Reklama

Reklama

Zlo je nakažlivé... Učitel a vzdělanec Brett Fletcher (Gian Maria Volonté) odjíždí z Bostonu na americký Západ, aby si v teplém podnebí vyléčil tuberkulózu. Záhy je však unesen nebezpečným banditou Beauregardem Bennettem (Tomas Milian) a konfrontován s násilím, všudypřítomnou smrtí, ale zároveň i s neomezenou svobodou: poznává zkrátka Divoký západ, kde platí zákon silnějšího a ne zákony civilizace. Zatímco Beauregard začíná pod vlivem inteligentního Fletchera pochybovat o svých činech, Fletcher je násilím a nově nabytou mocí čím dál více okouzlen… Rok po úspěšné Velké přestřelce (1967) natočil režisér Sergio Sollima zvláštní western, který se spíše než na pomstu či peníze zaměřuje na vývoj postav a filozofický rozměr zla. Tváří v tvář se vyznačuje pro žánr až netypickou hloubkou, přesto však nabízí vše, na co jsme u pravého spaghetti westernu zvyklí – prach, krev, kulky i hudbu Ennia Morriconeho. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

...aneb když se zlo dá do řeči s dobrem a začnou se přít. Ušlechtilé, vzdělané, leč naivní dobro počne divokému, nezkrotnému, leč zkušenému zlu argumentovat pojmy jako svědomí, láska k bližnímu či milosrdenství, zlo nezůstavá pozadu a vytasí se se svobodou, uspokojením či odplatou. Jejich spor je dlouhý (víc než jednu a půl hodiny) a je prosycen mnoha vystřelenými kulkami, poset mrtvými a zraněnými muži a zavát prachem (italské) prérie. Vše spěje, zdá se, k jedinému možnému závěru a ano, zlo nakonec prozře a kaje se, vše by mohlo být jak má, ovšem zlo nepočítalo s tím, že dobro zase uznalo jeho argumenty...Dobré špagety s tradičními přísadami, ale ten kuchařův pokus o mísení sladké s ostrou příchutí mi moc nechutnal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco bandita Beau s vizáží Ruuda Gullita, co zrovna objevil funkci žehličky na vlasy, dochází k morálnímu osvícení, ušlápnutý profesůrek z Bostonu nabírá zcela opačný směr. Nutno podotknout, že když vypadá jak Gian Maria Volonté, uvěřit v ten přerod není zas takový problém.. Ta dvousměrná transfúze morálních hodnot je troufale podvratná. Když se maestro Morricone místy přiblížil k psychedelickému rocku The Doors a probíhaly drobné erupce násilí, vsadím se, že si Johnny Wayne povolit šáteček, aby se mu lépe dýchalo.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Začátek sliboval mnohé, ale s každou přibývající minutou jsem byl víc a víc na rozpacích. Scénář se mi zdál čím dál hloupější a Gian Maria Volonté sice hrál skvěle, ale jeho postavě (vinou scénáře) jsem jeho urychlený přerod z uťáplého profesůrka v zabijáka prostě nevěřil. Velká přestřelka od stejného režiséra dopadla o poznání lépe. Tohle drží nad vodou slibná první polovina a skvělá hudba Ennia Morriconneho. 50%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Potvrdenie téz filozofa Ladislava Klímu o absolútnej zvrhlosti školstva a hlavne jeho predstaviteľov sa objavilo, i keď zjavne nezamýšľane, vo filme talianskeho režiséra Sergia Sollimu. Učiteľ, predchnutý humanizmom a nenásilím postupne svojim konaním prekonáva svoj sprvoti antivzor - obávaného a násilníckeho vodcu banditov. V záverečných minútach o zvraty v konaní a myslení aj ďalších hlavných postáv nie je núdza. Týmto si pripísal tento - inak pomerne klasický - špagetový western plusové body a zároveň štvrtú hviezdičku. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Další z řady italských režisérů Sergio Sollima, který také prokázal schopnost natočit dobrou kovbojku. