Reklama

Reklama

Rekonstrukce okupace

  • Slovensko Rekonštrukcia okupácie (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2021, 95 min

Režie:

Jan Šikl

Scénář:

Jan Šikl

Kamera:

Adam Oľha

Hudba:

Jan Šikl ml.

Hrají:

Jan Šikl (průvodce), Karel Vachek
(další profese)

Obsahy(1)

Režisér filmu Jan Šikl sbírá mnoho let soukromé, rodinné a filmové archivy. Před časem nalezl 3,5 hodiny profesionálně natočeného materiálu, na kterém je zachycena invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968. Záběry pravděpodobně nikdo nikdy neviděl. Jan Šikl zahajuje pátrání po tom, kdo a kde je v archivu zachycen. Vzpomínky na konkrétní události ožívají, postupně se skládá obraz historického okamžiku a jeho vztahu k současnosti. Film o naši schopnosti reflektovat minulost a o svébytné formě společenské paměti, která vydává svědectví obecnějšího charakteru. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Likan7 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorších dokumentů. Bez slova, bez nějakého vedení. Spousta záběrů, které divák rozhodně nemusí, a leckdy ani nemůže, nějak pochytit. Přitom by stačily titulky, nebo slovo vypravěče kdo kde kam kdy. Jak tu někdo píše, jedna Devadesátka na čt24 vám přinese mnohem ucelenější, přehlednější a zajímavější informace, než tenhle "dokument". ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Jo...bylo mi v té době 8 let, když to v noci 21.8. 68 na našem pohraničním maloměstě začalo. Zajímavé a nevídané záběry na tlupy těžko uvěřitelných východních primitivů v "hranatých maringotkách" obsazujících naší zemi...v těchto dnech dost aktuální...takový Alexis74 by za svůj dementní kolaborantský komentář obdržel v té době od  dělníků, kterými se tak ohání takovou kopačku do zadku, až by mu tlusté střevo vylétlo ven hubou. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je třeba si to neustále připomínat, abychom nezapomněli. Nově nalezené záběry ze sovětské okupace prokládané vzpomínkami lidí, kteří se na nich poznali (nebo je natočili), jsou výborné. Snad jen záběrů na autora dokumentu na motorce bylo až moc a jeho neohrabaná snaha o pointu byla směšná. I s archivními materiály se dá nakládat lépe. Takže plné bodové hodnocení není možné. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ma to velmi chytlavy koncept a nevidene zabery na tuto traumatizujucu udalost maju rovnaku silu ako tie milionkrat preflaknute. Preto je trosicku skoda, ze to nebolo trochu rezkejsie a lepsie vygradovane. Ale inak to dokaze spolahlivo strhnut a tiez nastvat, ze tolko ludi chce ten desivy rezim prezit nanovo. 8/10 ()

Boanka 

všechny recenze uživatele

Kvalitné archívne zábery prehádzané nesystematicky cez seba, necitlivo prestrihané ničnevraviacimi komentármi nepredstavenými účastníkmi. Ešte aj vizuálne to bolo nehomogénne.  Netušili sme, kde sme, čo sa deje, kedy, ako. Veľká škoda, táto téma, toľko materiálu a výsledok nepodarený stredoškolský projekt zlepený poslednú noc pred skúškou. ()

Galerie (4)

Související novinky

Nový dokument Jana Šikla Rekonstrukce okupace

Nový dokument Jana Šikla Rekonstrukce okupace

20.08.2021

Srpen 1968 znamená pro několik generací českého národa veliké a stále živé téma. Je křivdou, se kterou jsme se doposud nevyrovnali. Dodnes silně rezonuje, s každým konkrétním člověkem však rezonuje… (více)

Reklama

Reklama