Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Beatrix je sama doma. Po většinu času. V domě, který jí nepatří. Který jen dočasně obývá. Víc se toho o hlavní aktérce filmu ani okolnostech jejího pobytu nedozvíme. Situačně laděný snímek, pracující s herci a prvkem inscenace, se právě díky omezenému množství informací, kterých se divákovi dostává, ve výsledku stává svébytnou existenciální studií. Do popředí vystupují momenty plynutí času, bezúčelného setrvávání v okamžiku. Navíc kamera, permanentně zaměřená na hlavní představitelku filmu, nám zprostředkovává její v prostoru zachycovanou tělesnost zároveň jako blízkost i jako něco cizího. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (3)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Taká blbosť, ale celý čas ma udržiavala v napätí, že čo z toho vylezie. Miestami som sa cítil dokonca nepohodlne a v hlave sa mi tvorilo niekoľko možných scenárov týkajúcich sa hlavnej hrdinky. Zdá sa, že ani jeden som aj tak netrafil, ale kvôli možnému spoilovaniu si ich nechávam radšej pre seba. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pustit se do do takového tématu a tak daleko by vyžadovalo nejspíš zkušeného rutinéra nebo inspirovaného génia; tyhle dvě mladé holky na mě příliš nezapůsobily. Jako začátečnice by měly nejdřív předvést, jak pohyblivým obrázkům rozumějí. Ke svému debutu si měly vybrat jednodušší téma. Beatrix ve své nefunkčnosti skutečně představuje určitý typ, který se vyprofiloval celkem nedávno, ale pokud se překročí určítá míra, potom věci přestávají být tím čím jsou. Pokud je záměrem autorek zatáhnout diváka do posedlosti vzduchoprázdnem, pak se to u mě příliš nepodařilo: doporučuji si tento fim promítnout rychloposuvem, 2x či 4x, není třeba se ani zastavovat u dialogů, snadno si je domyslíte. Ano, jsem přívrženec "ženských filmů", ale tohle takový film nebyl; měl kvalitu klučičí. Divák y se měl nejdříve rozmyslet, zda se chce dívat na film nebo na sociální studii. ()

Reklama

gulista 

všechny recenze uživatele

Beatrix je jedinečná svojou obyčajnosťou a dočasne pretrvávajúcou zotrvačnosťou v ničotnom bytí za zvláštne trávených okamihov. Beatrix je poväčšinou sama, vyruší ju len príchod niekoho iného, vďaka čomu sa buď dostane zo svojho sveta stereotypu do práce alebo mimo obývaný dom. Jej bežný deň tak tvoria až existenciu rozpúšťajúce aktivity alebo pozorovania zaberané prevažne v detailoch a polodetailoch. Beatrix tak osciluje medzi pasivitou a aktivitou, medzi existenčným bytím a vyprázdnením, medzi dočasnou spokojnosťou a následnou chuťou po zmene, medzi vnútorným pokojom a naplnením a hnevom, medzi ľudskou blízkosťou a odcudzením. Vybavila sa mi nedávno videná, podobne ladená Akerman. Informačne a priestorovo obmedzené, dejovo monotónne, v znamení bodu, v ktorom každého z nás aspoň raz postretne chvíľkové životné tápanie (existenčné, pracovné, vzťahové). Ponímajúc hlavne to ženské, zahrňajúc a chápajúc telo a dušu ako súlad. Tento moment je tu pretavený skvelo. Beatrix tak stojí na pomedzí hraného a dokumentárneho filmu. Beatrix je observačná štúdia. Divák y si to každopádne užil... :) 85% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama