Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)
  • angličtina The Conquest of the North Pole (neoficiální název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Spolek pražských otužilců v čele s Čechem Karlem Němcem udělá všechno proto, aby dorazili jako první Češi na Severní pól. Odolají trudomyslnosti i natvrdlosti Varla Frištenského a na pokraji smrti mrazem, na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti vysílením mohou zvolat své vítězné „stálo to za to“, a navždy tak zapsat datum 5. dubna 1909 do análů české historie. (sator)

(více)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele

Spolek pražských otužilců v čele s Čechem Karlem Němcem udělají všechno proto, aby dorazili jako první Češi na Severní pól. Odolají trudomyslnosti i natvrdlosti Varla Frištenského a na pokraji smrti mrazem, na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti vysílením, mohou zvolat své vítězné stálo to za to, a navždy tak zapsat datum 5. dubna 1909 do análů české historie. ()

Diego75 

všechny recenze uživatele

Rozhodně doporučuji všem fanouškům Járy Cimrmana upřednostnit tento záznam před tím z roku 2006. I když ten pozdější je taktéž naprosto geniální a Bořivoj Penc podává dobrý výkon, tak na roli náčelníka se podle mě více hodí právě Jan Kašpar, který sice ztvárnil Němce, ale hlavou srdcem a nohama je Čech! Navíc musím vyzdvihnout Ladislava Smoljaka, jehož Frištenský je nezapomenutelný...Prostě role ušitá na míru, stejně jako Zdeněk Svěrák ve hře Záskok. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další nádherná rarita s Janem Kašparem v roli náčelníka. Jinak se obsazení ve hře neliší (pouze Berana zde skvěle - a lépe než Rumlena - hraje Vondruška). To seminář je mnohem pestřejší, vystřídá se v něm mnohem více herců a například za rekonstrukci Přetrženého dítěte je zde zodpovědný Vozáb. 100%. ()

IvoP

všechny recenze uživatele

Hodně diváků (i mně) by zajímalo, jak by vynikl Jaroslav Vozáb v roli lékárníka Šofra. Úplně nejdřív v této roli s Petrem Bruknerem alternoval Miloň Čepelka, zatímco Jaroslav Vozáb alternoval s Pavlem Vondruškou v roli amerického Čecha. Jenomže Miloni Čepelkovi se hra moc nelíbila, tak se role lékárníka vzdal a tak se v ní střídal Petr Brukner s Jaroslavem Vozábem, zatímco amerického Čecha začal místo Jaroslava Vozába hrát Genadij Rumlena. Po smrti Jaroslava Vozába si na nějakou dobu vzal Miloň Čepelka zpět. Seminář je zvláštní též tím, že v něm účinkují  rovnou dva představitelé lékárníka Šofra, tedy Miloň Čepelka i Jaroslav Vozáb (že by pokus o "Vojtěch Šofr stereo"), oba představitelé učitele Poustky (Zdeněk Svěrák i Jaroslav Weigel), ale nebyl přítomen ani Ladislav Smoljak, ani Jan Hraběta (představitelé Frištenského). ()

Zajímavosti (4)

  • V závěru hry řekne americký Čech (Pavel Vondruška), když cituje slova profesa McDonalda, že: „Naše vlast již nebude úpět pod Rakouskem a ty vrátíš domů.“ To je, ale špatně, poněvadž profesor McDonald není Čech, ale Američan. Na novém záznamu z roku 2006 již americký Čech správně říká: „Tvá vlast již nebude úpět pod Rakouskem a ty vrátíš domů.“ (mnaucz)
  • Jde o jediný videozáznam představení, ve kterém vystoupil Jan Kašpar ještě na nohou. (TomasSlach)

Reklama

Reklama