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kterak vzdělanec k životu a názorům bandity přišel.. aneb, není vše krásné, co se třpytí a i žasedlý povrch může skrývat dobro. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Anarchistický film ze zločineckého prostředí Divokého západu ukazuje přerod vzdělance v zabijáka pod vlivem obávaného bandity Benneta. Čiší na mne z toho od začátku do konce zlověstný pokus o jakousi filozofii (podobně jako u ideologických westernů NDR, jakkoliv v jiných barvách); v italském provedení vše náležitě oděno na násilnického hávu...Ty dvě hvězdičky ovšem nelze upřít dobrému hereckému obsazení a navýšit je třeba též za Morriconeho hudbu. Stejně ale nechápu těch 84% k dnešnímu dni (25.8.2010)... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Najdôležitejšie na tomto filme nie je westernový príbeh, ale prerod ušliapnutého chorého muža na nebezpečného zloducha. Film si dal na tomto veľmi záležať a preto patrí k tomu lepšiemu v žánri. Ústredná herecká dvojica je skvelá. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších spaghetti westernů, které jsem viděl. Strhující podívaná s originálním a opravdu promyšleným dějem, dokonce se v průběhu mění i charaktery postav, které hrají úžasní Gian Maria Volonté, Tomas Milian a William Berger. 100% ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Malé mozky. Velká gesta. Ve filmu o přerodu myšlení, kterému jsem neuvěřil (z humanisty bezcitným vrahem). Tupý a ještě tupější na italském Západě. Nic pro mě. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Mistrovský western Sergia Sollima který nepostrádá hloubku a režijní preciznost. Pesimistická podívaná zkoumající lidský charakter různých společenských vrstev.. Mistrovský koncert Tomase Miliana a Maria Volontého. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Anachronistické, ale zdaleka ne nesmyslné. Kolik takových intelektuálů se ve 20. století vydalo Fletcherovou cestou? "Individuální násilí, to je primitivní a ilegální. Ale masové násilí může změnit svět." Lenin, Trockij, Mussolini, Pol Pot, bin Ládin. A všimli jste si, jak se dobro a zlo v režii Fletchera bleskurychle zrelativizovalo? Starosvětský loupežník Bennett na to neměl žaludek. --- Záměr chytrý, ale žánr westernu tenkrát tak nějak vylučoval, aby se za věcí šlo důsledněji. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Western s morálním přesahem. 1)  Příjemná westernová balada se lehce, nicméně nepřehlédnutelně zabývá i mravními otázkami. Velice názorně demonstruje, co je dobro, co je zlo i co je zrada._____ 2)  Zajímavě vyprofilované postavy i vykonstruovaný, ale i tak sympatický konec jsou další plusy díla._____ 3)  34letý charismatický Tomas Milian (desperád Beauregard) se narodil na Kubě, pak se herectví vyučil ve Státech, kde získal i řadu rolí. Jeho další vlastí se stala Itálie. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Jak Miliana nemusim, tak v tomhle filmu byl docela snesitelnej. Oproti prvnimu westernu Sergia Sollimy se tady tvaril drsne a vazne, ale v ty damsky paruce mu to moc neslo. Nicmene tenhle film vyrazne podrzela originalni zapletka, ve ktere si ostrilenej bandita a liberalni profesor postupne vymenuji role. Na spagetak prekvapive dobry. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaný a zrežírovaný western, který vyniká mimo jiné tím, jak si dává záležet na vedlejších postavách. Ty zde nejsou pouhou potravou pro kolty, ale každá má minimálně jednu scénu, díky níž se divákovi zaryje do paměti. Můj favorit je Angel del Pozo jako Maximilian: "Touché." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pokracovanie genialneho filmu El halcon y la pressa /u CZ a SK koncin zname ako Velka Prestrelka 1966/ uz nie je takym kultom ako bol prvy film. Van Cleef totiz tu chyba, a vyrazne tahal dopredu prvy film, potom uz Tomas Milian sam na to nestaci, hoci som pochopil, ze ide o genialneho herca uz u filmu El halcon y La Pressa. Gian Maria Volonteho mam dost na haku, nejde tu moc o kvalitneho herca a nie som si isty, ci vobec vedel hrat. Mna teda jeho herecky vykon nijako nepresvedcil. Pribehovo a dejovo film tiez nedava velky zmysle, pochopil som len, ze ktosi sa ide kamsi liecit a riesi slobodu, nasilie a smrt. Zas tu vsak vidim mne odporneho Radka, ktory vo filme riesi dementalne picoidy typu "Potvrdenie téz filozofa Ladislava Klímu o absolútnej zvrhlosti školstva a hlavne jeho predstaviteľov sa objavilo, i keď zjavne nezamýšľane, vo filme talianskeho režiséra Sergia Sollimu. Učiteľ, predchnutý humanizmom a nenásilím postupne svojim konaním prekonáva svoj sprvoti antivzor - obávaného a násilníckeho vodcu banditov" No tak ja filmu nerozumiem a rozumiet filmu nechcem /na to tu je Madsbender ako admin tej sracky menom filmova teoria/, Radkovi nerozumiem a ak, takl len obcas. Liventura s jeho megagenialnymi komentarmi typu "Kterak vzdelanec k zivotu prisel" - tak to je teda komentatorska bieda, respektive mizeria. Dobre vsak, ze tu nevidim Kadaka, je to len uboha a dost trapna napodobenina uzivatela menom Verbal. Karel Chrocht uz tiez nekomentoval, jak tak vidim. No a k filmu uz nemam co napisat, prakticky vsetko som vymenoval. Faccia a Faccia je klasicky dokaz toho, ze dvojky su vacsinou regulerne podradne filmy : 72 % ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Co na mně napřed působilo jako hodně špatná naivní zívačka s pekelně pomalým rozjezdem se tak nějak plynule zvrtlo v opravdu výbornou a jak se ukázalo i promyšlenou a zejména zábavnou westernovou podívanou. Opravdu velmi chutná porce špaget od pana šéfkuchaře Sollimy. A ani mi nevadilo, že maestro Morricone zde předvedl výkon toliko průměrný. P.S.: Volonté opět výborný, i když je tu nakonec zase za padoucha. :o) ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Vynikající italský western, určitě jeden z nejlepších spaghetti! Má to šťávu, má to děj, postavy se vyvíjejí podle mého i celkem uvěřitelně, prostě to má celé smysl! Herci v hlavních rolích jsou taky perfektní, zejména pak Gian Maria Volonté se vymyká nad průměr. Postavy nejsou černé nebo bílé, každá má své chyby a své pozitivní stránky a vprůběhu filmu se vyvíjejí. Jen je mi divné, že jsem takhle dobrý western nezazanamenal nikdy v programu tv stanic. Možná i proto tu je tak málo hodnocení.Chtěl jsem dát 4 (89%), ale některé známky jsou tu nepochopitelně tak nízké, že musím navýšit na 5. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Mimořádně povedený italský western, v němž nejde o pomstu, revoluci, nebo peníze, nýbrž o charaktery jednotlivých postav. Milian je skvělý, ale skutečnou hvězdou je Gian Maria Volontè, jenž v roli pacifistického učitele dějepisu, který se po setkání s Milianem rozhodne stát součástí historie pomocí násilí, podává skvělý a hlavně uvěřitelný výkon. Ani ostatní postavy nejsou nakonec tím, čím se zdají být, a výsledkem je jeden z mála spaghetti westernů, který má díky scénáři a hercům hloubku a stojí na vlastních nohách. Dost osobité dílo, s jinými špagetami nesrovnatelné. Nemůžu ho dost doporučit. ()

upson 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi do mé sbírky westernů dlouho chyběl. Démonický Gian Maria Volonté a hudba Ennia Morriconeho. To je sázka na jistotu. ()

Reklama

Reklama