Reklama

Reklama

Devadesátky

(seriál)
  • angličtina Nineties (festivalový název) (více)
Česko, 2022, 7 h 2 min (Minutáž: 64–78 min)

Režie:

Peter Bebjak

Kamera:

Martin Žiaran

Hrají:

Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Kateřina Marešová, Jan Kolařík, Igor Orozovič, Matouš Ruml (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie od tvůrců Případů 1. oddělení popisující vyšetřování klíčových případů první poloviny devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie najde a ustojí svoji roli. V „devadesátkách“ přináší svoboda pro všechny strmý nárůst kriminality. Policie nemá metodu, čas ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch. Na pražské 1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi nevěří. Bezprecedentnímu přísunu vražd ale musí čelit společně. (Česká televize)

(více)

Recenze (302)

Tosim 

všechny recenze uživatele

VÁM CHLAPŮM JDOU FAKT JENOM TY ZAČÁTKY. Konce jdou jen nejlepším a teď už je myslím jen málo pochyb, že Josef Mareš k nim bezpochyby patří a prostředky zvládne raz dva. Bývalý elitní policista, který se tímto vyšvihl mezi elitní scénáristy v podstatě jako samouk (opravte mě prosím, zda se pletu), to už si zaslouží nejvyšší uznání. Než začne někdo hořekovat nad tím, že se "točí pořád samé detektivky," ať si uvědomí, že tento žánr je populární v mnoha formách asi doby sira Arthura Conana Doyla. Zkrátka a dobře, Marešův vhled do tehdejších událostí spolu s bezchybným režijním vedením Petera Bebjaka a herci dávají dohromady seriál, který svým způsobem nemá obdoby. Samozřejmě, není to dokument (od toho je Polosvět), takže je jasné, že je použita scénáristická licence (což by si měli uvědomit příbuzní a kolegové bývalého Policisty Havloviče, že on zkrátka Sokol není). Každopádně udělat prequel Případům prvního oddělení byl nápad za milion (Martin Finger rulez) a ať pátrám, jak pátrám, vidím na Devadesátkách jen jednu malou vadu - je v nich málo Roberta Mikluše! Těšil jsem se na postavu mladého Korejse a moc se nedočkal, považoval jsem za logické, když upoutávky i na něm stavěly (za což tvůrci ovšem nemůžou). ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Začátek byl sice slabší, ale jakmile se Devadesátky přehouply do své druhé poloviny, mělo to fakt grády. Jednoznačně nejlepší byl pátý díl, nicméně závěrečná epizoda se mu téměř vyrovnala. Každopádně se tvůrcům povedlo skvěle vystihnout atmosféru doby, která nahrávala nejrůznějším zločincům nejspíš ještě o poznání víc než ta současná. Mezi další nezpochybnitelné klady seriálu dozajista patří dobře zvolená herecká sestava. Výkonům převážné většiny zúčastněných se nedá zhola nic vytknout. Velkou pochvalu si zaslouží především Ondřej Sokol jako nadporučík František Tůma, Igor Orozovič coby orlický vrah Karel Kopáč a Michal Novotný jako mafiánský podnikatel Ivan Jonák. Zapomenout nesmím ani na absolutně vychytaný hudební doprovod a nemyslím tím pouze vybrané písně evokující devadesátá léta. K dokonalosti chybí asi už jen ten trochu lepší start. (80%) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabé štyri alebo silné tri. To je presne moment, kedy človek chce dať 70%, ale nemôže. Pocitovo ale vyššie nemôžem dať, lebo po prvých dvoch výborných častiach to šlo u mňa dolu. Atmosféra 90.tych rokov vynikajúco zobrazená, herci veľmi dobre vybraní, ešte aj songy na konci vyšli. Ale keď polovica seriálu je len o pár sudoch v Orlíku, tak si človek až pomyslí, tí Česi to nemali až také zlé. To u nás by sa o deväťdesiatkach dal natočiť seriál so 4 sériami a že tie zločiny za to fakt stáli. Viď dokument Mafiáni. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac nechápem celkom hodnotiteľské nadšenie (pôvodne som chcel napísať humbuk alebo hystériu) tejto minisérie. Nemá význam porovnávať ju so Sametovými vrahmi a porovnanie s Prípadmi 1. oddelenia neposkytuje jednoznačný výsledok. Obe série sú zručne nakrútené, dobre obsadené a zahrané, využívajúce potenciál Josefa Mareša a doby, ktorá tieto udalosti priniesla. Ale to je asi tak všetko. Mňa v tejto sérii najviac zaujal Martin Finger. Nedostatky nespomínam, pretože ich nebolo viac, než je obvyklé. Prečo potom "iba" tri hviezdičky? Lebo patria k môjmu najčastejšiemu a najobľúbenejšiemu hodnoteniu, s ktorým je spokojný aj pán Gauss a sú výsledkom zohľadnenia všetkého, čo som videl z filmovej produkcie 20. a pätiny 21. storočia. Takže päť hviezdičiek, ani náhodou. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má jeden velký problém, kterým je jeho název, jelikož by to místo devadesátek mělo být něco jako "Orlický vraždy a jeden Jonák k tomu." Jinými slovy, je obrovská škoda, že se neobjevilo mnohem víc případů, obzvlášť, když o některých se vydatně v seriálu hovoří (Roubal). Krom toho je to ovšem výborné, filmařsky i herecky, snad jen kamera a barevné filtry by možná mohly působit trošku lépe, ale to by bylo dloubání tam, kde to není třeba - je to prostě povedené, dobré a nemá to plíseň nohou. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (101)

  • Tento díl se vrací k nájemné vraždě Jiřího Vrby v roce 1993 v Praze. V seriálu je vtipně „botanicky“ přejmenován na Jívu. (rakovnik)
  • Díky tomu, že se Devadesátky odehrávají před seriálem Případy 1. oddělení (od r. 2014), jsou hlavní herci obsazeni mladšími kolegy, aby věkově herci korespondovali s dobou. V epizodě Klíčový důkaz (2014) seriálu Případy 1. oddělení ztvárnila v čase 43:35 Štepánka Fingerhutová spolužačku Šimona. Ta však hraje také v Devadesátkách, a to prostitutku v případu Kleopatra. Věk herečky tak nekoreluje s chronologii seriálů. (Drinian)
  • Ivan Jonák (Michal Novotný) byl již za socialismu odsouzen k 6 letům vězení. Po propuštění v 80. letech oficiálně pracoval jako popelář, ale po pracovní směně si přivydělával jako černý taxikář, vekslák, vyhazovač a dealer porna. Po Sametové revoluci využil naakumulované černé peníze pro vytvoření Discolandu Sylvie, který založil se svou ženou a německým společníkem Helmutem Hugerem, který rovněž dodal finanční prostředky (pouze peníze Jonákových by na vybudování pompézního disko klubu nestačily). Discoland Sylvie byl otevřen v pražské Libni v roce 1992. (Šéfik)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama