravdu daří, tak i kuchyňského personálu), jídlo je prakticky nezajímá jako pokrm; používají ho jen jako záminku k prezentování svého vnitřního ředitele zeměkoule. A třetí podmnožinou jsou latentní sebevrazi s alergiemi na kdeco, pro něž je návštěva restaurace adrenalinovým sportem ve stylu ruské rulety. Tvůrci mají kupodivu buď stejný nebo velmi podobný pohled na věc, protože ve svém filmu obsáhli vše výše jmenované, ale středobodem všech problémů byl stejně ten magor v kuchyni, před nímž museli schovávat i mouku a práškový cukr. Filmy na jeden záběr možná fičí, ale já a odborový svaz střihačů si o tom myslíme své. / Poučení: Najez se radši doma, tam alespoň víš, kdo ti plive do jídla. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Realistický, až dokumentární snímek o jednom večeru v mnohahvězdičkové restauraci, kde jsou zaměstnanci pod neustálým tlakem, zatímco se zároveň snaží vepředu vytvořit co nejpříjemnější atmosféru pro zhýčkané návštěvníky. Vidíme tu tedy především, jak to mají kuchaři a číšníci těžký, například určitě každý polituje černošskou servírku, ke které se chová hnusně tlustej bohatej suverén. U hlavního hrdiny to je ale trochu těžší, protože hned vytušíme, že udělal ve svým životě celou řadu chyb a stále chyby dělá. Když se tedy ve filmu neustále potácí před kamerou, tak to není zrovna příjemné sledovat. A není v tom sám, většina postav tam má nějaké menší či větší problémy, takže to není zrovna pohodový film. Je ale často zábavný a napínavý. Dost mě ale mrzelo, že film nám nejen svým názvem slibuje, že dojde k něčemu velkému, ale... ani moc ne. Film se drží při zemi (aby byl realistický?) a taky mi přišlo, že se zhruba v druhé půlce trochu vyčerpá a už jen dál koukáme, jak je všechno pro všechny naprd a pak - zatmívačka. Zajímavý film, takový ten přesně na festivaly, ale za nic zásadního Boiling Point nepovažuju. Každopádně na závěr chválím všechny herce. (7/10) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Film je natočen na jediný záběr. Filmové rekvizity byly v průběhu natáčení různě poschovávány a odkryté, když se kamera nacházela na jiném místě. (Dalfor)
  • Filmovanie prebiehalo v londýnskej štvrti Dalston. (MikaelSVK)
  • Původně mělo být v březnu 2020 osm pokusů na natočení – dva za večer během čtyř dnů. A to zrovna, když v Británii eskalovala pandemie covid-19. Po prvním dnu se Stephen Graham s producenty rozhodli, že není bezpečné mít tolik lidí na jednom místě, a tak bylo natáčení omezeno na dva dny a na čtyři pokusy. Třetí pokus se stal výsledným filmem. (Dalfor)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama