Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na odreagování celkem vhodné. Stejně jako mnohým i mně vadily písně, které ve filmu zněly zřejmě z toho důvodu, aby navodily atmosféru doby. Zbytečné. Na YouTube ostatně najdete (kromě celého filmu) jejich sestřih - trvá téměř čtvrt hodiny, a to je až až. Jinak samozřejmě pochvala pro Oldřicha Kaisera, který se chová senzačně snobsky, a Jiřího Lábuse, jehož zlodějíček nemá chybu. Jiří Císler výjimečně nevadil. Nejvíce ze všech mě pobavila scéna s předáváním dokumentace - Kaiserova mimika při otevření nesprávného kufru plného cigár "palmal" je jedinečná. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, veřejně se s odstupem přiznávám, že Josef Jelínek, ten nechvalně známý lump, co prodal Karlštejn a trolejovou dráhu v Praze, tak ten je mým prastrýcem z matčiny strany. Normálně bych se tím chlubil častěji, protože mít takového grázla v rodině je – jak to říct – interesantní (?), fotogenické (?) :o), vždyť naše švejkovské povahy vždycky nadržovaly Jánošíkům a podobným lumpům, kteří bohatým brali a chudým….nedávali nic (ehm). Co ale Jelínkovi nemohu odpustit (a proto ho skoro vůbec u známých nezmiňuju), to byly jeho antisemitské postoje, které mi vždycky byly odporné a proti srsti. Po válce tahle černá ovce naší rodiny sbalila kramle a odtáhla do Itálie, kde Harry prožil velmi úspěšnou malířskou kariéru, že si dokonce vysloužil i pozvání u papeže. Ale to už je jiná etapa jeho života, která už šla zcela mimo naší rodinu. Nám zbyla jenom jedna jeho společná fotka s mojí prababičkou a dalšími členy rodiny a občasný zájem spisovatelů, kteří nás sem tam žádají o fotografické materiály a další podklady…..No a film samotný? Zcela průměrná, nevtipná taškařice, o kterou bych ani okem nezavadil, nebýt mých rodinných vazeb. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zápletka s poválečným podvodníkem, schopným prodeje Karlštejna, je velice vděčná a v tomhle tv filmu bohužel využitá tak napůl. Oldřich Kaiser se snaží, jako vždy sympatický je i Jiří Lábus, ale dalo se z toho vyždímat mnohem, mnohem víc a třeba hudební vsuvky pokládám za zcela zbytečné a rušivé a obsazení Stanislavy Bartošové, Jiřího Cízlera a některých dalších herců za omylné. Mohla to být bomba, je to ale průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tato doba aristokracii nepřeje." Mám vcelku rád české historické památky, takže bych rozhodně Karlštějn neprodal prvnímu americkému milionáři, kterého potkám. Velké Losiny určitě, Křivoklát snad, ale Karlštejn pouze v balíčku s Bouzovem a Kostí. Tady se však prodejem Karlštejna činí buržoázní pracháč idiotem, což je záležitost, pro kterou mám tradiční slabost i v civilním životě. Jistě by se celá finta dala hodně zdokonalit, ale je to jen televizní film a z tohoto úhlu pohledu na něj snad ani nelze mít nějaké větší nároky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za mne celkem solidní zábava. Jsem rád, že s odstupem tak třiceti let se můj dojem při nedávné televizní repríze příliš nezměnil, snad jen ty hudební vsuvky byly zbytečné. V porovnání s tím, co se jako humor servíruje dneska, je to však dokonce velmi dobré. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mohl jsem přistoupit k početnému zástupu oveček a omezit se na obligátní znaleckou frázi "z námětu se dalo pochopitelně vyždímat mnohem víc", mohl jsem napsat, že režisér tohoto filmu byl otec jistého voidindiga, mohl jsem být stejně vtipný, jako fleker, ale já si řekl ne! Místo toho vám napíšu, že na československý televizní film z roku 1981, ve kterém se objevuje několik rozporuplných osobností, je to více než stravitelná podívaná. Ten humor tam je, vážení, jen se neservíruje po lopatě, jak jsme teď zvyklí... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Duo Kaiser - Lábus bylo v osmdesátých letech na vrcholu a tak v tomhle filmu vidím jako hlavní snahu obsadit populární herce do komedie ,,pro všechny''. Ano, i já se tehdy díval na ta Televarieté, Silvestry atd.. kde mne právě oni většinou nejvíce bavili. Bohužel co se týče scénáře je tenhle film spíš bez myšlenky. Samotné ukradnutí Karlštějnu je vymyšleno úplně jednoduše (kastelán je odvezen do lesa a tam ponechán) bez nějaké hlubší zápletky. Kaiser tu bohužel většinu filmu dost přehrává a všelijak se coby hrabě pitvoří... Film je provázen blokem ,,písní a tanců'' což už mi tam vůbec nezapadlo. Pokud na oslavě v Jevanech hraje orchestr a je vokálně doprovázen, prosím. Fil se odehrává po válce a swing měl v hudbě hlavní slovo. Jenže ono se tam pak pěje i na jiných místech, například jednu celou píseň nám zazpívá nahý Lábus koupající se ve vaně. Proboha proč? Česky šišlající Američan mi také nijak nepřišel vtipný. Pokud je něco komedie, mělo by to mít nápad a humor. Ten jsem tu nenašel a to bohužel ani s celkem širokou plejádou tehdy populárních herců. Závěrečný chechtot Kaiseru u nádražního bufetu byl takovou trapnou tečkou za celou touto podivnou komedií. * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zřejmě to není obecný pocit (soudě podle zdejšího hodnocení), ale mně tato hříčka oslovovala vždycky, stejně jako dnes. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pikantní komedie, která se značnou nadsázkou využívá prvků skutečné události. Vynikající Oldřich Kaiser a velmi dobří Jiří Císler jako kočebrák, který se nevědomě dostane do vysoké hry, jeho přicmrndovač Jiří Lábus a opravdu šarmantní Stanislava Bartošová v příběhu zasazeném do roku 1946. Divák chtě nechtě musí té bandě podvodníků fandit, protože takový furiantský kousek, se jen tak nevidí. Něco jako velká vlaková loupež ve Velkém šéfovi. Ačkoliv se tu najdou slabší místa, s přimhouřením oka dávám 5 hvězdiček. Některé scénky jsou totiž vynikající a Jiřího Císlera si v této roli doslova vychutnávám. Velmi příjemná zábava. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak mně to moc nezaujalo a po většinu filmu jsem se spíše nudil. Čekal jsem větší legraci, ale Jirka Cízler mi tam vyloženě vadil. Vlastně celé herecké obsazení pro mně nevyznělo jako příliš šťastné. Nezajímavý a nezáživný film. Sem tam veselá hláška a originální podvod, který ovšem taky nevymyslel scénárista, ale který se skutečně odehrál. Prostě mi přišlo, že se s tím dalo udělat víc a nadějná věc tak zůstala pohřbena. Pouze průměrný film, který si dlouho nezapamatujete. 50% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Až na pár okamžiků je ve filmu řada zbytečností, reálný Harry Jelinek byl větší formát a režisér, než je tenhle film. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle měli někteří Češi talent vždycky! Vymýšlet nejrůznější kšefty a "akce", ač už v reálním životě (ve stínu Harryho Jelínka stojí rovněž podnikavý Viktor Lustig z Hostinného, který takhle prodal i Eiffelovku v Paříži) nebo v podobě námětu do filmu (v tomto případě vlastně obojí dohromady). Jinak docela slušná zábava, na které je zajímavé vizuální spracování módy retro šantánů, kabaretů a swingových večírků. Jedním z kladem snímku jsou právě písňové výstupy v podání Laďky Kozderkové, Vladimíra Hrubého a Stanislavy Bartošové. Mezi tou celou plejádou podvodníčků a komediantů září nejvíc Jiří Císler, vedle jeho zajímavé úvodní písničky je nezapomenutelná především scéna s vtipným telefonátem v angličtině. Potěšili Jiří Holý (advokát) a Josef Somr (továrník). Oldřich Kaiser je zde k vidění v jedné z těch slušních rolích, i ten Lábus, ač místy zbytečně trapný, se dal nakonec přežít. Pobavil velice zábavný a překvapivý konec aneb v každém kriminálním příběhu nemusí spadnout opravdová "klec". ;-) Podobné filmy: Vrchní, prchni!, Fešák Hubert, Radostný život posmrtný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Něco tak špatného jsem dlouho neviděl. Režisér vedl kdovíproč herce k deklamování, přehánění gest až teatrálně, ale vůbc to nepůsobilo vtipně. Ani celá ta šaráda mi nepřišla nijak povedená. ti dva slouhové, co leští auto nebo troubí na trumpety, ti asi taky měli být vtipní. Je to sice přehlídka entertainerů své doby, ale celkově pomalé, dýchavičné, bez vtipu. Mimochodem, co se stalo s kastelánem? Na toho nějak ve scénáři nakonec zapomněli. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

HUMUS HUMUS HUMUS....místy je to sice humus na 4 hvězdy...ale těch míst je tam fakt málo....tak málo, že i kdyby si fleker nasadil brejle, ale nejdřív by si musel poškrabat klíčema rohovku, aby nevidel rozmazaně, našel by maximálně jedno, a to eště useklý werbuňkem.....proto dává šyrycet a nezviklá ho ani fakt, že ňáká lima z webu je jakoustakous odnoží někoho hódně slavnýho, vo kom sem vživotě neslyšel.......ja se jednou taky vsadil vo pivo......jako že kdo první kopne skinheda do hlavy.,,,,....... věděli sme to jenom my dva...žadnej film se votom netočil...a dodnes to mám na talíři.....vy si rači koukejte voskenovat geny, jesi vám v krvi taky nekoluje lima....a TY Lubo....řeklo se skinhed....říkám ti to už asi po padesátý...smiř se stím......dokavaď budu živej, žádný pivo vodemě neuvidíš....děti s leukémií se nepočítaj ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nepřipadá v úvahu !! Chci přesnou míru !!" - "Tak si, pane, zajděte ke krejčímu !!" ;) Tak dlouho jsem se těšil na druhou projekci tohoto filmu, že ta obava ze zklamání visela logicky ve vzduchu jako Damoklův meč.. Skutečný příběh kolem prodeje Karlštejna se nedá nenazvat legendárním, pomineme-li pro mě osobně zásadní a nezpochybnitelný fakt nechutné glorifikace šejdíře a především kolaboranta Harryho Jelínka, filmové zpracování režiséra Víta Hrubína však už ani omylem !! Nedá se říct, že by snímku chyběl vtip, nadsázka, náznaky ironie či podařené hlášky, leč všechny aspekty fungují tak nějak jednotlivě, dohromady jako celek už nikoliv, z čehož vyplývá, že nás cestička z fatálních drobtů neomylně vede k osobě režiséra - nadšeného panice Víta Hrubína.. Velmi bizarnímu hereckému obsazení vévodí geniální chameleon Kaiser, Lábus nedostal příliš mnoho prostoru, ale jistě nezklamal, Císlerův smích mě několikrát naprosto odrovnal, do filmu však absolutně nepasuje, stejně jako Ballingova hudba se spoustou těch otřesných ochotnických vsuvek s rádoby zpěvy, které tříští snímek na tucet průměrných scének, které místy hraničí trapností a typicky osmdesátkovou estrádní křečí, přičemž už samotné herecké obsazení tuto hrozbu silně předem asociuje.. I naprosto do ztracena vyznívající pointa scénáristy Oplustila naznačuje to proklamované a stokrát omílané nevyužití potenciálu příběhu. Maximální zklamání dokazuje neobjektivnost hodnocení prostřednictvím zamlžených vzpomínek, kdy bych zcela jistě na základě přibližně patnáct let starých útržků v paměti jistě jednu dvě hvězdy přihodil !! To já jen tak na okraj, přátelé.. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Nenáročná veselohra, která mi nesmírně sedla obsazením, dějem, pointou i příjemným nevnuceným náznakem úsměvnosti. Bavili mě písničky, reálný základ filmu a vůbec celkově neshledávám nic, co by mě nutilo přihlížet zdejšímu hodnocení. 4 hvězdy zcela právem ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - taškařice! A vcelku povedená. Škoda jen těch písniček, které mě víceméně ve filmu rušily. ()

Reklama

Reklama