Reklama

Reklama

Hodina stínů

Trailer

Obsahy(1)

Křesťanský spisovatel, novinář a básník Jochen Klepper (nar. 1903) žije se svou židovskou manželkou a nevlastní dcerou, která je rovněž Židovka, v Německu v období Třetí říše. Je jedním z nejvýznamnějších autorů hymnů 20. století, což ho však neuchrání před existenciálním konfliktem s ideologií národního socialismu. Na konci roku 1942 odmítají úřady jeho ženě a nevlastní dceři povolit odjezd ze země a zdá se, že jim každou chvíli hrozí deportace do koncentračního tábora. Když ho Adolf Eichmann donutí volit mezi kariérou a manželstvím, stojí Jochen před bezprecedentním životním rozhodnutím - stejným, jaké učinily tisíce dalších Němců ze smíšených manželství. Tak tiše a nenápadně, že o tom dodnes ví jen málokdo. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

janesX 

všechny recenze uživatele

Hodinu stínů by som si skôr vedel predstaviť ako rozhlasovú, či možno divadelnú hru. To si iste uvedomoval aj tvorca tejto inscenácie a tak ho napadlo, že ak použije pár grafických vizuálnych trikov, film bude zaujímavejší. Pravdou ale je, že tieto metódy, ako zaujať, v tejto vážnej téme vyznejú príliš experimentálne (zužovanie priestoru), vhodnejšie by boli v horore, ale tu sú úplne zbytočné a prinajlepšom rozporuplné. Na výsledku to nijak neprilepšilo a či už by to bola rozhlasová, divadelná hra alebo TV inscenácia, vždy by to bolo za slabé tri, alebo silné dva (ešte neviem). Čo má film vo svojom "výzbroji" je to, že sa jedná o skutočnú udalosť, vychádzajúcu z denníka J.Kleppera, ktorého trojčlenná rodina sa rozhodla spáchať sebevraždu, aby unikla pred rozdelením nacistami a aby tak mohla byť až do konca spolu. Z filmu by som vystrihol  scénu kde si Klepper spytuje s diablom svedomie, prišlo mi to ako zlá vata (tvorca s filmom zrejme mieril do kín) a takmer som to vypol. Ale sú tu aj dobré scény (návšteva suseda, dramatický akt sebevraždy) a myslím že tento režisér tu napokon absolvoval celkom dobré školenie. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Sfilmovaná divadelná hra (podla mna), na ktorú ale musíte byť nastavený. Ja som nebol. Židovské drísty o smrti ma nezaujímali, aj keď som rozumel ich pohnutkam a motivácií, nedokázal som sa na nich napojiť a prežívať to s nimi. Niekto si to asi pôjde, ja to nebudem. 1 z 5 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dej je stanovený už v obsahu, o nič viac tu nejde. Celý film je len povedačka. Ale dôležitá povedačka. O tom, ako sa v tak ťažkej situácii zachovať. A že ich nebolo v Tretej ríši málo. Divil som sa však tak nízkemu hodnoteniu, námet je predsa silný. No pochopil som to po 40 minútach. Celý koncept sa zrúti po rozhovoroch s diablom, ktoré boli až hororové. Nepríjemné na pozeranie. A nakoniec to vyústilo v kresťanstvo zmiešané so smrťou, dobrovoľnou či nútenou. Možno filozofický pohľad, ale podľa mňa taký protivný. Navyše, tragika na konci je sprevádzaná veselou pesničkou. Ako by sa tvorca kochal nad umieraním. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve Špýru (Speyer) ve spolkové zemi Porýní-Falc. Dále v německých městech Darmstadt, Wiesbaden a Allgäu. (curil)

Reklama

Reklama