Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace hry Noela Cowarda. V konzervativní rodině vyšší třídy vládne pevnou rukou paní domu, hraběnka z Marshwoodu (Julia Andrews). Její nejstarší syn Nigel (Edward Atterton) způsobí nečekaný zmatek, když si přivede svou nastávající, Mirandu Frayle (Jeanne Tripplehorn), slavnou holywoodskou hvězdu. Celá rodina je přímo šokovaná, když vyjde najevo, že mladá žena je sestra jejich služebné ... Velmi relativní známosti - komedie o náročných přáních a malých špinavých tajemstvích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas sgudaulinem. I já mám moc rád britské konverzační komedie. Anglický humor miluji a proto jsem s radostí šel do téhle komedie. Již od první chvilky v očekávání příjezdu Američanky na staré anglické sídlo jsem si uvědomil, že jsem tuto zápletku již někde viděl. A hned jsem si vzpomněl. Bylo to film Lekce neslušného chování s nádhernou Jessicou Biel. V údivu jsem si uvědomil, že v obou filmech hraje Colin Firth. Zatímco u Lekce neslušného chování , kde hraběnku hájící staré zvyky a práva rodu hraje úžasná Kristin Scott Thomas zde tuto roli zastává Julia Andrews. Bohuž zde jsem se moc nenasmál, vlastně jsem se u Velmi relativních známostí nezasmál vůbec. Snad to bylo opravdu špatným převedením divadelní hry na plátno, snad některými hereckými výkony, možná i českým dabingem - nevím. Pokud se chcete pobavit na velmi podobné téma, rozhodně doporučuji Lekci neslušného chování (2008). Na tohle raději jděte do divadla, odhaduji, že to na prknech může být výrazně lepší. Kladně hodnotím výpravu a celé to ztvárnění padesátých let, včetně aut a letadel.. Bohužel v součtu je to jen na dvě sklenky brandy. * * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mám opravdu rád britské kostýmní konverzační komedie obsazené osvědčenými herci typu Colina Firtha nebo Stephena Frye. V tomhle případě bylo mé očekávání ale příliš velké a úměrně tomu se dostavilo i zklamání. Rozumím tomu, že ne každý autor dokáže napsat tak skvostně vybroušené dialogy jako král bonmotů Oscar Wilde, tohle je ale vážně úroveň, která by se hodila tak do české operety 30. let. Netuším, jestli se na tom podepsala víc úroveň divadelní předlohy, scénáristova práce nebo dokonce sám režisér. Výsledkem je tuctový a zapomenutelný titul, který ten punc kvality ostrovní tvorby, na jaký jsem zvyklý, jednoduše nemá. Celkový dojem: 45 %. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Méně známá hra Noela Cowarda byla zadaptována v roce 2000 ve vtipné komedii plné autorova skvělého sofistikovaného humoru. Tvůrcům se však podařilo divadelní hru velice slušně rozpohybovat (podobně jako Cukorovi Příběh z Filadelfie), takže vzniklo velice svižné retro s milým hudebním doprovodem. Jeanne Tripplehornová skutečně vypadá jako hvězda Hollywoodu padesátých let, ale skvělý výkon podává hlavně Julie Andrewsová v roli Lady Marshwoodové a Colin Firth coby její ironicky hláškující synovec. A třešničkou na dortu je pak majordomus v podání skvělého Stephena Frye. Tito tři herci dávají zapomenout na to, že to je vlastně docela pakárna, a ve výsledku se jedná o jedny z nejpříjemněji strávených devadesáti minut, jaké si divák může přát. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Miluji herečku Julii Andrews, a proto jsem si toto DVD koupila. Zas až tak vtipné to nebylo, nemohla jsem se ničemu zasmát, ale je pravda, že jsem se ráda podívala na film u kterého jsem nemusela absolutně přemyšlet a kdybych si mezi tím na 10 minut zdřimla, tak veřte, že bych o nic nepřišla. No co naplat, už jsem viděla větší kraviny a přežila jsem to. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Hrabátko se vrací do staré vlasti s pilnou zlatokopkou, co za mořem objevil. Leč šlechtická jeho mamá by u večeře raději cvičenou kachnu než potrefenou husu viděla. Je tudíž třeba svléknout rukavičky a vztahu zasadit ránu na solar a pro jistotu i pod pás. Ještě štěstí, že city jsou v tomhle filmu tak pomíjivé, jakoby je člověk sledoval z kolotoče. Takže se stačí jen bavit. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Výborná konverzační komedie s přiměřenou dávkou anglického humoru mě mile překvapila. Aktéři ústředního milostného trojúhelníku zůstali co se hereckých výkonů týče zcela ve stínu jiné trojky, a to matky v podání Julie Andrews, jejího synovce Colina Firtha a majordoma Stephena Fry. Je evidentní, že se jedná o filmové zpracování divadelní hry, ale to vůbec nevadí, protože v popředí jsou precizně vypointované dialogy a skvělé herecké výkony výše uvedené trojky. Příjemnou kulisou tohoto snímku jsou krásné exteriéry i interiéry honosného zámeckého sídla. Když k tomu navíc přidám skutečnost, že jsem strávila hodinu a půl ve společnosti okouzlujícího Colina Firtha, tak nemohu dát menší hodnocení. ()

widla 

všechny recenze uživatele

Ďábelské duo Colin Firth a Julie Andrews - skvostný tandem! Výborná anglická komedie o vztazích na anglickém venkově. Doporučuji. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Nevim jak kvalitní je předloha (divadelní hra), ale z filmu mám pocit, že mohl bejt mnohem, mnohem lepší. Především první polovina filmu se hrozně táhne. Až v druhé, když se vztahy mezi hrdiny začnou moc pěkně vyhrocovat, nabere film potřebné tempo. Kvalita filmu stojí především na scénáři, částečně na hercích, ale rozhodně ne na režisérovi. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi relativní komedie. A to i přes účast Stephena Frye a Colina Firtha. V případě Julie Andrews přestupní stanice od muzikálových klasik až k Deníku princezny. Relative Values jsou nenáročnou podívanou (nevím, jak původní divadelní hra), tj. příjemně strávený čas, ale do hodiny už o něm nevím. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Colin Firth a Stephen Fry, mám docela rád anglické kostýmové komedie i s nějakým tím občasným záběrem na anglický venkov. Jenže v tomhle případě bylo mé očekávání až příliš velké a úměrně tomu se dostavilo i zklamání. Hvězda Wildy Baldwina vzplála a vzápětí zhasla na přelomu 80. a 90. let minulého století, tak proč ho strkají sem? Odsunuto do kategorie jednou vidět stačí. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Není to nic zářícího na nebi (víte jak to myslím:), ale parádně mě to pobavilo. Nepopadala jsem se smíchy za břicho, ale to ani nebylo třeba. Film mě pořád držel v napětí a hnal mě (i mou mysl) jako parní lokomotivu v před. Taková veselá fraška (v dobrém slova smyslu. Doporučuji. ()

Reklama

Reklama