Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní roli ve snímku The Bedford Incident hraje posedlost, která bývá v srdci lovce nezvladatelná a nezáleží zda lovec nahání divou zvěř či sovětskou ponorku v době studené války. Posedlý kapitán (Richard Widmark), velitel americké válečné lodi jménem Bedford, která křižuje výsostné vody u pobřeží Grónska, neuváženě a tvrdohlavě pronásleduje sovětskou ponorku s cílem, donutit ji vyplout na hladinu a přiznat narušení chráněného prostoru. Jeho počínání sleduje novinář (Sidney Poitier), kterého podivná minulost kapitána zajímá. Situace se vyhrocuje, kapitán přivádí loď i posádku do kritické situace, která končí tragedií. Za zmínku stojí nápadná podobnost děje s filmem "Bílá velryba" z roku 1956, kde podobnou roli posedlého kapitána Achaba ztvárnil Gregory Peck. (Kimon)

(více)

Recenze (19)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ano, jistá paralela s Bílou velrybou by se tu dala najít. Hvězdné trio Widmark, Poitier a Balsam je jistě jedním z lákadel ke zhlédnutí tohoto snímku, čemuž může napomoci též doplnění o mladého Donalda Sutherlanda. Atmosférou, výkony hlavních aktérů a samotým závěrem je The Bedford Incident hoden slušných 4*. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Napínavé, to je to nejlepší slovo. Pokud si někdo stejně jako já myslel, že byl Gene Hackman v Krvavém přílivu naprosto nejdrsnější kapitán, který na nic nebere ohledy, tak doporučuji kouknout se na výkon Richarda Widmarka. Ten naprosto kraluje celému filmu. Poitier jako pisálek je spíš vtipnou vložkou, krom konverzační přestřelky při důvěrném rozhovoru s kapitánem. No a překvapivý je i naprosto nehollywoodský závěr. ()

Reklama

resp8533 

všechny recenze uživatele

Finální rozhovor (monolog) brilantně vystihuje, když se "hravé" paranoidní nutkání rázem změní v nevyhnutelné fatální probuzení. Pokud Vás film chytí, pak závěr bude třešnička na dortu; ten "nepopsatelný" pocit, který po skončení ve vás zůstane... excelentní herecký výkon. Pokud Vás nechytí, tak se nenamáhejte, bude to "stejně nudné" až do konce. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Posedlost nepatří mezi ty nejlepší vlastnosti člověka. Dá se spíše mluvit o jisté duševní úchylce, která zaslouží lékařskou péči. Je v běžném životě tolerovatelná, ovšem ve vysokých a zodpovědných funkcích je nežádoucí. Je jakýmsi hnacím motorem každého z nás, ale musíme vědět, kam až ji můžeme nechat zajít. Co se může stát, když posedlost ovládá kapitána válečné lodi uvidíte v tomto snímku, kde právě posedlost řídí posádku lodi a předurčuje její smrt. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Studená válka v plném proudu islandských výsostných vod a přilehlých vod mezinárodních. Tak trochu námořní varianta na Fail-Safe, která stejně tak ukazuje, jak v této době svět balancoval na tenké hraně. Člověk si řekne, že je to vlastně zázrak, když se jaderná válka mezi USA a SSSR nestala skutečností. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Na niekoľkých miestach filmu Richard Widmark vyvoláva šialený, nervózny a zlovestný smiech, ktorý pripomína typický smiech jeho postavy Tommyho Uda vo filme Kiss of Death (1947). Widmark sa takto smeje, keď postava Erica Portmana kriticky odkazuje jeho činy (kapitána lode) v tomto filme. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Marka Rastoviche. (Hans.)

Reklama

Reklama