Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V polovině 80. roků vznikl i na Slovensku film přehodnocující zákruty novodobých dějin. Po mnoha letech věznění se do rodné vesnice vrací člověk, obviněný z vraždy horkokrevného prosazovatele násilné kolektivizace. Tvůrci si ovšem počínají alibisticky a v důsledku obhajují komunistický režim: i hrdina byl zastáncem nových společenských pořádků, jak vyplyne z četných retrospektiv, pouze odmítal unáhlenost - a to se mu stalo osudným. Ve združstevněné vesnici však po svém návratu naráží na samé nepořádky a rozkrádání, je vystaven přehlížení. Ale přesto se nevzdává a tvrdohlavě pokračuje v úsilí o prosazení svých postojů. V titulní roli rozporného hrdiny se blýskl Milan Kňažko.

Dramatický príbeh o mužovi, ktorý sa po dlhých rokoch väzenia vracia domov, zachytáva premenu východoslovenskej dediny v 50. a 60. rokoch. Ján Petro (MILAN KŇAŽKO) za vojny bojoval proti fašizmu, po oslobodení presadzoval kolektivizáciu dediny, ale na začiatku 50. rokov ho odsúdili za vraždu. Po návrate domov sa však cíti osamelý a len s ťažkosťami sa mu darí zabudnúť na minulosť. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v nasledovných lokalitách: Záhorie, Bernolákovo, Kráľová pri Senci, Rusovce, Rohožník, Kuchňa, Lozorno, Bratislava, Plavecký Štvrtok, Borinka, Tomášov, Trnava, Dunajská Lužná, Košariská. (dyfur)

Reklama

Reklama