Reklama

Reklama

Raná díla

(seriál)

Obsahy(1)

Cyklus o pozoruhodných debutech slavných filmařů.

1. Olivier Assayas: Svou prvotinu Zmatek natočil francouzský režisér roku 1986... V pozoruhodném dokumentárním minicyklu Raná díla, představujícím debuty současných významných filmařů, se dnes představí Francouz Olivier Assayas. Jako syn poměrně známého režiséra a scenáristy Jacquese Remyho měl k filmu a k televizi už od dětství, ale rozhodl se studovat malířství. Teprve když jeho otec onemocněl, pomáhal mu s tvorbou scénářů k seriálu o komisaři Maigretovi. Poté se věnoval zejména psaní recenzí a odborných článků do filmových časopisů. Jako tvůrce se celosvětově prosadil snímkem Irma Vep, který důmyslně pracuje s námětem filmu ve filmu.
2. Xavier Dolan: Mladý Kanaďan natočil svou prvotinu Zabil jsem svou matku v roce 2009, když mu bylo pouhých 19 let, a rovnou si v ní zahrál hlavní roli... Xavier Dolan je nesmírně zajímavý kanadský filmař. Začínal jako roztomilý a pohledný klouček, účinkoval v reklamách a televizních seriálech, pak ale přišla velmi bouřlivá puberta a také coming out. Svůj autorský debut, v němž si zahrál i hlavní roli, měl výmluvný název Zabil jsem svou matku a Dolan ho natočil už ve svých devatenácti letech. Autobiografický příběh mladičkého rozervaného homosexuála okamžitě získal zaslouženou pozornost na mezinárodních filmových festivalech včetně toho canneského.
3. David Lynch: Jeho celovečerní prvotina Mazací hlava z roku 1977 se stala kultem... Snímek Mazací hlava dnes patří k bezmála kultovním dílům amerického filmaře a výtvarníka Davida Lynche. Film vznikal šest let a provázela ho řada problémů jak uměleckých, tak osobních. Z utrpení ovšem vzešlo dílo natolik silné, že si okamžitě podmanilo nejen filmovou kritiku, ale i producenty. Díky tomuto zvláštnímu černobílému bizarnímu zlému snu o otcovství získal Lynch práci u slavného Mela Brookse a snímek Sloní muž získal osm nominací na Oscara. V dnešní epizodě dokumentárního minicyklu Raná díla se David Lynch zamýšlí nad významem Mazací hlavy a jejím místem v jeho dosavadní tvorbě.
4. Lars von Trier: Prvotina jednoho z nejvýraznějších současných režisérů Prvek zločinu vznikla v roce 1984... Tvorbu dánského scenáristy, režiséra a producenta Larse von Triera znají čeští diváci velmi dobře. Kromě filmů zaznamenal velkou pozornost i televizní seriál Království. Dnes se podíváme na jeho debut, jímž si vysloužil celosvětovou pozornost. Drsný thriller Prvek zločinu získal na festivalu v Cannes cenu za technické provedení a odstartoval tak dlouhou a žánrově neuvěřitelně pestrou von Trierovu kariéru. I proto, že filmoví fanoušci vědí, kudy vedly jeho cesty od inkriminovaného roku 1984, je velmi zajímavé být svědky von Trierových mimořádných vzpomínek, které jsou místy otevřené a osobní. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Díl o Xavieru Dolanovi. 1)  Charismatický vysoce přitažlivý samouk (bez jakéhokoli filmového vzdělání) a filmový všeuměl 30letý Quebečan Xavier Dolan je očividně stará duše. Do svých třiceti let stihl 8 filmů (celovečerních) zrežírovat, napsat k nim scénáře, zvládl i produkci (rovněž 8 snímků), střih (7 snímků), kostýmy (6 snímků) a nejsou vzácné i jeho průniky do dalších filmových profesí._____ 2)  V dokumentu sedí a vypráví (velmi zajímavě) o svém životě. Filmově nic moc, ale Dolan je fascinující. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

David Lynch: „Když jsem točil Sloního muže, bylo to brzy ráno, než jsme začali natáčet, tak... Jonathan Sanger, producent, koukám, jak kráčí chodbou ke mně a za ním jdou dva muži. Došel s nimi ke mně a představil mi je: patřili k týmu natáčejícímu Hvězdné války a byli se v Anglii podívat na studia v Elstree. A povídají mi: "Chceš něco slyšet?" A já na to, že jasně. A jeden z nich povídá: "Včera jsme byli v Elstree a potkali jsme Kubricka. Zeptal se nás, jestli bychom chtěli večer přijít k němua podívat se s ním na jeho nejoblíbenější film. A my nato: "Děláš si legraci? Jasně že přijdeme!" A tak šli večer k němu a on jim pustil Mazací hlavu. Tehdy jsem si uvědomil, jak je Kubrick inteligentní a skvělý.“ Lars von Trier: „Já dělám film kvůli sobě a pro sebe coby diváka. Všichni režiséři takříkajíc mají křivku, která svým způsobem někde vrcholí, a někteří dojdou na vrchol docela brzy a potom se začnou opakovat. Já se snažím, seč jsem, abych se neopakoval. Ano, jsem tvrdohlavý, ale režiséři většinou tvrdohlaví jsou. Kubrick byl tak tvrdohlavý, že by člověk zešílel. Teď si ale říkám, že jsem byl chytrý. A dokázal jsem točit jiné filmy, než jaké lidé očekávali. Mým cílem bylo film obohatit, takže pokud se mi to aspoň v jedné drobné scéně podařilo, pak jsem uspěl.“ ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díly Xavier Dolan, Olivier Assayas, David Lynch a Lars von Trier na České televizi Artu. Děj Assayasových filmů je většinou situován do neklidných megapolí. Překvapilo mě, že režisér všechno točí na první záběr, protože je tu největší autentičnost. Naopak nepřekvapilo jeho děs ze stárnutí diváků, kteří mají rádi nezávislé filmy. Trier dělá pěkně odvážné a provokativní filmy, v nichž zůročil své neurózy. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: David Lynch ****, Lars von Trier *****, Ilivier Assayas ****, Xavier Dolan ****. -------- V titulcích (všech čtyř dílů) seriálu uvedeno: rok výroby 2018. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zadíraná pod kůži. Naráz naladila motýly i můry. Třepotání, střepy, snění. Emoci, moc interpretovat vlastní existenci imaginační inteligencí. Rozevírající se poupata, na svých židlích. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama