Reklama

Reklama

Sny o toulavých kočkách

  • angličtina Dreams About Stray Cats
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Na pobřeží Atlantiku, na osamělé pláži před zábavním parkem na Coney Islandu se scházejí dva bratři. Chvíli hledí na stoupající vlny a potom se ten mladší zeptá: „Brácho, zajímalo by mě, jak tě napadne, co máš nakreslit?“ Starší se zamyslí a po chvilce odpoví: „Víš, že o tom jsem vlastně nikdy nepřemýšlel?“ Tak začíná filmové putování po vnitřním a vnějším světě Petra Síse, světově proslulého autora a ilustrátora dětských knih, vyprávění bratrsky důvěrné, přesto naprosto sdělné. Kniha po knize dokumentují životní příběh autora a zároveň inspiraci, přetavenou v přepečlivě vytvořené, výtvarně úchvatné a emocionálně oslovující kresby. Mezi Prahou, New Yorkem, Brnem a Paříží sledujeme Petra Síse a neodmyslitelnou černou kočku, symbol „věčného tuláka, hledajícího svůj pelíšek”, mezi reportážními záběry, ožívajícími kresbami a rozhovory s lidmi, kteří výtvarníka na jeho cestě provázeli, anebo mu pomohli. Pronikáme k osobnosti Petra Síse, k jeho hodnotám a názorům, tajemství tvorby ovšem stále zůstává neodhaleno. Je zde jen tvůrce, jehož pozoruhodné dílo je věnováno svobodě ve všech jejích podobách. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Petra Síse mám moc ráda a myslím, že spolupráce s bratrem Davidem se na tomto dokumentu moc povedla. Je fajn, že se bratři takto pěkně spojili. Petr je studnice nápadů a neutuchající fantazie, moc si ho vážím za tvorbu pro děti a jeho široký talent. Trochu jsem se obávala, že bude dokument moc dlouhý, ale byl plný zajímavostí a protkaný i vtipnou animací, takže utekl jako voda. ()

Reklama

Psice 

všechny recenze uživatele

Petr Sís je jedním z mých nejoblíbenějších českých výtvarníků – a to nejen díky své řemeslné zručnosti, ale také svou osobností, která se promítá do jeho snových a tajemstvím načichlých ilustrací. Jeho skromnost, smysl pro humor a hravost mě nepřestávají fascinovat. Právě proto, že se o jeho tvorbu a život kontinuálně zajímám, dokument pro mě byl povětšinou jen zopakováním již řečeného. Čekala bych alespoň větší prolnutí animace s dokumentem, což by ale nejspíš o dost navýšilo náklady. Hrané scény na mě působí dost lacině a křečovitě a zbytečně celý dokument shazují. Od dokumentu jsem zkrátka čekala víc. Ty, kteří toho o Petru Sísovi moc nevědí, dokument nejspíš potěší. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Fascinující osobní příběh českého výtvarníka Petra Síse přiblížil divákům jeho mladší bratr David Sís v dokumentu, který hravou a velmi poutavou formou mapuje Petrovu zajímavou životní cestu a tvorbu, v níž dosáhl pozoruhodných úspěchů. Snímek ukazuje slavného umělce jako důvtipného a nesmírně pracovitého člověka s obrovským srdcem a neutuchajícím smyslem pro humor. (90%) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o blízkých příbuzných jsou sice čím dál častějším tématem, ale je to disciplína velmi ošidná, protože často je nedostatek odstupu překážkou. David Sís shodou historických okolností od svého staršího bratra odstup měl, takže natočil velmi dobrý životopisný medailonek světově proslulého malíře a ilustrátora. Animace ve filmu o vystudovaném animátorovi dává smysl, možná jí mohlo být klidně i více, ale je to určitě dražší než dokumentární záběry. Film, který každopádně stojí za vidění. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama