Reklama

Reklama

I na kamenech rostou stromy

  • Sovětský svaz I na kamňach rastut děrevja (více)

Obsahy(1)

Příběh chlapce Kuksji, jehož vesnici přepadnou vikingové. Vyplení ji a jeho vezmou s sebou na svou loď, aby jim přinesl štěstí při zpáteční cestě. Během ní Kuksja pomůže odvrátit útok Dánů. Vůdce vikingů Torir mu dá jméno Einar a příjme ho za svého syna. Po návratu do Norska poznává Kuksja život seveřanů a zamiluje se do Signy, která je zasnoubena Sigurdovi. (Galenius)

(více)

Recenze (11)

Koly 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako v případě snímku RUS IZNACHALNAYA, jsem nadmíru spokojen. Velmi dobře na mě působilo použití ruštiny spolu s norštinou a vůbec je celkově vidět, že Norové měli do natáčení hodně co mluvit, což filmu určitě prospělo a přidalo na realističnosti. Herci jsou zvoleni parádně a vypadají jako praví Vikingové, takže pohled na ně nevyvolává smích, což je problém zejména italských filmů, které se nějakým způsobem o pohany ze severu otřou. Pokud někdo hledá něco v duchu HRAFNINN FLÝGUR nebo třeba UTLAGINN, tak by neměl váhat. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ha, konečně vím jak se to jmenuje. Další nostalgie z dětství, viděno v cca 9 letech, od té doby to snad nikdy nebylo opakované. Jako malému se mi to strááášně líbilo, moje vůbec první pořádné setkání s Vikingy ve filmu. Absolutně netuším, jak by se mi to líbilo teď, stejně jako Galenius si pamatuju jen pár záběrů a scén, třeba to zapálení dánských lodí. Nevím, jestli si mám přát to vidět, abych si hezké vzpomínky nezkazil. Jo, děkuju Wirmonovi, že se podíval do mýho profilu a navedl mne sem. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád historické filmy s prvky romantismu, tak mohu tento film doporučit. Pokud máte v oblibě Vikingy nebo staré Slovany, tak můžete rovněž. Možná je nevýhodou dlouhá stopáž. Děkuji Galeniusovi, za připomenutí tohoto vcelku dávno viděného filmu. Možná by repríza neškodila. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zástupce dnes již myslím vymřelého žánru - historický dobrodružný film (nejen) pro mládež. U nás zastoupen třeba trilogií Osada Havranů, Na Veliké řece a Volání rodu. Tenhle film mi v mnohém připomněl román Joe Alexe Černé koráby, který také vypráví o únosu mladíka z jeho rodného ostrova a ten pak s piráty navštíví mnohá místa tehdejší antiky a zažije mnohá dobrodružství. A mezitím se divák (čtenář) dozvídá různé zajímavosti o té které době. Takže zde není jeden nosný příběh (kromě možnosti návratu), ale jde spíše o formát odysey. Tady u tohoto filmu navíc nemám problém si říct, že takhle to i mohlo vypadat. Dnešní filmy představují vikingy jako drsné krvelačné bestie, které když nebojují, tak souloží a opíjejí se. Inu moderní pravidlo: krev a sex, a je jedno, jestli jde o seriál z Říma, doby Borgiů nebo vymyšlený svět Hry o trůny. Popravdě se ale víc kloním názoru, že vikingové spíš byli podobná partička „dědků“, kteří jezdili, kam je loď dovezla, tam se poprali, něco sebrali a jeli dál - ale celé to mělo takovou atmosféru ne (digitálních) cákanců krve á la komiksy, ale prostě jako když se chlapi porvou na tancovačce. Jo, umřel u toho občas někdo, ale tenkrát patřila smrt k životu, každý ji bral jako samozřejmost, ne jako dnes, kdy se o umírání skoro nesmí ani mluvit. Sledujeme tedy příběh mladíka, který je unesen vikingy ze svého domova. Původně se chce co nejvíc vrátit domů, ale čím víc přejím vikinské zvyky a váží si jejich vůdce, tím méně nad návratem přemýšlí. A ve spřátelené osadě, kde vikingové přezimují, se dokonce zamiluje, což povede ke konfliktu... A je zde vše - touha po domově (a to i u Plešatého), osudová láska, životní dilemata, objeví se zde bohové a návštěva svatyně, nechybí samozřejmě ani magie a kouzla, a nakonec i věštba budoucího mladíkova života. To vše doplňuje skvělá kamera a záběry přírody, lesů, moře a mraků jak od Benninga. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Opravdu lituji, že mě tento velkorysý vnímavý snímek v mém dětství minul, promítali-li jej vůbec v našem zapadlém, a dnes již zkáze propadlém kině. Silný, hluboký a v tom nejlepším a nejméně předpokládatelném smyslu dobrodružný příběh o touze po domově, po lásce a konečném zklidnění v lůně mateřské přírody. Převyprávět jej nebo jen naznačit úsek hrdinovy cesty by bylo zbytečné. Žijeme to světlo a tmu všichni a vše v tom dramatu bylo tak věcné, tělesné a prosté, že se o jediné zazněvší slovo a prosvětlený obraz šlo opřít. Lze jen litovat, že po Listopadu se na naše stříbrná plátna dostávaly jen prefabrikáty, které zaslepovaly kočičím zlatem, a takové neblahým původem ocejchované ryzí filmové vyprávění zůstalo zaslepeno nezájmem. Vetřelci ani predátor či terminátor neoslovovali duši, jen sílu – a naneštěstí i marnost. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarené filmové spracovanie zo života Vikingov. Pôsobí veľmi realisticky, čo je asi jeho najväčšou devízou. Ale ani dobrodružnosť deja či tých pár akcií a súbojov veľmi nezaostáva. Chválim tiež obsadenie, ktoré pôsobí jednak pragmaticky, nerušivo, dvak zaujímavo, a to dokonca aj hlavný hrdina - mladý chlapec, ktorý v podobných prípadoch veľakrát býva tŕňom v oku. Na môj vkus je tam síce príliš tej romantiky, aj súbojov by mohlo byť viac, ale príbeh, atraktívne prírodné scenérie a zasadenie filmu to kompenzujú. Ani dlhšia stopáž nevadila. Nórsko-sovietska koprodukcia sa nadmieru vydarila. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Stejně jako většina z vás viděno kdysi, takže hodnocení spíše na základě vzpomínek. Repete po letech bych si, ale určitě dal líbit, bohužel však netuším kde stáhnout...??? ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Výborná norsko-sovětskà spolupráce. Někdy stromy na norských kamenech jsou ruské břízy. Tento film rozhodně lepší než část novodobé tvorby o nich. Chlapec, který se stal Vikingem v dobrodružném filmu. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Hodně zdařilý film, kterému nechybělo nic z toho, co by film o vikinzích měl obsahovat (jména, přilby bez rohů, hodovní síň, výpravy na lodích, pohanští bohové, medovina v rozích apod.). Velmi mě překvapilo, že vikingská čarodějka zmínila Dísy, což byly nižší bohyně osudu (vyšší bohyně osudu byly Norny), člověku, který se o vikingskou tematiku nezajímá jsou neznámé. Prostě povedená romance z raného středověku. ()

Galenius 

všechny recenze uživatele

Krásnej film, kdysi se mi moc líbil, byť z paměti přesný děj už nevytáhnu. Přec jen, je to už dvacet let. Zhruba to bylo o tom, že vikingové přepadli vesnici, vyrabovali, vyplenili a jako zajatce s sebou vzali jednoho chlapce. Ten postupně srůstá s komunitou a stává se jedním ze seveřanů. Byl to krásný film, dodnes si z něj pamatuju pár záběrů, ale přesný děj odvál čas. ()

Wirmon 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako špunt a moc se mi to líbilo. Nedávno jsem sehnal DVD a musím říct, že na poetice to rozhodně nic neztratilo. Kostýmy nejsou úplně v pořádku, ale vem to čert.:-) ()

Reklama

Reklama