Reklama

Reklama

Shiny_Flakes: Náctiletý drogový baron

  • Německo Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Max S. prozradí, jak v pubertě vybudoval drogové impérium z dětského pokoje. Příběh, podle kterého vznikl seriál Jak prodávat drogy přes internet (rychle). (Netflix)

Recenze (52)

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení prosím nechápejte jako sympatie k Maxovi nebo snad jako obdiv jeho kriminální činnosti.  I když jeho osobnost, inteligence a podnikavost mě svým způsobem fascinují. Až se mi chce říct - škoda takového talentu. Naopak byly chvíle, kdy se mi nad jeho samolibými úšklebky otevírala kudla v kapse. Plný počet dávám za zajímavé, chytlavé, poutavé a hlavně originální zpracování. Za čerstvý a neokoukaný způsob, jak dělat dokument. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jestli něčeho nejsem fanoušek, tak jsou to drogy. Dokument o Shiny Flakes mě ale kvůli mimořádnému zpracování a účasti samotného "průseráře" naprosto pohltil. V žádném případě ho nepovažuji za hrdinu nebo jakýkoliv vzor, a ačkoliv on se očividně vnímá jako úspěšný byznysmen, pořád je to ve finále jen do sebe zahleděný, až příliš sebejistý kriminálník. Příběh je to ale neskutečný, a tenhle dokument ho odvyprávěl skvostně. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Smekám klobouk a přemýšlím, kterou část dokumentu mám chválit první a nejvíc. Těžko nacházím jakékoli výtky. Úžasně zajímavé téma, které je navíc naprosto fascinujícím způsobem zpracované a odvyprávěné. Tvůrcům se povedlo zvolit tak úžasnou formu zpracování, že jsem neměl nejmenší problém stát se součástí děje. Sledujete v podstatě věrnou rekonstrukci celého případu. Respektive věrnou do té míry, do jaké si to hlavní aktér přál prozradit. Max mi byl nesmírně sympatický a je to člověk, kterého bych si přál mít po svém boku v rámci jakéhokoli byznysu. Já neviděl bezpáteřního člověka přispívajícího k rychlejšímu úmrtí nebohých feťáků, nýbrž velmi talentovaného podnikatele, který viděl poptávku a uměl najít skvělý způsob k jejímu uspokojení. Ano, možná trošku přehnaně drzý způsob, ale kolikrát to jinak prostě nejde. Při sledování mi kolikrát úplně spadla čelist, když člověk vidí, v jaké žil naivitě a jak snadno lze některé věci zrealizovat. Jasně, při sledování vidíte chyby, kterých se dopouští a na které by pravděpodobně jednou dojel, ale co jste dělali v 19 letech vy? Je škoda, aby takhle talentovaný a schopný člověk trávil nejproduktivnější léta života za mřížemi a následně se dostal takového sledování, že už nejspíš nedostane druhou šanci zkusit to rozběhnout znovu a lépe. Každopádně se bez mučení přiznám, že jsem s hlavním aktérem z mnoha důvodů sympatizoval, naprosto chápu, že neprojevoval lítost nad svým konáním, protože zkrátka nedělal nic jiného, než že uspokojoval poptávku a provinil se pouze tím, že se jeho činnost týkala oblasti, ve které jsou nepředstavitelné peníze a mají zde mocenské zájmy obrovští hráči a to je jediný důvod, proč jsou drogy pro širokou veřejnost postaveny mimo zákon. Věřím, že nikdo není natolik naivní, aby si myslel, že zde někdy někomu šlo o něčí zdraví. Z dokumentu jsem opravdu nadšený. Do 90 minut se podařilo nacpat opravdu obrovské množství informací a celé to bylo podané formou neskutečně chytlavého příběhu. [95 %] ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byla perlička! Naprosto skvělý dokument, ve kterém všichni pánové měli naprosto super humor a snažili se nesmát se. To, že jsem tuhle kauzu ani nepostřehla mě nijak nepřekvapuje, i když se odehrávala poměrně blízko. Opravdu velmi povedené. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční dokument. Ten týpek měl naprosto svůj svět a dost dlouho mu to procházelo. V novinách jsem o tom slyšel jen okrajově, takže jsem se tady dozvěděl dost informací. Docela se divím, že mu to vydrželo tak dlouho skrz jeho nasazení a objemy, v jakých jel. Je to dost dobře udělané a podrobně to mapuje celý jeho příběh. Zřejmě jsme o něm ale neslyšeli naposledy... "Nic jsem si nenechal." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malé navnadenie na seriál. Ide o jeden z najväčších prípadov cyber kriminality v Nemecku a dodnes sa nevie, kde je väčšina peňazí. Maximilian Schmidt predal z pohodlia svojej izby drogy za 4,1 milióna eur. Dokumentárny film rozpráva príbeh o tom, ako Max začínal a budoval túto drogovú ríšu. V rozhovoroch je veselý, žartuje, nepreukazuje žiadnu ľútosť. Keby mu celý "biznis" neprerástol cez hlavu, možno by ho nikdy nechytili. Veď policajti až do samého konca verili, že ide o viac ako jednu osobu a že bude určite ozbrojený. Že ide o mafiána a ono to bol len hacker. A ešte tak mladý. Stopáž dokumentu je trocha prehnaná, na to, že sa tu skoro nič neudeje a ide len o výpovede, sa to dalo skrátiť a to tempo vystupňovať. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh. Jak bylo řečeno, německý mladík asociál bez přátel, možná se schizoidní poruchou osobnosti,  neviděl zničené životy, které svým "podnikáním" způsobil. Výnosy z jeho činnosti se někam ztratily... ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Jeho naivní příběh je až neskutečný. Už ten nápad prodávat a mít všechny drogy doma je blbost. Možná proto to nikoho nenapadlo a on tím, že nemá žádné morální zábrany tak proč ne. Ale z dokumentu je jasné, že Maximilian Schmidt není zvlášť brilantní, ale osamělí. Nemá žádnou rodinu, nebo o ni tak nepřemýšlí. Matka se o něj nikdy nestarala a vůbec si ho nevšímala. Otec neznámí. To pro dospívajícího kluka musí být strašný a tak se uchílí k tomu, že se nikdy citově neangažuje a otupí se do takové míry až se z něj stane zločinec. A i proto je aktuálně opět stíhaný, následky ho nezajímají. Jinak naprosto precizní dokument. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Každý vyděláváme peníze jinak :D Jen si říkám, jak tohle prostě někdo dokáže...a ještě ke všemu v pokojíčku :D Sám :D V tu chvíli si říkám, kolik svého potenciálu nevyužívám :D Líbilo se mi, jak vytvořili to prostředí, ve kterém to tvořil a Max na mě působí jako hodně koncentrovaná osobnost a dost se obávám, že s tím jen tak nepřestane.... ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Max je mladý chalan s neuveriteľným potenciálom. Na jeho nešťastie sa ho rozhodol využiť na páchanie nezákonnej drogovej činnosti navyše pod nosom svojich rodičov. Z mladíka sa stáva vďaka jeho alter egu Shiny_flakes najväčší drogový dealer v Nemecku. Postupne sa mu ale biznis začína vymykať spod kontroly a prichádzajú chyby. ktoré k nemu privedú ozbrojené zložky.  Prevedenie: Dokument mapuje celý proces od prvotnej myšlienky cez realizáciu až po koniec drogovej kariéry. Všetko pekne chronologicky usporiadané a navyše s komentármi hlavného protagonistu. Škoda, že mladý ľudia s takým intelektom aký má Max, sa ho rozhodnú uplatniť na ciele nie príliš korešpondujúce so zákonom. Ďalšou vecou, ktorá je na plač je justícia, ktorá po zabavení viac ako tony drog mladíka po troch rokoch dobrého správania oslobodzuje. A on ako sa dalo očakávať v tom zas pláva. 82% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zpověď jednoho němčourskýho frajírka, kterej po celou dobu dokumentu jen machroval a vytahoval se... Ano, asi to byl frajer, kterej si dokázal ohromně vydělat. A to vše díky poště pro tebe. No jen si představ, že si kokain a všecko na co si jen vzpomeneš necháš poslat uplně v klidu poštou, koupíš si to přes E shop. Nápad dobrej! Ale jako dokument to nebylo až zas tak zajímavý... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ten konec byl mrazivej. Opakovanej vtip není vtipem, tady to bylo dost zřetelný. Dítě jevilo známky geniality, později se ukázalo, že byla bohužel velmi jednostranná a v běžným životě ne moc užitečná. