Reklama

Reklama

Uvnitř Effinghamské věznice

(TV film)
  • Francie État de choc - Prison US : Quand les gangs blancs font la loi (více)
Francie, 2019, 54 min

Režie:

Matthew Gordon

Obsahy(1)

Effinghamská věznice v americkém státě Georgia je výjimečná vysokým počtem odsouzených bělošského původu. Současná eskalace etnických tenzí se projevuje i tam... Effinghamská okresní věznice se nachází na jihovýchodě amerického státu Georgia. Stojí uprostřed venkovského, konzervativního území s obyvatelstvem spadajícím do nižší nebo nižší střední třídy. Osmdesát procent zdejších vězňů jsou běloši, což je v rámci amerického vězeňského systému výjimka. Působení neonacistických gangů z věznice dělá jednu z nejnebezpečnějších vězeňských institucí Ameriky. Pro černošské vězně je to velmi horká půda. Na soud zde čeká více než pět set vězňů, z toho necelých sto žen. Ty nejsou o nic méně nebezpečné než muži. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem pochopil, proč se v Americe i jinde v poslední době opustila sociologická Teorie tavícího kotle kultur, když se kultury mírumilovně smíchají a obohatí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pokud chcete vidět dokument o věznici z věznice a nezajímají vás čistě technické a popisné parametry, že chcete vidět dokument na této bázi. Divák si užije záběrů přímo z věznice při zásazích a když se něco děje. Kamera je navíc docela často při tom, jakmile se zrovna něco strhne. Třeba i policejní zásah proti drogám. Tady by mohli představitelé EU psát slohové práce na téma slučování různých kultur a ras. A také by se mohli učit, jak moc účinná jsou vězeňská opatření a tedy přísnější tresty bývají na místě. Stejně záviděníhodná je ale politika nulové tolerance, kdy je šestnáctiletá dívka zavřena do vazební věznice za držení marihuany. Pravdou je, že se pak stejné pravidlo může dotknout jedné spořádané rodiny, což má dopad na všechny, hlavně na děti, ale druhá stránka mince je, že zákony platí pro všechny a každý dopředu ví, co páchá a jaký trest za to může přijít. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ztracená bílá Amerika zachycená skrze vězení v Georgii, kde to je přísné. Většinu ve vězení mají běloši, což je v USA atypické. Jsou to pravidla starého světa, kde se nediskutuje. Drogy, rasismus, gangy, vězeňský byznys, soudní systém... všichni to nějakým způsobem známe, ale není špatné to vidět už jen z ohledem na to, co se teď v USA děje. 74%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Georgia popravila viac ľudí než celé USA dohromady. Spôsobíte autonehodu bez následku smrti, tak 5 rokov natvrdo, pretože tu máme nulovú toleranciu. Naozaj tvrdý štát, kde je asi len vďaka tomu bielych vo väznici niekedy aj viac než čiernych. Čo je obrovská výnimka, pretože inak je v USA obrovská diskriminácia, čo potvrdili aj inžinieri kradnutých topánok z Black Lives Matter. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama