Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři maskovaní a dobře ozbrojení muži přepadnou vlak metra v New Yorku. Mají pečlivě připravený plán celé akce a brzy každého přesvědčí, že z jeho realizace rozhodně nehodlají ustoupit. Jako výkupné za zadržované cestující požadují milion dolarů, které mají být doručeny na určené místo v metru za pouhou hodinu. Kapitán dopravní policie Zachary Garber se pokouší v rekordním čase zajistit požadovaný finanční obnos a přitom hledá způsob, jak neznámé muže zastavit… Napínavý příběh o terorismu, který natočil na motivy knihy Johna Godeyho režisér Joseph Sargent, neztratil nic na své působivosti a zůstává aktuální i v dnešní době. Úlohu policejního kapitána Garbera ztvárnil americký herec Walter Matthau známý především komediálními rolemi ve filmech Apartmá v hotelu Plaza, Kaktusový květ, Průvodce ženatého muže, Dej si pohov kámoši. Snímek Přepadení vlaku z Pelhamu se stal jedním z inspiračních zdrojů Quentina Tarantina pro jeho Gaunery. O potenciálu filmu Přepadení vlaku z Pelhamu svědčí i to, že se dočkal nejednoho remaku, původní zpracování z poloviny 70. let ale dodnes zůstává nepřekonáno. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

SeBig 

všechny recenze uživatele

,,Jsem poručík Garber, můžete mi říct kdo jste vy?" ,,Jsem ten, kdo vám vzal vlak" Parádní thriller se super hláškama, na tenhle film jsem přišel díky filmu Reservoir dogs od kterého se Tarantino trochu inspiroval přezdívkami pro zloděje. A nebylo to zklamání navíc mám rád thrillery z této doby. pecka ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zdařilý a napínavý thriller. Víceméně se jedná o klasické schéma, kdy zločinci zajmou rukojmí a požadují výkupné, avšak v tomto případě se vše neodehrává např. v bance ale ve vagonu metra. Celý film utíká rychle, nenudí a herci předvádějí výborné herecké výkony. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Výborne štylizovaný tragikomický krimi - thriller, v ktorom je dostatok čierneho humoru, ale taktiež zopár mŕtvych tiel. Zdalo sa mi trochu zvláštne, že si takmer nikto nič nerobí zo spletitej situácie, ktorá sa deje v podzemí New - Yorku. Scéna so starostom hovorí za všetko, ale inak to ani nie je v riadiacom stredisku. Ešte som nespomenul, kde je pes zakopaný. Totiž štyria maskovaní, oni ani tak nemajú akési kukly na tvárach, ale každý z nich má klobúk, okuliare a fúzy, a to len preto, aby boli nenápadní, áno, reč je o tom, že Páni : “Modrý, Zelený, Šedý a Hnedý” , hádam neočakávate, že sa budú oslovovať pravými menami, prepadnú vlak metra s cestujúcimi, a za nich požadujú výkupné vo výške jedného milióna dolárov. Ich komunikácia so zadanými požiadavkami bude prebiehať cez policajného poručíka Zacharyho Garbera... A šou môže odštartovať. / Vskutku, ozaj neobyčajne nakrútený film, ktorý sa neberie príliš krvopotne, a pritom scenár sa tvári vážne nie však zúfalo, to vystihuje, ako perfektne tvorcovia skombinovali RECESIU spojenú so SLZAMI pasažierov. Walter a Bob sú naprosto geniálni. I kamera Owena nie je na zahodenie, pretože disponoval naozajstnými zárezmi do análov kinematografie. V roku 2009 nakrútil už dnes nebohý americký hitmaker Tony Scott REMAKE, ktorý originálu nesiaha ani po členky ! ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Velmi čitelný thriller ze staré školy. Dobré herecké výkony, občas zbytečné rozhovory, jiné zas supernapínavé. A jako tečka na závěr nezapomenutelný kukuč Waltera Matthaua. 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na celém filmu bylo solidní herecké obsazení a samotné výkony. Příběh jako takový byl místy jak na horské dráze, ale jako celek to fungovalo. I díky některým humorným vložkám, „drsným“ únoscům – zapálenému detektivovi, který měl „pod čepicí“, dojde i k několika drsným scénám a rozhodnutím. Inu vcelku rychle to uteklo i přes delší stopáž. Robert Shaw a Walter Matthau jasnými tahouny, ale líbil se mi i nekompromisní Hector Elizondo a usmrkaný Martin Balsam. V tomto případě dám i já lehce nadprůměrné ohodnocení – 70% je dle mého tak akorát. Určitě nelituji času, který jsem tomuto filmu věnoval. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Dost hodně slušný film, který na mě bafl naprosto znenadání, aniž bych věděl "o co se sakra jedná". Na sedmdesátý čtvrtý rok zatraceně dobře udělaný thriller, který je napínavý, nedělá z vás blbce a některými nápady vyloženě překvapí (a navíc je i velmi dobře nadabován do češtiny). Pelham 123 je otestován časem a nevidím důvod, proč ho nezařadit do klasiky žánru. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Slabý thriller s méně akce a málo výraznými herci kteří nepřesvědčily ale na daný rok pochválím. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Parádní a nevšední krimithriller ze 70.let s parádní atmosférou, spoustou napětí, množstvím hlášek a vtípků a se zajímavým koncem. Hepčí! :) ()

5150 

všechny recenze uživatele

Docela originální krimi 70. let, které má slušnou zápletku, atmosféru (hudba David Shire) a pointu. K zábavnosti přispěje řada hlášek a nakonec i herecké obsazení jistě potěší - mj. Hector Elizondo coby pan Šedý. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepsie ako remake, ale trochu mi vadilo to obrovske mnozstvo vtipov, ktore neustale narusalo napinavu atmosferu. Ale aspon to nie je take hlupe ako remake a dokonale to dava zmysel. 7/10. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

O existenci tohohle filmu jsem se dozvěděl až po tom, co jsem měl možnost vidět předělávku s Washingtonem a teď jsem se konečně dokopal si pustit i původní verzi. A ta mě k mýmu překvapení bavila ještě o ždibec víc než o pětatřicet let starší remake, i když ten je v mnohým odlišnej. Původní verze si tolik nehraje na napínavenej thriller a očividně nebere otázku terorismu až tak vážně, navíc ji odlehčujou i komediální vsuvky (japonská návštěva na New Yorským dispečinku). Sekvence s vyjednáváním (opět převážná část filmu) je tu skvělá hlavně díky božímu Matthauemu i dědkovskejm záporákům v metru a taky viditelný stísněný atmosféře uvnitř vagonu. Lidi si tu stěžujou na konec filmu, ale ten se mi moc náhodou dost líbil.Promiňte pane, ale mohli bychom se dozvědět, co se děje? - Děje se to, že vás přepadli čtyři ozbrojení muži. - Promiňte, to byla hloupá otázka. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Ten Tarantino je ale filuta, tak odtud vzal ty přezdívky do Gaunerů. Jinak film takovej až jako smrtelně vážnej, tudíž místy nechtěně komickej, taky dost zestárnul, ale jinak, jak se říká, taková ta poctivá oldskůlová filmařina. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem viděl remake, ale kdybych věděl jak moc je kvalitní původní film, úplně bych se na něj vykašlal. Tohle je klasický sedmdesátkový krimi thriller jak má být! Vynikající protiklady Matthau vs. Shaw! ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Tohle je film podle mýho gusta! Napětí od začátku až do konce a ironického humoru plný koš. Scénář je přímočarý, ale hlavně není překombinovaný, což se bohužel u podobných snímků stává často. Matthau hraje zase skvěle, jeho úvodní procházka s japončíky byla nádherná. :-D Nakonec i pointa vyšla krásně. Výborný film. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Průměrný únosový film, kde jsem i předem odhadl, co bude hrát roli v dopadení pachatele. Nebýt Shawa, tak jde ještě hvězda dolů... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Joseph Sargent /Skrivanek 1993, Jaws 4/ natocil asi najlepsi film svojej kariery. Namet o prepade vlaku v metre je vyborny sam o sebe, a mna dej hned vtiahol a nepustil dalsich 104 minut. Zlodeji tuna netvoria surodu tlupu a su dost povahovo rozdielni, oslovuju sa len farbami /inspiracia pre isteho Kentana Tarantina k jednemu jeho filmu/, ale pribeh a dejova linia su dostatocne inteligentne a strhujuce. Zaver je trochu predvidatelny, ale to pri hercoch ako Walter Matthau /Kaktusovy Kvet, Apartma v Kalifornii 1978/, Robert Shaw /Jaws 1, Bitva o Britanii 1969/ a vybornej Doris Roberts /Vanocni Prazdniny 1989/ dokazem odpustit. Spina mesta N.Y. vykreslena viac nez dobre. Zaroven nech je Pelham dalsim krasnym dokazom toho, ze najlepsie filmy sa ukryvaju v starinkach a sucasny blbowoodsky mainstream /Dedpul, Dzon Wyk a Muz na Lane/ nesiaha starym kvalitam casto ani po kolena : 98 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

O stupeň lepší než novější verze s Travoltou. Tenhle originál je méně namachrovaný a více uvěřitelný, výborná hudba, vtipné hlášky a hlavně Walter Matthau ! ()

Související novinky

Zemřel herec Jerry Stiller

Zemřel herec Jerry Stiller

11.05.2020

Ve věku 92 let dnes ve Spojených státech zemřel komediální herec Jerry Stiller. Zprávu na svém twitterovém účtu zveřejnil jeho syn, hollywoodský herec a režisér Ben Stiller. Podle příspěvku zemřel… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Reklama

Reklama