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Celý to působí tak neuvěřitelně a absurdně, že jsem dost dlouho hledal na netu různý informace, abych se ujistil, že se tohle opravdu stalo a není to smyšlenej příběh zpracovanej formou dokumentu. To, že devatenáctiletej klučina během velice krátké doby dotáhl po technické stránce takovej mechanismus k dokonalosti, je určitě obdivuhodný (velká většina lidí neumí vytvořit ani úplně obyčejný webovky, natož propojit něco takovýho dohromady). Ale absolutně nedokážu pobrat některý věci a v průběhu sledování jsem si položil hned několik otázek. Jeho e-shop nebyl na dark netu, ale prostě normálně veřejně na síti, i když s určitým šifrováním a krytím. To třeba poskytovateli domény nebylo ani trochu podezřelý za celou dobu fungování webu, co se to tam děje? A přichází na řadu druhá otázka! Jeho matka je tupá, slepá a hluchá kráva, která si ničeho nevšimla? Nebylo jí divný, že její syn v 19 letech nechodí do školy nebo do práce? Je furt doma, zamyká se v pokoji a ona téměř dva roky nevstoupila do jeho pokoje, když spolu bydleli v jednom bytě? Měl tam naskládaných několik set kilo drog, hromady krabic, mlátil tam kladivem a majzlíkem do krystalů, chystal zásilky atd. A ona vůbec nic neviděla, ani neslyšela? Co je to za matku?! Tomu se mně ani nechce věřit! Nicméně když se podíváte na jeho arogantní úsměv a takový ty neurčitý, obecný a nicneříkající odpovědi, je jasný, že je chlapec vysmátej (má ty prachy někde ulitý) a celý to bere jako nějakou hru. Ale jednou přijde "game over" a bude po prdeli. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl seriál inspirovaný touhle skutečnou událostí. Velmi mě nadchnul, a i přestože se od reality výrazně odlišuje, oba dva počiny jsou povedené. Dokument je přece jen o něco méně záživný a chybí mu emoce (což dávám za vinu replikovaným scénám a chladným rozhovorům s jednotlivými aktéry), ale nové informace a veškeré detaily okolo celé kauzy tvoří z Maxova života originální a zajímavý příběh. Max je po osobnostní stránce skutečně někde jinde a jen budoucnost ukáže, jestli tahle "výjimečnost" bude hrát v jeho prospěch a ukáže se jako užitečná, či nikoliv a uvidíme jej znovu za mřížemi. Nicméně ačkoliv se držím od drog dál a ať už je to po morální stránce kdovíjaké, nějaké uznání u mě za to, co se mu podařilo vybudovat, přece jen má. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Vysmiatý chlapec, ktorý sa rozhodol po 4 a pol rokoch v base celý svoj jednoduchý kriminálny príbeh zrekonštruovať a dať ho na film. Dokument je spravený celkom kvalitne a jednoducho chronologicky s časom. Je ale príliš dlhý, ale aj keď je z veľkej časti takmer bez napätia, celkom rád som to dopozeral. Človek bude vždy robiť to, v čom je dobrý a čo ho baví a aj pre tohto hlavného hrdinu bude maximálne skľučujúce, ak sa bude musieť držať úplne bokom. Takže som už teraz zvedavý na "dvojku". ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Mám rád lidi s podnikatelským duchem. A co se týče drog, nejsem jejich uživatelem, ale fandím podobným projektům, které na jednom místě zprostředkují kvalitní šňupadlo a ještě jej lze ohodnotit pro potenciální zákazníky. Docela nechápu, proč se takové obchody zavírají. Ano, kontroverzní to myšlenka, nicméně feťáci si stejně půjdou matro koupit jinam. Bude nejspíše horší, tudíž bude ochutnávač drog mít nejenom plný nos práce, ale také bude krásně zatěžovat zdravotnictví už o nějaký ten rok dříve. A mimo to, čistá droga dokáže lépe zabít v momentě předávkování než nějaká omítka ze sklepa. Proto se mi líbil dokument, který poukazuje na to, že i prodávání drog může být sympatické řemeslo. S feťáky se nevidíš, a vlastně se neuvidíš ani s dodavateli. Ani jsem nevěřil, jak snadné je začít s takovým projektem. Hlavní postava jasně vyzařuje jistou aroganci vůči světu, ač si myslím, že pocit viny se mu snaží vštěpovat okolí. Takže mu rozumím, proč se necítil špatně. To by se pak museli cítit špatně i prodavačky v tabáku. Dokument poukazuje na stránku technickou - jak to zvládl, i na onu emocionální, kdy sám se sebou nebojuje, naopak je na svůj úspěch hrdý. Samozřejmě si nemyslím, že má jenom čisté úmysly, ale nechápu, proč policie chtěla vidět nějakou lítost v jeho slovech. Rozhodně doporučuji, dokument má více rovin, mezi které patří mé zmiňování obhajitelnosti, a jak moc je jeho práce nemorální. ()

Reklama

Reklama