Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan, moravský markrabě, se zamiluje do prosté dívky Maríny, kterou si vezme za ženu. Ale už na jejich bohaté svatbě se věci začnou komplikovat. Zlá víla Plevelice v podobě krásné komtesy (v podání Lindy Rybové) dělá vše pro to, aby Jana podřídila své moci. Jeho láska k Maríně bledne, všechno navíc komplikuje válka. Maríně, která před narůstající zlobou svého manžela utíká ze zámku, se narodí chlapec Ječmínek (Radim Drexler). Čím víc se s ním pak ukrývá, tím hlasitěji se ke slovu dostávají báchorky o dobrotě malého následníka a o jeho nadpřirozených schopnostech. Ve chvíli, kdy se otec Jan setká se svým synkem, všechna zlá kouzla pominou a do kraje zlatavých polí přijde znovu dobrá vůle a láska. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že byl Ječmínek konečně taky zfilmován. I když toto zpracování mi příliš nesedělo. Osobně bych tento příběh zasadil do období počátků středověku (Morava Svatoplukova či Břetislavova) než do doby barokní. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No fuj! Jsem známý tím, že se české/československé produkce zastávám, ale v tomhle případě musím udělat vyjímku. Film bych si netroufl zařadit mezi pohádky (snad nějaká televizní inscenace), vyjma fantastických motivů postrádá snad všechny znaky pohádky. Herecké výkony podprůměrné (ostatně o tom svědčí už jen Vondráček v roli prince). Dávám 1* a sám pořádně nevím za co. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

JEČMÍNEK je až neblaze poznamenán polistopadovou krizí tvorby pro děti a mládež a nese na sobě až nepříjemně mnoho stigmat této truchlivé skutečnosti. Slabiny díla sice z větší části vykrývá krása krajinných záběrů této východní české země a bájeslovná nosnost silného tématu, vše však zvládnout nemůže. Truchlivá družina domnělého moravského markraběte reprezentuje spíše zchudlého korouhevního pána (barona), herecké výkony titulních představitelů by byly pohromou i pro Jiráskův Hronov, některé dějové zvraty vyžadují, mají-li být divácky zvládnuty, meprobomat či jiný léčebný dryák tohoto druhu. Panicky nepoznamenán tak zůstává výkon bezelstného představitele Ječmínka. Na závěr zbývá podotknout, že děj pohádky - je-li kam - není položen do baroka, ale do renesance (pojetí víl je skutečně spíše barokni) a že velkomoravský záběr, jehož umělecké i odborně věcné uchopení by vypadalo velmi jinak, v tomto ztvárnění ani nepřichází do úvahy. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavu přivdané selky na královský dvůr fakt líp vybrat nemohli. Netalentovaná, vizáží i hlasem nepřitažlivá. Omlouvám se strašně moc všem, ale v pohádkách by princezny měla hrát snad jen Libuška Šafránková! ;-) O ději se taky nechci moc rozepisovat, protože de facto ani není o čem moc hovořit. Takové nudné, nepropracované, paměťovou stopu nezanechávající. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pověst o Ječmínkovi zasazená do doby podstatně mladší, než jsem si to vždycky představovala. Zlá víla a krásná Marina, které jsou si typově dost podobné, takže člověk vlastně mladého knížete vcelku chápe, když to nevyšlo s jednou, tak tu ještě byla ta druhá a smutnou pravdou je, že s potvorama je větší zábava. Asi nemá cenu komentovat, že Ječmínek byl už druhý den po narození tak tři čtvrtě roku staré pachole. Kde mají filmaři ta mláďata v raném larválním stádiu brát, že jo. Zato reálně, a věřím tomu, že reálně, vidíme, že šeptanda fungovala vždycky docela spolehlivě. Proč se lidi pořád tak diví nad daněmi z komínů a z kde čeho? Vemte už na vědomí, že ve středověku se takové daně opravdu platily, to nebylo výsadou zlých, pohádkových zloduchů. Vždycky se mi moc líbily šperky zlé víly, ta mrcha věděla, co jí sluší. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tuctovka na jedno zhlédnutí, kterou zachraňují exteriéry. Kombinace dvora moravského markraběte a víl mi úplně nesedla, nehledě na to, že mi příběh co pár minut připomínal Troškovo "Z pekla štěstí". Slabý průměr. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Legendistické podání jednoduchého příběhu o dobru a zlu je slušivé. Příjemné herecké obsazení, líbivá výprava i hudba (Jiří Pavlica). Potěšil i pokus o vtip – daně z komínu. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Dobře, je to pohádka, a tak je hloupost vyčítat, že markrabě býval v době Přemyslovců a Lucemburků - a temnota Třetího prince by jenom prospěla. Ale zrovna Cieslar, který už prakázal, jak mrazivě dokáže vyprávět, si vybral prosluněnou barokní selanku a promyšlenost postav novinové zprávy? ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jsem holt na ty veselé pohádky. Upřímně, kdyby zde nehrál titulní roli kolega spoluhodnoticí a kamarád, pan Radim Drexler, asi bych tuto pohádku, vycházející z staré moravské legendy, ani nedokoukal. Hvězdičky za docela pěknou výpravu a docela sympatické herce (samozřejmě, že v čele s Radimem, u něho si umažte slůvko docela). 35% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Pověstí a adaptací na téma Ječmínek koluje všude spousta. Ale to,že si čecháčci dovolili napsat všude, že se jedná o ČESKÝ film mě zarazilo, protože ačkoliv to málokdo přizná existuje také Morava a pověst o Ječmínkovi je čistě moravská záležitost. Co se týče filmu nelze hodnotit lépe než třemi hvězdičkami, protože to je průměrný "český" film, kterému chybí nápad. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Velké očekávání a velké zklamání, zvláště pro mne, neboť s touto pověstí vyrůstám od malička. Dávám za pravdu, že tento film je vlastně spíš nějakou inscenací s prkennými hereckými výkony, nepřesvědčivými dialogy a jen malou podobností se skutečnou legendou. Zázraky, jež se zde odehrávají, jsou vykreslovány větou „lidé říkali, že… .“ Někteří zde píší, že historická doba není důležitá, ale u zpracování legend a pověstí je podle mne zásadní a staví příběh do úplně jiné roviny (souhlasím s Houdinim, počátek středověku - v pověsti šlo o dřevěný hrad). Musím také souhlasit s tím, že snad jen chlapeček v roli Ječmínka podává přesvědčivý výkon a zachraňuje moje dvě hvězdy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Chamtivost a zloba nepřinášejí nikdy nic dobrého. Dobrota a láska všechno překoná. Takhle nějak by se dal charakterizovat tenhle příběh. Pověst, která posloužila k napsání pohádky, znám z pera Aloise Jiráska. Pohádka mě přiměla si ji znovu přečíst. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, či pověst o Ječmínkovi ve filmu se celkově nevydařila. Autoři měli investovat do výraznějších hereckých osobností v hlavních rolích, především markraběte. Také zvukař se příliš nevyznamenal. Děj se občas táhl od ničeho k ničemu a závěr byl useknutý o to, o co šlo...o štěstí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Moc neverim, ze tato pohadka muze nekoho bavit, natoz pak deti. Podle me spatne zpracovani teto legendy. Scenerie jsou ale natocene hezky. Z hereckych vykonu nikdo nevycnival, jen velmi negativne Petr Vondracek - kde toho nasli, proboha... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Nebojím se velet vojsku proti nepříteli, tak co bych se bál našich klepetáčů." Zbytečná snaha kvalitního hudebního příspěvku. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Především úvodní půl hodina mi přišla neskutečně nudná a o ničem. Jakmile se na scéně objeví Ječmínek a pověsti o něm, přeci jen se pohádka oživí. To ale zas až tolik nemění na skutečnosti, že obrazově je pohádka natočena moc hezky, ale obsahově je to velmi slabé. Spokojen nejsem, ale hrozné to také nebylo. Natočilo Televizní studio Ostrava, centrum dramatické tvorby. Natáčeno na Státním zámku Milotice a Státním zámku Velké Losiny. ()

sahe 

všechny recenze uživatele

No možná námět byl dobrý, ale zpracovat by to šlo asi lépe... ale malý "Ječmínek" myslím, že herecký výkon měl dobrý. ()

Reklama

Reklama