Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává během studené války. Nepopulárnímu prezidentovi USA se podaří získat smlouvu o jaderném odzbrojení, ale zjistí, že i tak se národ obrací proti němu. Plukovník Jiggs Casey zjistí, že generál Scott, který měl v plánu kandidovat v příštích prezidentských volbách, nehodlá už déle čekat. Chce svrhnout prezidenta i členy jeho kabinetu co nejdříve. Casey předá informace prezidentovi a odstartuje tím nepřehlednou síť intrik, kde si žádná strana nemůže být jistá komu věřit. (Hans.)

(více)

Recenze (20)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je ťažké sledovať snímok, ktorý končí záverečnou rečou prezidenta USA o tom, že jedného dňa sa všetka tyrania pominie a svet bude voľný a mierumilovný. Ani po 53 rokoch od týchto slov sa nič podobné neudialo a ľudstvo sa zo svojich chýb stále nepoučilo. Zbrojí sa stále, teror prekvitá. Tento snímok, ako nejeden pred ním a aj po ňom, chcel posunúť túto myšlienku masám, pretože práve jedine ľud v demokratickom svete má schopnosť zvoliť si, ako bude táto planéta pokračovať vo svojej existencii. Lenže volí stále iba zlo. Alebo nie? Tento film náležite napínavou formou sprostredkováva niečo, čo možno niekto bude považovať za výplod paranoidnej mysle, ale to niečo sa môže hocikedy, hociktorej nasledujúcej minúte stať zúfalou realitou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Údajně jeden z top politických thrillerů všech dob líčí konflikt prezidenta se sborem náčelníků štábů armády a tajnou hrozbu zvanou "ECOMCON" - tj. vojenský coup d'état v reakci na smlouvu se sověty o odzbrojení. Film prý vznikl na popud samotného JFK (po zkušenosti s hardcore generály typu Curtis LeMay), už úvodní titulky sjedou původních sedm článků Ústavy a rychle se rýsuje ústřední téma, ideál demokracie versus militantní pravičácká paranoia. Což beru lehce s rezervou, úsměvem, ale i s jistou dávkou dějepisný sliny - při pohledu takhle hezky zpětně od studené války a záhadného atentátu v listopadu 63, člověku to nemůže nešrotovat... Každopádně kvalitní podívaná, silná zejména herecky - zásluhou ústřední čtveřice (flirty Douglase se smyslnou Gardnerovou nemají chybu) potažmo všech účastněných. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera v napínavém politickém thrilleru obrazně i ve skutečnosti nahlíží akterům přes rameno a pomáhá tak divákovi dodat pocit iluze, že je součástí děje. Dlouhoudobě mám problém s americkým přerostlým patosem. Zde opět především v závěru překročil ve zdraví únosnou mez. ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Už pár hodin se trápím s ohodnocením filmu, ze kterého po formální stránce cítit naprostou dokonalost, ale mám problém s tématem či obsahem. Jednak mne ten obsah příliš neoslovil a pak hned několikrát jsem měl nepříliš šťastný pocit, že se dívám na propagandistický film. Tedy něco, co minimálně v americké tvorbě sledovat opravdu netoužím. Nejvíc mne oslovil vizuál, kde kamera proces zachytává originálním způsobem jakoby ze zákulisí či z pohledu někoho v zákulisí tajně nahlížejícího. V některých pasážích se režisérovi podařilo vytvořit hodně paranoidní atmosféru, která mne dost i pohltila, ale dlouho jsem si jí neužil, pokud film znovu přešel do roviny téměř neustále znějících politických dialogů. Něco hodnotného na tom z dokumentárního hlediska určitě bude (ohledně studené války), to nepopírám, ale na Frankenheimerův šedesátkový film jsem očekával něco jiného. Náhoda způsobila, že bohatou a žánrově pestrou spolupráci Frankenheimer – Lancaster napříč celou dekádou 60. let postupně vídám jaksi od opačného konce (Gypsy Moths 1969, Vlak – premiéra 1965), nicméně tentokrát mám pocit, že si režisér svého dvorního herce pouze dal na první místo do titulků a na plakáty, ale daleko větší prostor dostal Kirk Douglas, jehož volbu při vší úctě nepovažuju v tomto filmu či roli za nejšťastnější. Možná to chtělo více svůdné Avy Gadrner, kdo ví...:) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady prekombinovanych frylerov o statnych prevratoch, jadrovej vojne ap. Burt Lancaster /Ptacnik z Alcatrazu, Vlak 1964/ sa snazil, ale marne, Kirk Douglas /Spartacus 1960/ o nicom herecky vykon. A to sa mi nevidelo, ze staci par krat odbehnut a uz som stratil nit. Potom sa svinsky tazko hlada : 60 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

22. Zlatý Glóbus za rok 1964 - cena (1) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Edmond O'Brien + nominace (3) - Nejlepší herec (drama) - Fredric March, Nejlepší režie - John Frankenheimer, Nejlepší hudba - Jerry Goldsmith ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi fajnový politický triler, ktorý najprv začína nevinne a príliš ukecane, ale rozhupne sa do skvele rozohranej hry. Možno z dnešného pohľadu mu chýba nejaká akcia a možno aj záverečný zvrat, ale na svoju dobu a v čase rozhypovanej studenej vojny ide o vydarený Frankenheimerov kúsok. Vysokú kvalitu dodáva nielen výborné obsadenie Douglasa a Lancastera, ale aj high-tech vyzerajúce interiéry vtedajšej bezpečnostnej organizácie (videotelefóny už ale boli príliš). O jasnom posolstve je zbytočné hovoriť. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

ELLIE. YES? ANOTHER RAIN CHECK? TUCK IT SOMEWHERE SAFE, WHERE YOU WON'T FORGET!!! Kirk zase řádí jako hurikán v lese. Bohužel od druhé půlky je dost v ústraní pana presidenta. Burt tu hraje zápornou roli, za což jsem rád, protože mi do klaďasů nikdy moc nešel. Film má své momenty a závěr kdy Kirk předává Ellie její dopisy mě rozbulel. Prostě i když jí provedl něco naprosto hrozného, tak mu nakonec odpustila, protože ho měla ráda. Dobrý film i když přiznávám, že ze začátku trochu fádní. To než člověk přijde na to, o čem to vlastně celé je. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zajímavý politický thriler. Filmařsky mám výhrady - přes skvělé herecké obsazení je to natočené poměrně suše, ukecaně, bez většího napětí, nedejbože akční scény. Celé mírové vyznění je poměrně naivní. Přesto dávám smířlivé 4 hvězdičky, protože podobný příběh na takové úrovni se jen tak nevidí. Prezident USA (March) se chystá podepsat dohodu se Sověty o jaderném odzbrojení a generál Scott (Lancaster) je jeho hlasitým oponentem. Jeho zástupce (Douglas) však odhaluje děsivou pravdu - Scott a další náčelníci se chystají v USA rozpoutat vojenský převrat a zmocnit se vlády. A tak začíná mravenčí sbírání důkazů a i po jejich získání není zcela jasné, jestli tohle prezident ustojí. Přes výše zmíněné výtky mě zkrátka ten příběh z nejvyšších kruhů politiky bavil, i když filmařsky to mohlo být i v roce 1964 více strhující. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

