Reklama

Reklama

Inženýr Scott Henderson je neprávem odsouzen k smrti za vraždu své manželky. Jedinou šancí je pro něj svědectví ženy, s níž navštívil večerní show právě v tu noc, kdy jeho manželka zemřela. Avšak její jméno nezná a nikdo ze svědků (taxikář, barman, bubeník a další) si na tajemnou ženu nepamatuje. Hendersonova sekretářka Clare přezdívaná Kansas (Ella Raines) se tudíž vydává do temných ulic New Yorku, aby tajemnou dámu vypátrala stůj co stůj, a zachránila tak Hendersonovi život. (Don Carlos)

(více)

Recenze (19)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úžasná kamera, báječné obsazení (Ella Raines je kromobyčejně sympatická) a celkově ohromně zábavný hitchcockovský thriller. Na Siodmaka si taky ještě posvítím. 90% ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Z nějakého záhadného důvodu ke každému Siodmakovu filmu přistupuju s obavami, že se mi nebude líbit. A nakonec se pokaždé ukáže, že počáteční rozpaky byly naprosto zbytečné. Phantom Lady je výborný "ženský noir", který vyniká prací s kamerou a svícením, je velice přesně obsazený a ačkoliv v druhé půlce trochu ztrácí dech, závěr všechno napraví. A tipoval bych, že Truffautův poslední film Konečně neděle není ani tak poctou Hitchcockovi jako právě Siodmakovi. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Taký priemer, ktorý hore ťahá najmä krásne nakrútený záver. Vysvetlenie "tajomnej ženy" je triviálne a prichádza už niekde v polovici filmu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už v tomto filme potvrdil Robert Siodmak, že je komerčne zručným režisérom. Kvalitný noir o neprávom odsúdenom mužovi a honbe za tajomnou ženou, ktorá by potvrdila jeho alibi. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

No, docela zajímavě rozehraná zápletka, ale nedá se říct, že by mě to nějak zvlášť bavilo. A rozuzlení, které divák půlku filmu tuší mě docela zklamalo. 3,5 ()

erased 

všechny recenze uživatele

Obyčejně bych si vystačil i s menším hodnocením, protože zvládnutý vizuál není u film-noiru vše, ale originální tah, obsazení ženy do hlavní role typického "soukromého očka", mě donutil hodnotit výše. Slabá zápletka, nulové napětí a především nezajímavý závěr spolu s pointou bohužel celý film srážejí. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná kýčovitá lovestory, ´´maskující´´ se za mysteriózní krimi noir. Ale to má PKD moc rád.;-) Krásná Ella Raines aka Clare aka Kansas jejížto přezdívka mě napřed mátla (páč neznám mnoho filmů, kde by hl.ženská postava mělo přezdívku po státě:) a pak rozesmávala, páč to každých 10min. vypadalo, že někdo touží po tom státě:) která vypadá z dálky jako Anne Baxterová (trochu:) je prostě mňamózní. A jak to tak bývá, když se vám něco líbí, tak se to zdá většinou krátké a nejinak je tomu i v mém př. Natáhnouti to o 10-15min. a dal bych i plný počet. Takto to rychle uteklo, i když přesto nemám dojem, že by něco výrazně bylo uspěcháno atd. Byť pochybuji, že se 320 str. vešlo do 85 min. Elisha Cook jr. byl zde až slizce odporný (na 2.str. s takovým ciferníkem vám milovníky moc dávati nebudou, heh) a na to jeho mírně řečeno extatické bubnování (u kterého jsem se smál a zároveň odvracel hlavu, tedy pokud nebyly v záběru nožky Clare, když si zrovna hrála na provokativně vystajlovanou necudnici, aby něco vytáhla z Cliffa-šíleného bubeníka) dlouho nezapomenu. Taky ta sequence u něj v tom brlohu, kdy ho svádí a mimo jeho pohled se tváří, jako by se jí chtělo zvraceti, patří k vrcholům filmu.;-) Včetně části, kdy Clare začne choditi do onoho inkriminovaného baru a sedí na stále stejném místě u pultu, zírá jako sfinga na barmana (který je z toho dosti vynervován) až do zavíračky, načež ho pak jedné noci sleduje domů, což se mu stane osudným, díky nešťastné náhodě. Nenápadná záležitost a velmi příjemné přequápko. A romantický ftýpek v samotném závěru díky zaseklému záznamu jako bonus. Scott a Carol ve vězení: ,,Jsem rád, že jste tady. Ale neměla by jste mrhat časem. Měla by jste se bavit s nějakým chlápkem. Neříkejte mi, že nejste zamilovaná, Kansase....Prokristapána! Uhodil jsem hřebíček na hlavičku. Kdo je to? Můj šéf. Váš šéf? Tak to šlo rychle. Ani jsem nevěděl, že máte novou práci. Tak jste pro někoho zahořela? Tak to je skvělé. Jo, moc skvělé!´´. ;-) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ne příliš povedený noir. Ve své překombinovatelnosti také sotva uvěřitelný. Filmy tohoto typu je třeba posuzovat kritičtěji. Rozdíl mezi solidně a brakově vystavěnou detektivkou je velký. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Siodmak /General Custer, Krizem Krazem 1949/ natocil vskutku vyborny film noir o cloveku, ktory je nepravom odsudeny za vrazdu, ale rozhodne sa dokazat svetu nevinu. Su tu klasicke atributy noir filmov ako temna atmosfera, drsne cynicke a temne charaktery, krasne zenske ako femme fatale a kvalitny dobry pribeh - mna teda fascinuju pribehy o nepravom odsudenych a o tom, ako treba dokazat ich nevinu. Herci ako Franchot Tone /Prichazi zenich 1951, Quality Street 1937/, dalej slusny Samuel S. Hinds /Call Northside 777 s istym Jamesom Stewartom, It´s a Wonderfull Life/ a krasna Ella Raines /Brute Force 1947/ slapu vyborne a divak si pride aj na herecke vykony. Nuda bola stlacena na minimum, Siodmak vedel tocit, takze aj rezia je proste vyborna. Dialogy su vyborne, maximalne dobre sa pocuvaju a film am len kratku stopaz - 87 minut - ktore utecu neskutocne rychlo. Dalsi nepravom zabudnuty film -noir ktory je tuna aj patricne podceneny : 94 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Tak ani po opakovanom pozretí po cca 10 rokoch nemôžem ísť do plných. Áno, jednoznačne jeden z vizuálne najkrajších noirov. Nejeden očarujúci záber doslova pôsobí ako namaľovaný obrázok. Aj príbehovo je to prvú polovicu super: mierne mysteriózne, napínavé i bizarné, so skvelou džezovou sekvenciou... ale od polovice (od nástupu vraha) dej stráca na zaujímavosti a samotné finále je sklamaním. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Proti tomuhle filmu se neda temer nic namitnout. 4+ P.S.: Ella je opravdu lepsi, nez bych cekal... + samozrejme potesil v dalsi bizarni rolicce Elisha Cook Jr. :-) ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Hoci sa Phantom Lady vyznačuje jednou z tých naivnejšie poňatých a priehľadnejších zápletiek, na druhej strane má celkom slušnú atmosféru a sympatické obsadenie v Elle Raines a Alanovi Curtisovi. ()

Katie88 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velice hezký noir s krásným ženským obsazením. Jsem trochu na rozpacích, zda se mi délka líbila nebo spíš nelíbila. Jsem fandou "stručně a výstižně" , ale tady by určitě nevadilo to celé trochu natáhnout a některé scény méně osekávat. Možná byl záměr konec moc nerozpitvávat, aby z toho nebyla love story, ale obávám se, že přesně to se z toho ve finále stalo. Rozhodně to ale bylo příjemné :-) ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Na to, že jde o knižní přepis, příběh je slabý. Plus slabí herci (snad kromě Toneho), nevýrazná režie, žádná atmosféra, slabý závěr, o něco lepší kamera. Tenhle film má stejné hodnocení jako Maltézský sokol (1941) - 78%. To vážně? V rámci žánru za 2,5. ()

Reklama

Reklama