Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři maskovaní a dobře ozbrojení muži přepadnou vlak metra v New Yorku. Mají pečlivě připravený plán celé akce a brzy každého přesvědčí, že z jeho realizace rozhodně nehodlají ustoupit. Jako výkupné za zadržované cestující požadují milion dolarů, které mají být doručeny na určené místo v metru za pouhou hodinu. Kapitán dopravní policie Zachary Garber se pokouší v rekordním čase zajistit požadovaný finanční obnos a přitom hledá způsob, jak neznámé muže zastavit… Napínavý příběh o terorismu, který natočil na motivy knihy Johna Godeyho režisér Joseph Sargent, neztratil nic na své působivosti a zůstává aktuální i v dnešní době. Úlohu policejního kapitána Garbera ztvárnil americký herec Walter Matthau známý především komediálními rolemi ve filmech Apartmá v hotelu Plaza, Kaktusový květ, Průvodce ženatého muže, Dej si pohov kámoši. Snímek Přepadení vlaku z Pelhamu se stal jedním z inspiračních zdrojů Quentina Tarantina pro jeho Gaunery. O potenciálu filmu Přepadení vlaku z Pelhamu svědčí i to, že se dočkal nejednoho remaku, původní zpracování z poloviny 70. let ale dodnes zůstává nepřekonáno. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Velmi výživný thriller, který pracuje s minimem, ale dostává s toho hodně. Walter Matthau a Robert Shaw jsou znamenitými protivníky, kteří vědí co dělají. Film prostupuje řada vtípků, které celý snímek nezlehčují, ale oživují. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Viděno až po remaku od Tonyho Scotta, takže menší srovnávačka. Předně po tomhle filmu je ještě více vidět zbytečnost remaku. Tento film prostě zachycuje atmosféru typickou pro filmy z tohoto období. Nevyžívá se v patetických scénách útočící na city, kterých bylo v nové verzi hodně. O minulosti záporáků se moc nedozvíme (což není ale zápor) a jde jim jen o prachy. Jiný konec je sympatičtější a sem tam menší náznak humoru. 7,5/10 ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Skvělej napínák s kulervoucí hudbou a skvělejma hláškama kterej jsem si dokonale užíval. Po prvé co vidím Waltera Matthau ve vážné roli a už se těším na Charley Varricka. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Neustálá akce vám nedovolí odtrhnout oči od tohoto originálního krimi snímku, který je obsazen hereckými esy 70. let. Velmi napínavé a ta poslední scénka, to je lahůdka, doporučuji. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Rýchloubiehajúci akčňák zo starých dobrých 70. rokov. Mám slabosť pre prepadnuvšie vlaky - v tomto prípade podzemka, čo nie je bežná záležitosť. Síce som čakal väčší dôraz na trilerový prvok; ten sa v ňom takmer nevyskytuje. Skôr sa tlačí na komediálnu strunu, ktorú v takomto žánri príliš nemusím, ale nemôžem poprieť, že občas sú komické momenty či hlášky podarené. Herecky to dobre ťahá štvorica Shaw, Balsam, Matthau, Elisondo. Hlavnou devízou filmu ale je, že ani na minútu nenudí a odhliadnuc od nejakých logických chybičiek, komična, jednoduchej zápletky bez nejakých zvratov či predvídateľného deja, som sa nechal baviť. (jubilejný 100. komentár k filmu) ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I ONCE HAD A MAN SHOT FOR TALKING TO ME LIKE THAT! YEAH, WELL, THAT'S THE DIFFERENCE BETWEEN YOU AND ME. I'VE ALWAYS DONE MY OWN KILLING! New Yorkské ulice, špinavé metro, Walter Matthau a čtyři únosci ve šviháckejch kabátech, s knírky a automatickými zbraněmi, požadující obdržet jeden milion dolarů do 60 minut. Cokoliv nad tuto hranici rovná se zabíjení nevinných lidí. Napínavý, hláškující krimi/thriller, který dokazuje, že dokonalý zločin neexistuje. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

I tato dvě slova. Tedy kýchnutí a popřání dobrého zdraví sehrají v napínavém krimi filmu svoji úlohu. Banda čtyř, kteří se označují různými barvami přepadne newyorské metro. Film má bezpochyby atraktivní námět a je jistotou udržení divákovy pozornosti. Hraje v něm můj oblíbenec - Walter Matthau. No hraje. Vlastně ani moc ne. On je takovým šperkem na tomto snímku. Podobné téma, které je zpracováno ve filmu Přepadení vlaku z Pelhamu, bylo ve své době poměrně časté. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tuhle kolej oholej, bez trémy v kupé. Profesoři - tuneláři jiskřivého vaku zločinu. Bandité v károvaných kabátech. Kerberové s motýlky. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Zase správná chuť zlatých sedmdesátých let. Většina přepadává vlaky, letadla, auta, autobusy. Ale tady si řekli metro, no proč by ne? Občas černo humorové hlášky padly. "They're gonna fly the train to Cuba." "She's movin'. Who's movin'? What's the matter with everybody? How many hijacked trains we got?" A spousta dalších vtipů, stačí projít ostatní komentáře. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Joseph Sargent, plodný režisér vesměs televizních filmů si občas přičichl i k materiálu vhodnému pro kina. Kdybych nevěděl že to točil on, tak bych tipoval, že se dívám na něco od Sama Peckinpaha, protože tahle parta je nekompromisní. Pelham 123 má hutnou thrillerovou atmosféru, a drží si ji navzdory tomu, že děj plyne téměř poklidně. K jejímu vyvolání režisérovi stačilo pár záběrů na vypsychlé pasažéry, nebo krátký dialog únosců. Nenarušil mu ji ani Walter Matthau, v netypicky vážné roli policejního detektiva. Jen ten konec byl jako z grotesky. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé a v hodně ohlledech podobné Dogday afternoon, bohužel ale film nemá stejnou sílu a uvěřitelnost, charaktery únosců nejsou řádně vykreslené a je zde pár postav kterým už nevěříte vůbec (například ten nadávající děda v centrále). Nápad i provedení jsou vcelku zdařilé, ale bohužel se zde pár chybiček najde 75% ( a podle jmen únosců je vidět že se jedná o další film kde se tarantino "inspiroval") ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Určitě se nevyhnu srovnání s remakem Tonyho Scotta. Původní film je trošku něco jiného. Není to tak zběsilé a hlavně to není zbytečně překombinované, ale krásně jednoduché a přitom zajímavé. Matthau měl podle mě mnohem méně prostoru než Washington v nové verzi. Co však jasně vítězí u původní verze je záporák Roberta Shawa, který je naprosto dokonalý a chladnokrevný. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Úžasný spád, spousta černého humoru, dokonalí herci, chytrý scénář, vtipná poslední klapka. O něco lepší zábava, než Scottův remake z roku 2009. 85% kvůli několika drobným nepřesnostem (710 hodnotících, 76%). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Únos vlaku a dokonca metra je zvláštny nápad, ale tvorcovia to zvládli celkom svižne. Staromódna kriminálka, za mňa len slabšie tri. ()

Související novinky

Zemřel herec Jerry Stiller

Zemřel herec Jerry Stiller

11.05.2020

Ve věku 92 let dnes ve Spojených státech zemřel komediální herec Jerry Stiller. Zprávu na svém twitterovém účtu zveřejnil jeho syn, hollywoodský herec a režisér Ben Stiller. Podle příspěvku zemřel… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Reklama

Reklama