Reklama

Reklama

Devadesátky

(seriál)
  • angličtina Nineties (festivalový název) (více)
Česko, 2022, 7 h 2 min (Minutáž: 64–78 min)

Režie:

Peter Bebjak

Kamera:

Martin Žiaran

Hrají:

Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Kateřina Marešová, Jan Kolařík, Igor Orozovič, Matouš Ruml (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie od tvůrců Případů 1. oddělení popisující vyšetřování klíčových případů první poloviny devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie najde a ustojí svoji roli. V „devadesátkách“ přináší svoboda pro všechny strmý nárůst kriminality. Policie nemá metodu, čas ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch. Na pražské 1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi nevěří. Bezprecedentnímu přísunu vražd ale musí čelit společně. (Česká televize)

(více)

Recenze (302)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bebjak je momentálne najlepší slovenský tvorca, nie som však prekvapený, že svoje myšlienky pretavuje prevažne u "susedov". Devadesádky majú skvelý autentický úvod, ktorý dokonale navnadí, pričom všetko ostatné čo nasleduje, je solídna režisérčina podložená scenárom, za ktorým stoja samotné kriminálne živly. Ja osobne som nie prekvapený, že kvalita tejto série dosahuje tejto úrovne .. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Další seriálový projekt České televize, o kterém právem mluvila celá republika. První díl mě sice úplně nepřesvědčil (hlavně kvůli zvykání si na "nové" postavy), ale jakmile jsme se přesunuli do Kleopatry a hlavně k sudům, tak jsem během sledování ani nedutala a tvůrci mě měli v hrsti. Byla jsem samozřejmě zvědavá hlavně na vývoj Sokolovy postavy (která jako jediná nevystupuje v 1. oddělení), mírně mě ale zklamal závěr celé série, kde bych čekala větší "hukot". Druhou řadu bych ale rozhodně uvítala :) ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak už i ČT rozjela vlastní hype train. Bebjak se vyprofiloval jako zručný rutinér a ani další ostře sledovaný projekt se mu nerozpadl pod rukama. Divácky úspěch však stojí spíše na vysoce atraktivní látce a hladu po 90. letech než strhující kriminálce. Pravdou je, že seriál sice funguje jako pocta jedné nezapomenutelné éře plné divokých praktik, ale oslavné chorály spustila hlavně nostalgie sledujících. Přes nízký počet epizod se tam najdou hluchá místa a nikdo nemůže tvrdit, že české podsvětí mělo málo zajímavých postaviček. S1: 80% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Nemám rád a nevyhledávám kriminální filmy, natož seriály. O to víc jsem byl potěšen, že jsem byl unešený z týhle hraný krimi rekonstrukce skutečného případu století. Vůbec ke skutečnosti existence "Orlických vražd" jsem se nedávno s detaily dověděl od mojí mladý, tudíž jsme se hned podívali na "sudovou" epizodu z Legend kriminalistiky a byl jsem ohromen. Ne, že by mě ty sudy inspirovaly, když mě mladá sere, ale líbilo se mi hlavně dokumentární pojetí a odvyprávění tohoto legendárního případu z pohledu vyšetřovatelů. Na základě toho jsem se dostal i k hrané, seriálové verzi, možná s trochu zavádějícím názvem Devadesátky. Výborná rekonstrukce a náhled do života kriminalistů 1. oddělení. O prvotřídních hereckých výkonech ani nemluvě (i tomu Sokolovi to prostě sedlo!). Nemluvě o perfektní vystižení kostýmů a "kulis" (Favorit everywhere!) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„AŤ ŽIJE DEMOKRACIE…“   V „devadesátkovým“ módu ožívá drsný český (východoevropský) podsvětí . Hele… tu dobu kurva moc dobře pamatuju! Nejde jen o to, že je to (relativní) pravda. Ty lidi vypadaj, jmenujou se a hlavně CHOVAJ stejně! Když pak vidíte (a čtete), čím vším si policajti prošli, při snaze objasnit tyhle vraždy… Navíc mi fakt nevadí, že postava Franty (tedy Sokol) je za 1. – Sokol a za druhý není úplně skutečná. Prostě tak to kurva chodilo! Famózní seroš jak tématem, tak zpracováním. ČT vobčas dokáže držet krok s VOD platforma…           /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Tančil jsem u tyče v Discolandu. 2.) Běla mi dlužil prachy. 3.) V Orlíku mi plave sud.  ///                   PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Galerie (132)

Zajímavosti (101)

  • Scéna sledovačky před zlatnictvím a poté vnitřek obchodu se točil v ulici U Libeňského pivovaru 1934/21. (formelin)
  • Když je na konci epizody jasné, že na Ivana Jonáka (Michal Novotný) spadla klec, začne hrát skladba „Sen“ od Lucie, která pochází z alba „Černý kočky mokrý žáby“, které bylo vydáno v září 1994, tedy ve stejný rok i měsíc, co byl Ivan Jonák zatčen. (Šéfik)
  • Dokumenty na počítači Tomáš Kozák (Kryštof Bartoš) píše v programu Text602 (T602), patrně verzi 3 z roku 1991. (kriplozoik)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama