Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nebezpečný zločinec si roky trávené vo väzení kráti plánovaním pomsty. Muž, ktorý ho usvedčil sa má na čo tešiť... Po rokoch opúšťa známy trestanec Max Cady (Robert Mitchum) brány väznice. V súdnej budove navštevuje advokáta Sama Bowdena (Gregory Peck), zodpovedného za jeho zatknutie. Naznačí mu, že ani po tak dlhom čase nezabudol, čo mu spôsobil... V ten istý deň Sam odchádza so svojou rodinou do kolkárne a opäť tu zbadá Maxa Cadyho. Ten k nemu drzo pristúpi a oznámi mu, že chcel len spoznať jeho manželku a dcérku... Sam dostane strach. Okamžite sa kontaktuje na svojho vplyvného priateľa, šéfujúceho polícii a priznáva sa mu so svojimi obavami. Komisár Dutton (Martin Balsam) sa snaží proti zločincovi nájsť akékoľvek drobnosti, aby ho mohol z mesta vyhodiť. Nie je to však jednoduché. Cadyho zatknú za tuláctvo, ale on sa preukazuje dostatočnou finančnou čiastkou na svojom účte, a tak sú nútení prepustiť ho. Psa Bowdenovcov niekto otrávi. Sam je presvedčený, že ho nemohol zabiť nikto iný ako Cady. Nakoniec sa otvorene prizná so svojimi obavami svojim blízkym. Vyľakaná manželka (Polly Bergenová) navrhuje, aby na nejaký čas opustili mesto. Cady si najíma advokáta Graftona, známeho odporcu polície. Ten žiada komisára o ukončenie perzekúcie. Jeho klient je pod neustálym psychickým tlakom pre opakované zatýkanie a podozrievanie z trestných činov, ktoré nespáchal. Poškodzujú mu tým i dobré meno. Dutton navrhuje Samovi zvoliť celkom iný postup. Dáva mu kontakt na známe súkromné očko Charlesa Sierversa (Telly Savalas) a ten snáď na Cadyho niečo nájde. Zločinec sa tiež rozhodne pritvrdiť... Samovým najcitlivejším miestom je jeho jediná dcéra Nancy (Lori Martinová). Počká si ju pred školou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslel jste, že se vzepřu prohlídce se striptýzem?" Chudák Max Cady. On je sice tak trochu násilník, provokatér a šmírák, ale mě se rozhodně líbil víc než ctihodný právník Bowden, který zneužívá styků u policie, ohýbá zákon a ještě by chudáka delikventa připravil o občanská práva. No fuj! Já to samozřejmě trošku přeháním, ale v době, kdy stalking nebyl trestný, v tom Cady kličkoval znamenitě. Proto mě dost mrzí, že plně nevyužil svého za mřížemi získaného právní vzdělání, protože pak by ta pohádka mohla být o něčem jiném než o tom hodném, který chrání rodinu a o tom zlém, který si žádnou rodinu nezaslouží. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsme se koukal jen proto, že tenhle film byl přiložený k remaku Mys hrůzy od Scorseseho. Navíc jsem ho viděl až jako druhý takže to asi ovlivňuje mé hodnocení. Možná závěr má trošku gradaci, ale jinak čajíček k dobře propečeným rohlíčkům z pekárny k snídani, nic víc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý thriller, do bodky rovnako účelový ako jeho neskorší remake z roku 1991 Mys hrôzy od Martina Scorseseho. Takže okrem dokonalo vybudovanej hutnej atmosféry, tu hlavne exceluje dvojica Gregory Peck a Robert Mitchum. /90%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zbytečný film, pokud znáte dokonalý Scorseseho remake. Ale mám pocit, že i kdybych ho neznal, hodnotil bych maximálně 3*. Původní scénář je mnohem triviálnější, žádná ambivalentnost ( pravda vs. spravedlnost ) se nekoná, herecké výkony i režie průměrná, jen Herrmannova hudba je vynikajicí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vcelku slusnej thriller, ale v porovnani se Scorseseho remakem nema sanci obstat. Zadna poradna buzerace se nekona, spis je to skutecne jen takova "valka nervu", jak zminuje jedna postava ve filmu, nicmene je film misty docela napinavej a nenudi. Gregory Peck i Robert Mitchum jsou v pohode, obcas jednaj krapet nelogicky a obcas by se mohli vic vzit do role, ale vicemene si nemam na co stezovat. Misty mi lezla na nervy urvana hudba. Kvalitni film, kterej ale v podstate nema co nabidnout. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tento zvolna zapomínaný film na mně zapůsobil o hodně víc než známý Scorseseho remake. Zčásti proto, že image Gregoryho Pecka jednoduše, bez dlouhého přesvědčování určila, že on je náš klaďas. :o) Zčásti proto, že Robert Mitchum ve mně budil mnohem tísnivější pocity než Robert DeNiro. Asi tak - z De Nira v remaku jsem měl pocit, že je záporný jen v tom daném případě, z touhy po pomstě; a že za jiných okolností by to mohl být docela sympaťák. Robert Mitchum je záludnější, nevyzpytatelnější. Člověk, o němž nemůžete s jistotou říct, co udělá v příští minutě. Tohle trefné obsazení maže i jeden frapantní přehmat - totiž že představitelka Peckovy nezletilé dcerušky je viditelně dospělá. Ty panenkovské šatičky jsou jí v delikátních partiích povážlivě těsné. ;o) 80% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Preferuju žánrovou čistotu a přímočarost (v souladu s předlohou) oproti přestylizovanému Scorseseho remaku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Z Hitchcocka čerpající thriller na téma stalking a složitost jeho eliminace. Peck jakožto hlavní hvězda a majitel produkční společnosti si přál udělat film, který by byl „first class professional entertainment intelligently done“, což se v podstatě podařilo, ale na můj vkus to bylo málo „brisk and rude“. Příkladem budiž vyvrcholení na vodě, kterému nepomůžou ani Herrmannovi smyčce, nicméně buďme rádi, že na něj Cady nedorazil na podvozku jak Levák Bob (nemyslím De Nira, ale Krustyho zhrzeného asistenta s velkými botami).. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle je špičkový thriller, který léty nestárne. Útočí na divákovu jistotu domělého bezpečí a straší tím, že ukazuje jak je pro někoho, kdo se vám rozhodne udělat ze života peklo jednoduché to udělat, aniž byste s tím mohli vy cokoliv dělat. Alespoň právní cestou. S takovým problémem se potýká i právník Sam Bowden, který je zmítan mezi svou vírou v zákon a strachem o svou rodinu, který se posléze mění v hrůzu, ze které nakonec vzejde jeden obzvláště zoufalý plán. A ten právě ten vede k jedné z nejnapínavějších scén v dějinách hollywoodského filmu - na lodi zakotvené u Mysu hrůzy... Kvalitní režie (mnozí ji označují za řemeslnou, jako by to bylo synonymum pro nudnou), přesvědčivé výkony spolehlivých matadorů, G. Pecka a R. Mitchuma. 90% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě - nevím nevím, jestli by zvažovaný Alfred Hitchcock tento snímek natočil lépe, než méně známý, ovšem úspěšný režisér J. Lee Thompson (např. Děla z Navarone, Mackennovo zlato), který zde udržuje napětí snad v úplně každé vteřině a film se mu opravdu povedl. Gregory Peck (Bowden) a Robert Mitchum (Cady) jsou vynikající, hudba Bernarda Herrmanna mrazivá a celý tento černobílý klenot dýchá zvláštní atmosférou, kterou jsem však dokázal vstřebat a ocenit až na několikáté zhlédnutí. Ovšem o to radši si dnes tento film pouštím. Líbí se mi především vykreslení postavy advokáta Bowdena, který se postupem času - v nervydrásající hře - mění z poctivého a slušného občana, v osobu Cadymu ne nepodobnou. P.S. Tam, kde v novější verzi Martin Scorsese svůj film graduje, tak tady Thompson naopak přichází o plusové body. Závěrečná půlhodina je totiž extrémně natahovaná. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď som si ako pätnásť ročný chalan so svojou prvou láskou vyrazil do kina na premieru Scorseseho thrilleru "Mys hrôzy", nemal som ani len tušenie o tom, že je to remake rovnomenného snímku z roku 1962. Príbeh zarputilej pomsty ma zaujal. Bol to výborný film. Teraz sa ku mne dostala aj pôvodná verzia tohto príbehu, ktorú natočil režisér John Lee Thompson. Myslel som, že po dokonalom Scorseseho filme ma bude tento starý čiernobiely pôvodný snímok nudiť. No opak bol pravdou. Je to výborný klasický čiernobiely thriller s výbornou atmosférou a perfektnými hercami. **** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dva urostlí muži proti sobě v boji o život - Robert Mitchum a Gregory Peck. Jeden na straně zla, druhý na straně zákona, tedy (ad hoc) dobra čili tak, jak by to mělo ve skutečnosti být a fungovat. Atmosféra v tomto snímku pomalu houstne a je čím dál tím více jasnější, že finální konfrontaci a měření sil se nelze vyhnout, takže původní válka nervů se mění ve skutečný souboj na život a na smrt. To vše podporuje vynikající hudba a také naaranžování scén. Nelze však opomenout také vynikající herecké výkony ústřední dvojice, ale také potěšující Telly Savalas a Martin Balsam, kteří mají o něco méně prostoru. Herečce Lori Martin, jež ztvárnila dceru Sama Bowdena, bylo v době natáčení 15 let, ale to uvádím spíš jako zajímavost (protože zde zatím není uvedena). Stejně ses zpozdil o deset minut. - Je chyba učit ženy vyznat se v hodinách. :) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Thriller z 60. let minulého století s charismatickými herci jako jsou Gregory Peck a Robert Mitchum už automaticky musí dopadnout dobře (a co teprve, když se do remaku pustí Martin Scorsese, ale nepředbíhejme). Mys Hrůzy je pěkná hra charakterů, doprovázena skvělým hudebním motivem Bernarda Hermanna. S tímhle filmem určitě neuděláte chybu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Krásný film (vzhledem k žánru to zní asi trochu ujetě, ale na mě tak působí) "vonící" klasikou, který o pár desítek let téměř dokonale zremakoval Mistr Scorsese. A i když se jedná "jen" o hollywoodský thriller, jeho děj se pohybuje v relativně reálných mantinelech. Gregory Peck je v roli sužovaného právníka Sama Bowdena přirozenější než Nick Nolte, na druhou stranu Robert Mitchum (škoda, že taky neměl ty super kérky) nemá na De Nirův famózně slizký výkon v roli Maxe Cadyho ani náhodou. Toho nenávidět bylo prostě lehké jako facka. A páni režiséři? Inu, jen těžko lze srovnávat vedení filmu krále (nejen) mafiánských eposů (po dosazení Bobbyho do jedné z hlavních úloh spočíval další Martyho geniální krok ve využití skvělé původní hudby, kterou pro tento snímek složil Bernard Herrman) s "pouze" kvalitním řemeslníkem J. Lee Thompsonem - to by opravdu narazila kosa na kámen. 70 - 80 % ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Všechna čest velkému Martymu, stejně tak Bobbymu De Nirovi, ale to, co zde (i za pomocí výstavně slizkého R. Mitchuma) rozehrává J. Lee Thompson je vysoká (psycho)thrillerová škola. Na tuto pečlivě naplánovanou „výletní plavbu lodí“ G. Peck se svojí sympatickou rodinkou do nejdelší smrti nezapomenou. Cape fear, to je mistrná ukázka příkladného budování napětí a následné gradace, k čemuž vyjma prvně dvou zmiňovaných, zdatně dopomáhá i hudební doprovod B. Herrmanna a černobílá S. Leavitta, která snímku nesmírně sluší a sedne jako prdel na hrnec. Srovnávat oba snímky není zcela fér, každý (Thompson- Scorsese) se vydali poněkud odlišnější cestou. Thompson je přímočařejší („thrillerovatější“), Scorsese více brnká na psychologickou strunu (to v případě obou hlavních hrdinů), kdy zejména postava S. Bowdena (N. Nolte) není tak jednoznačně kladná (tzn. „lidštější?“.) Na druhou stranu (jak zde již trefně poznamenal uživ. kinderman) dovedete si představit G. Pecka jako kurevníka popř. zkaženého právníka? Tak vidíte :-) Přesto (si) musím přiznat, originál (v mých očích) remake o pověstný chlup převyšuje (včetně (překvapivě) srovnání R. De Niro versus. R. Mitchum) s vyjímkou obsazení role dcery Nancy, kdy lolitka J. Lewis (zejména při sváděcí divadelní scéně „face to face“ s Bobbym De Nirem) svoji předchůdkyni L. Martin jednoznačně válcuje. Dost bylo však komentáře (srovnávání), pohodlně se usaďte a nechte se unášet tímto honem na kočku a myš a potom......třeba i zkuste remake. Zklamáni (troufám si tvrdit) nebudete ani v jednom případě. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller překypěný napětím v lehkém "hitchockovském" stylu. Gregory Peck předvádí svůj obvyklý standart a Robert Mitchum jako inteligentní a chladně uvažují záporák také nemá chybu. Už se nemohu dočkat remaku s De Nirem. 80% ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Max Cady v podaní De Nira bol over-the-top blázon takmer komixových rozmerov, ale Mitchum je živá inkarnácia Zla, uveriteľnejšia a skutočnejšia. A ten jeho smiech... what a cool evil motherfucker! ()

Související novinky

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

24.11.2023

V roce 1962 vznikl dnes již klasický americký thriller Mys hrůzy podle předlohy „The Executioners“ spisovatele Johna D. MacDonalda z roku 1957 (u nás vydané pod titulem „Mys strachu“). V příběhu o… (více)

Reklama

Reklama