Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nebezpečný zločinec si roky trávené vo väzení kráti plánovaním pomsty. Muž, ktorý ho usvedčil sa má na čo tešiť... Po rokoch opúšťa známy trestanec Max Cady (Robert Mitchum) brány väznice. V súdnej budove navštevuje advokáta Sama Bowdena (Gregory Peck), zodpovedného za jeho zatknutie. Naznačí mu, že ani po tak dlhom čase nezabudol, čo mu spôsobil... V ten istý deň Sam odchádza so svojou rodinou do kolkárne a opäť tu zbadá Maxa Cadyho. Ten k nemu drzo pristúpi a oznámi mu, že chcel len spoznať jeho manželku a dcérku... Sam dostane strach. Okamžite sa kontaktuje na svojho vplyvného priateľa, šéfujúceho polícii a priznáva sa mu so svojimi obavami. Komisár Dutton (Martin Balsam) sa snaží proti zločincovi nájsť akékoľvek drobnosti, aby ho mohol z mesta vyhodiť. Nie je to však jednoduché. Cadyho zatknú za tuláctvo, ale on sa preukazuje dostatočnou finančnou čiastkou na svojom účte, a tak sú nútení prepustiť ho. Psa Bowdenovcov niekto otrávi. Sam je presvedčený, že ho nemohol zabiť nikto iný ako Cady. Nakoniec sa otvorene prizná so svojimi obavami svojim blízkym. Vyľakaná manželka (Polly Bergenová) navrhuje, aby na nejaký čas opustili mesto. Cady si najíma advokáta Graftona, známeho odporcu polície. Ten žiada komisára o ukončenie perzekúcie. Jeho klient je pod neustálym psychickým tlakom pre opakované zatýkanie a podozrievanie z trestných činov, ktoré nespáchal. Poškodzujú mu tým i dobré meno. Dutton navrhuje Samovi zvoliť celkom iný postup. Dáva mu kontakt na známe súkromné očko Charlesa Sierversa (Telly Savalas) a ten snáď na Cadyho niečo nájde. Zločinec sa tiež rozhodne pritvrdiť... Samovým najcitlivejším miestom je jeho jediná dcéra Nancy (Lori Martinová). Počká si ju pred školou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s ryze podprůměrným Scorseseho remakem z roku 1991 je tento film o třídu lepší. Mnohem méně nesmyslů i přehnaných situací. Bohužel Robert de Niro i Nick Nolte mi předchozí film dost znechutili, proto ani za tento plný počet nedám. Cape Fear režiséra Thompsona se mi líbil celý, včetně konce. Ale měla jsem zvolit opačné pořadí. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý thriller, do bodky rovnako účelový ako jeho neskorší remake z roku 1991 Mys hrôzy od Martina Scorseseho. Takže okrem dokonalo vybudovanej hutnej atmosféry, tu hlavne exceluje dvojica Gregory Peck a Robert Mitchum. /90%/ ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Krásný film (vzhledem k žánru to zní asi trochu ujetě, ale na mě tak působí) "vonící" klasikou, který o pár desítek let téměř dokonale zremakoval Mistr Scorsese. A i když se jedná "jen" o hollywoodský thriller, jeho děj se pohybuje v relativně reálných mantinelech. Gregory Peck je v roli sužovaného právníka Sama Bowdena přirozenější než Nick Nolte, na druhou stranu Robert Mitchum (škoda, že taky neměl ty super kérky) nemá na De Nirův famózně slizký výkon v roli Maxe Cadyho ani náhodou. Toho nenávidět bylo prostě lehké jako facka. A páni režiséři? Inu, jen těžko lze srovnávat vedení filmu krále (nejen) mafiánských eposů (po dosazení Bobbyho do jedné z hlavních úloh spočíval další Martyho geniální krok ve využití skvělé původní hudby, kterou pro tento snímek složil Bernard Herrman) s "pouze" kvalitním řemeslníkem J. Lee Thompsonem - to by opravdu narazila kosa na kámen. 70 - 80 % ()

joehot 

všechny recenze uživatele

V souboji se Scorseseho remakem plichta. Oba filmy jsou velice dobré. Novější verze je (samozřejmě) režisérsky nápaditější, jistá dějová naivita však víc sluší téhle z roku 62. Herecké obsazení také přinejmenším srovnatelné: Mitchum je minimálně stejně dobrý jako De Niro (mně se dokonce zdál ještě lepší, jeho postava má v sobě víc zla utajeného, než vystaveného na odiv, jako je tomu v novější verzi se - symbolicky - markantně potetovaným Cadym), starší verze má výhodu v Peckovi, novější v Jessice Lange. Jak jsem již říkal, spravedlivá plichta, již symbolicky stvrzuje Hermannova hudba, kterou v hojné míře použil Elmer Bernstein do Scorseseho verze. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (24)

  • Polly Bergen utrpela menšie modriny v scéne, kde jej postava bojuje s Maxom Cady (Robert Mitchum). Ten ju mal prevliecť cez viacero dverí na lodi, ale člen posádky omylom nechal všetky dvere zamknuté, takže. keď Mitchum ju prinútil prejsť dverami, v skutočnosti bola použitá ako baranidlo na ich otvorenie. (westerns)

Související novinky

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

24.11.2023

V roce 1962 vznikl dnes již klasický americký thriller Mys hrůzy podle předlohy „The Executioners“ spisovatele Johna D. MacDonalda z roku 1957 (u nás vydané pod titulem „Mys strachu“). V příběhu o… (více)

Reklama

Reklama