Reklama

Reklama

Oslava krásy

  • Československo Olympijské hry 1936 - II. díl Posvátný Olymp (více)

Obsahy(1)

Druhá část dokumentárního projektu OLYMPIA zobrazující letní olympijské hry konané roku 1936 v Berlíně. Soutěžní disciplíny se často konají mimo olympijský stadion a mnohé záběry na sportovce fungují jako oslava krásy lidského těla. (ČSFD)

Recenze (33)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co se filmu nemůže vzít, tak to je skutečnost, že se nijak nesnaží prosazovat německé sportovce, ale ukazuje klání, kde vítězí různé národy, především se pak zdá, že to jsou Američané, kdo se zde představují nejvíce. Dokument je úžasný i z hlediska historického, protože sice je zde vidět, jak je Německo zfanatizované, i když to může být dáno i hrami, ale je krásné sledovat i to, jak se jednotlivá sportovní odvětví vyvíjela. Tento film se soustředí na větší šíři sportů, nikoli jen na atletiku, a je to neméně zajímavé jako první film. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Olympia, 1938 režírovala Leni Riefenstahl a je to dokument z 11. letných olympijských hier konajúcich sa v Berlíne v roku 1936. Pozostáva z dvoch dielov 1. Festival národov a 2. Oslava krásy. Ide o jeden z najlepších športových filmov s veľmi vysokou umeleckou hodnotou. Vykresľuje ľudí všetkých rás a národov ale dokument je úžasný i z hľadiska historického, pretože je tu vidieť ako bolo Nemecko sfanatizované. Z týchto olympijských hier bol prvý krát vyrobený celovečerný film oslavujúci Hitlera a nacistickú stranu v Nemecku. Ale, ktoré olympijské hry boli čisto oslavujúce olympijský ideál? Je vždy olympiáda iba o športe, vtedy to bola oslava nacizmu a dnes vplyvom obrovského marketingu je to oslava Coca Coly a Nike. Alebo sa mýlim? Po vojne Leni Riefenstahl bola štyri roky väznená Spojencami, ale ani jeden súd ju neodsúdil za vojnové zločiny. Zomrela 101 ročná najtalentovanejšia režisérka na svete. ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Druhá část Olympie pokračuje ve stejně kvalitním duchu jako jednička, možná se mi zdála i o chlup lepší. Zatímco jednička se zabývala výhradně lehkou atletikou, ve dvojce opustíme Berlínský stadión a předmětem zájmu jsou (vyjma desetiboje, kdy se na chvíli na stadión vrátíme) neatletické sporty. Opět naprosto perfektní záběry, ať už se jedná o "šerm stínů", dojezd cyklistického závodu či skoky do vody. A ten úžasný závěr! Zakončení hodné vynikající filmařce, jakou Leni Riefenstahlová jistě byla. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oslava krásy lidského těla? Asi ano. Chvílemi v působivých záběrech jindy v naprosto obyčejném a málo prozrazujícím pohledu na naprosto obyčejného muže (žen je tam pramálo, snad kromě skoků do vody). V čem tedy tkví těch neuvěřitelných 90%? Těžko soudit. Olympia je totiž specifickou ukázkou stylizovaných dokumentů o kráse lidského tělo na pozadí velké sportovní události a to letních olympijských her v Berlíně. Svým způsobem je to tak jedinečný způsob jak nahlédnout zpět do doby a vnímat ji skrze černobílé obrazy. Pokud vám tato formální krása společně se sportovním děním a různými disciplínami prováděnými "nádhernými" lidskými bytostmi stačí, přeji vám to. Mě to totiž nestačilo a neumím si představit druhé shlédnutí, to bych jistě umíral nudou ještě více... Přesto ta vizuální krása a nápad se musí ocenit. Jen já nebudu ten pravý...na oslavu (krásné) nudy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kým v prvej časti sme sa venovali výhradne atletike, tu sa dočkáme ,,zvyšku,, ktorý obsahuje viac či menej atraktívne a populárne športy ( box, plachtenie, šerm, cyklistika, jazda na koni atď. ). Druhá časť megalomanského projektu, je režijne nápaditejšia, dynamickejšia a vzhľadom na pestrosť disciplín aj zaujímavejšia. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama