Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní roli ve snímku The Bedford Incident hraje posedlost, která bývá v srdci lovce nezvladatelná a nezáleží zda lovec nahání divou zvěř či sovětskou ponorku v době studené války. Posedlý kapitán (Richard Widmark), velitel americké válečné lodi jménem Bedford, která křižuje výsostné vody u pobřeží Grónska, neuváženě a tvrdohlavě pronásleduje sovětskou ponorku s cílem, donutit ji vyplout na hladinu a přiznat narušení chráněného prostoru. Jeho počínání sleduje novinář (Sidney Poitier), kterého podivná minulost kapitána zajímá. Situace se vyhrocuje, kapitán přivádí loď i posádku do kritické situace, která končí tragedií. Za zmínku stojí nápadná podobnost děje s filmem "Bílá velryba" z roku 1956, kde podobnou roli posedlého kapitána Achaba ztvárnil Gregory Peck. (Kimon)

(více)

Recenze (19)

Mol 

všechny recenze uživatele

LOOK, IF I CATCH A MAN ROBBING MY HOUSE AND HE MAKES A BREAK FOR THE STREET, DO I LET HIM GO JUST BECAUSE HE MADE IT TO THE SIDEWALK?! Wou. Naprosto špičková záležitost. Kdyby to šlo tak tomu dám 6 hvězd. Widmark naprosto skvělí ve své roli odhodlaného kapitána, který si jde tvrdě za svým, došlo i na jeho šílený smích. Sidney taky super, ale zastínil ho skvostný komodor Schrepke a tak scény s ním a kapitánem byly ty nejlepší. Filmu začala houstnout atmosféra od doby, co loď Bedford lokalizovala sovětskou ponorku. Hon na ni byl dech beroucí a v úplném závěru filmu mě zaplavila horkost. Pohledy na můstku mluvili za vše. Dále tu byl Sutherland, který sice jen zkoumal slupky od brambor, ale taky dobrý vidět jeho známou tvář. Zajímalo by mě co na tento film řekli soudruzi v Moskau, když to viděli. Asi začali stavět nový gulagy na Sibiři, aby se jim tam všichni ti imperialisti v městnali. Jeden z vrcholů válečných filmů a nechápu, že jsem se k němu již dřív nedostal. Zřejmě i spousta dalších, protože hodnocení tady zrovna moc není a to je velká škoda. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Napínavé, to je to nejlepší slovo. Pokud si někdo stejně jako já myslel, že byl Gene Hackman v Krvavém přílivu naprosto nejdrsnější kapitán, který na nic nebere ohledy, tak doporučuji kouknout se na výkon Richarda Widmarka. Ten naprosto kraluje celému filmu. Poitier jako pisálek je spíš vtipnou vložkou, krom konverzační přestřelky při důvěrném rozhovoru s kapitánem. No a překvapivý je i naprosto nehollywoodský závěr. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevidieť Fail Safe a nevedieť, že tu bol už rok predtým, bol by som z tejto pomalej drámy v ľadových vodách určite viac nadšený. Herci sú samozrejme brilantní, treba vyzdvihnúť aj príklon tvorcov "západniarov" k pacifizmu v období celkom slušne vyhrotenej situácie studenej vojny. Do sovietskej ponorky sa ale nepozrieme, napätie sa tak príliš nebuduje, atmosféra je ale dokonalá. Niektoré dialógy a rozhovory postáv sú možno dlhšie ako by stačilo. Nechcem tvrdiť, že viac akcie a väčšie tempo by filmu pomohlo, to by bolo príliš prvoplánové, viď bezchybný Fail Safe, kde všetko v tom pomalom tempe a komornej atmosfére skvele fungovalo. 70% ()

resp8533 

všechny recenze uživatele

Finální rozhovor (monolog) brilantně vystihuje, když se "hravé" paranoidní nutkání rázem změní v nevyhnutelné fatální probuzení. Pokud Vás film chytí, pak závěr bude třešnička na dortu; ten "nepopsatelný" pocit, který po skončení ve vás zůstane... excelentní herecký výkon. Pokud Vás nechytí, tak se nenamáhejte, bude to "stejně nudné" až do konce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nerad davam debutom vysoke hodnotenia, ale tu proste musim. Reziser James B. Harris natocil vyborny film, u ktoreho mozno kludne najst paralely s Bilou Velrybou a kapitanom Achabom. Akurat na rozdiel od Bile Velryby tu chyba Orson Welles, ze jo. Paci sa kmi myslienka, ze nezalezi na tom, ci masozrava fauna nahana svoju obet alebo posadnuty kapitan bojovej lode nahana sovietsku ponorku, princip je ten isty. Richard Widmark tentokrat hra namiesto Gregory pecka, a nijak teda nezostava, hoci The Bedford Incident je o cosi mladsi film nez Bila Velryba. Okrem Widmarka tu hral aj Poitier /In the Heat of the Night, Hadej kdo prijde dnes na veceri/ a Martin Balsam /Psycho/. A ked som pozeral film, taxa mi zdalo, ze Widmark si urobil z ztej ponorky fetis, s takym odhodlanim ju sledoval : 98 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Marka Rastoviche. (Hans.)
  • Na niekoľkých miestach filmu Richard Widmark vyvoláva šialený, nervózny a zlovestný smiech, ktorý pripomína typický smiech jeho postavy Tommyho Uda vo filme Kiss of Death (1947). Widmark sa takto smeje, keď postava Erica Portmana kriticky odkazuje jeho činy (kapitána lode) v tomto filme. (westerns)

Reklama

Reklama