V uplynulých měsících se objevily šeptané pochyby, zda jsme neztratili velikost. Tak vida, ony tu ty pochyby byly už těsně po pifnutí JFK / před vstupem USA do Vientamské války. K tomu témata jako whistleblowing, nepovolené drancování vládních fondů, norimberské mediální móresy, rekordně neoblíbený prezident, fuckování tisku ve velmi napínavém politickém thrilleru o puči po emericku, který trudná současnost pokropila elixírem aktuálnosti. To vše je legračně rámováno dobovým režijním stylem, používáním rekvizit jako videotelefony a drátovými telefony snad ve všech šuplících psacího stolu. A Kirkem Douglasem s dírou v bradě jak od Lee Harvey Oswalda. Musím jet do Texasu. To samo stačí na to, aby se člověk chtěl vykašlat na politiku. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Politické thrillery mám rád, ale přeci jen dávám přednost těm od 70. let a výš. Sedm květnových dní má sice excelentní nápad a skvostné herce, nicméně vzhledem k závažnosti tématu mi přeci jen přišlo vyřešení některých problémů a zapojení postav naivní a nevěrohodné. Nechci spoilerovat, ale myslím, že mi každý musí dát za pravdu. Přesto jsem se nenudil a níž než na čtyři hvězdy nepůjdu. ()

westerns 

všechny recenze uživatele

Výborný politický thriller, úžasné herecké duo (Lancaster - Douglas), ktorí sú u mňa jedni z najväčších hereckých hviezd!!!, a hlavne zdvíham nahor Lancastera, ktorý tu šel jak nikdy! :) Rola generála Scotta, ktorý chce rozpútať vojenský prevrat, a zmocniť sa vlády mu sadla ako uliata... Na druhej strane stojí Kirk, ktorý sa mu jeho plány snaží prekaziť... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný film, ale takové intriky nejsou věrohodné. To téma a závěrečné prohlášení o mírumilovnosti USA je propaganda, ti by se "velkého klacku" nikdy nevzdali. (Za dramatičnost zápletky a kvalitní dialogy 70%). ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Tematicky zajímavý, precizně natočený "echt" politický thriller, kterému vévodí především herecké trio Lancaster-Douglas-O´Brien. Jen to chtělo zapracovat na atmosféře a vytvořit trochu větší "dusno" (např. více scén á la Douglasovy noční sledovačky). Takhle je to místy, s ohledem na vážnost situace, na můj vkus přeci jen moc poklidné. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Americký prezident Jordan Lyman (F.March) se ve své zemi stává nepopulárí, když se na vrcholu studenté války rozhodne podepsat smlouvu o raketovém odzbrojení se Sovětským svazem. Mezi jeho odpůrce, jestřáby v armádních kruzích, patří i generál letectva J.M. Scott (B.Lancaster). Mezi oběma vzniká otevřená politická rivalita, jež postupem času eskaluje... Roli generála Scotta měl původně hrát K. Douglas ( v soukromí Lancasterův přítel), ale ten ji přenechal Lancasterovi, když si uvědomil, že se na ni typově více hodí. Sám potom ztělesnil roli plukovníka J. Caseyho. Film měl mít premiéru v prosinci 1963, ale B.Lancaster trval na jejím posunutí vzhledem ke krátkému časovému odstupu od atentátu na J.F. Kennedyho. Tak byla odložena na únor 1964 ()

Vedjat 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film s hvězdným hereckým obsazením. Pro mě velké překvapení, které předčilo očekávání. Režiséru Johnu Frankenheimerovi se podařilo vytvořit film s velmi napínavým dějem. Exceluje Kirk Douglas (plukovník Jiggs Casey) v první polovině filmu a Edmond O´Brien v roli senátora. Burt Lancaster také skvělý jako cílevědomý generál, který se vidí v roli příštího vládce. Nelze zapomenou na Fredrika Marche v roli prezidenta. Jeho myšlenky nositele míru a víra v demokracii se bohužel nesplnily a nemohou se splnit. To co už víme z minulosti je, že lidé se nemění. S novými událostmi a prezidenty jsme opět překročili práh studené války. Jaderné velmoci si vyhrožují vyhlazením, a kteří z nás mohou spoléhat na dostatek příčetnosti, jež zabrání pomyslnému stisknutí tlačítka. ()

Reklama

Reklama