Reklama

Reklama

Vlaštovky a Amazonky

  • Velká Británie Swallows and Amazons

Čtyři odvážní sourozenci si na rodinné dovolené v Jezerní oblasti postaví tábořiště na ostrově. A narazí tam na dvě místní holky. (Netflix)

Recenze (16)

schwejk 

všechny recenze uživatele

Převést román na filmové plátno se bohužel nepovedlo, ale není to úplně špatný film. Minimálně pro čtenáře Ransomeovek může sloužit jako obrazový průvodce, neboť se to natočilo přesně v místech, o kterých Ransome psal.Obsazení už je horší - Titty je mimo, John je takový malý cucák, Nancy je málo cool, Zuzana je taková nezuzanovitá. Jediná postava obsazená přesně podle mých představ je maminka Walkerová. Přesto jsem rád, že to někdo natočil a na chviličku mě nechal se podívat na místa, o kterých jsem (nejen) v dětství zasněně čítal. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Čtveřice sourozenců (Vlaštovky) a dvě ségry (Amazonky) si o prázdninách hrají na piráty na jezerním ostrůvku – což je tak nějak všechno, žádné akční drama. Ovšem právě z oné laskavé mírumilovnosti dětské fantazie s příslibem objevování a dobrodružství vyplývají jedinečná pozitiva pohodového snímku. 7/10 ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak film jsem shlédnul s potěšením, kdysi v dětství byly knihy s příběhy Vlaštovek a Amazonek (a dalších dětských spolků a kmenů) vysoko v mém čtenářském žebříčku. Nádherná krajina Jezerního kraje zajišťuje již půl úspěchu. I dětští představitelé typově odpovídali mým představám, jen strýčka Jima jsem si představoval mužnějšího. Ale ač se film dost pevně drží děje knihy (pokud si pamatuji), tak se nějak táhnul. Lze souhlasit s předhodnotitelem DoneyGal, že tvůrci opomněli dodat filmu tempo, rytmus a gradaci, takže i s podporou nostalgie jen za 3. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"Swallows and Amazons for ever!" První filmová adaptace úvodní knihy ze série, která je neoddělitelnou součástí mého dětství, se přes jisté nedostatky v technickém zpracování (už mnohokráte zde komentářích zmiňované) vcelku povedla. Podařilo se jí totiž zachovat atmosféru literární předlohy, onu vůni dobrodružství, která dělá ransomovky tak přitažlivými. A ačkoliv se obsazení trochu rozchází s mými představami, utvořenými na základě ilustrací Kamila Lhotáka a Jana Černého – tmavovlasá Titty, světlovlasá Zuzana, stejně tak Roger (kteří tu mají vlasy přesně opačné) a opět tmavovlasý John, který si tu sice barvu vlasů zachoval, ale je mladší. Sophie Neville jako Titty mi ale ve výsledku nijak nevadí, neboť se chová jako v knize, stejně tak jsem spokojen se (Su)Zannou Hamilton a nakonec i s představiteli Rogera a Johna. Nancy je tu také docela dobrá, jisté výhrady mám k Peggy, ale nejvíce se od mých představ liší kapitán Flint/strýček Jim. Naopak maminka Walkerová v podání Virginie McKenna je naprosto perfektní. Velmi oceňuji skutečnost, že se film z velké části natáčel přímo na lokacích, které byly Ransomovou inspirací při psaní, takže tu z toho příjemně dýchá autenticita. Problém se střihem se pak objevuje zejména v noční plavbě Vlaštovek, kdy se střídají různě tmavé záběry (pravděpodobně všechny natočeny za dne s tmavým filtrem?), což je velmi rušivé. Občas se najdou různá hlušší místa, ale podle mého nepředstavují až tak velký problém. Hlavní je, že se tvůrci skutečně drželi předlohy a nepokoušeli se o nějaké radikální úpravy. (X) (X) O filmu z roku 2016 zde. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli nejsou ňoumové, neutopí se." Jako dítě bych rozhodně chtěl mít rodiče, kteří mě na prázdniny nechají odplachtit na pustý ostrov, kde budu svádět bitvy s Amazonkami a kapitánem Flintem. Jako mladistvému by mi asi ke štěstí stačil pobyt s Amazonkami na pustém ostrově a v současné době bych si asi klidně střihnul roli kapitána Flinta, jehož loď budou dobývat mladí válečníci. Ke knihám Arthura Ransoma jsem jako dítě zkrátka měl velmi pozitivní vztah a může za to tento snímek, který se kdysi záhadně objevil na černobílé obrazovce mé televize značky Tesla 4261A Bajkal. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama