Reklama

Reklama

Chov husí v Libuši u Prahy

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Rakousko-Uhersko, 1911, 4 min

Režie:

Karel Degl

Kamera:

Karel Degl

VOD (1)

Obsahy(1)

Záběry z chovu hus v prosperující drůbeží farmě, která byla základem Libušského drůbežářského podniku (firma zanikla r. 2007). (oficiální text distributora)

Recenze (7)

Earl10 

všechny recenze uživatele

Svižný portrét kdysi velmi známé husí farmy. Je patrné, že tenkrát vypadalo hospodářství trochu jinak. Obrovská husí farma, spousta zaměstnanců, pouze manuální činnost a klidný venkov. Občas malinko kruté, mám na mysli podřezávání krků, ale jinak zajímavý kousek. [60%] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Starosvetský dokument o husej farme. Má spád, miestami aj vtipný nadhľad. Procedúra podrezávania husí, odkvapkánia ich krvi do zaváracích skleníc je naproti tomu odporná. Záverečné spokojné debužírovanie fúzatého tučniaka na pečenej husi, ktorému v pozadí kráča žena (slúžka) s dieťaťom v náručí zase vypovedá z dnešného pohľadu o nemeniacich sa zvyklostiach a patriarchálnom pohľade na rodinu. Žena obriaďuje domácnosť a stará sa o jedlo, aby sa zarábajúci mužíček dosýtosti napapkal, zapil pivíčkami a potom si schrupol. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro všechny milovníky hus (především těch dozlatova upečených) a zároveň velmi názorná ukázka přírodního koloběhu... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

A jak to vypadlo na husí farmě se dovíme zde... sice přímo nedělám nějakou historii stravování nebo hospodářství, ale tohle musí být neocenitelný pramen. A taky to byla doba, kdy husy byly opravdu poctivě vypasené a ne jako dneska. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejraněnějších českých filmů (dokumentů), který byl natočen již v roce 1911. V jednoduchém zpracování snímek popisuje, jak se chovali husy. Od krmení, koupání, jejich zabíjení, zpracovávání, až po prodej a samotnou konzumaci. Některé momenty v dnešní době vypadají hodně úsměvně, jiné jsou zase docela poučné. Ve výsledku ale zajímavý a zároveň vtipný pohled na chov husí. ()

Stanlynka 

všechny recenze uživatele

Asi nejznámější dokumentární dílo společnosti Kinofa. Má své důležité místečko v českém němém filmu. Krásně zpracované pro představu jak to na drůbeží farmě chodilo před 100 lety. ()

Reklama

Reklama