Reklama

Reklama

Predátor: Kořist

Trailer 1

VOD (1)

Predátor: Kořist se odehrává ve světě národa Komančů na počátku 18. století a je příběhem mladé ženy, vysoce schopné bojovnice, která se zoufale snaží ochránit svůj lid před hrozícím nebezpečím. Pronásleduje svou kořist, a nakonec se jí postaví. Ukáže se, že její kořist je vysoce vyvinutý mimozemský predátor s technicky vyspělým arzenálem, což vyústí v krutý a děsivý souboj mezi oběma protivníky. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (989)

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že po posledním Shanovo fiasku Predátor: Evoluce jsem věřil, že je Predátoří značka suveréně mrtvá, protože hollywood dokáže točit pokračování jedině větší, dražší a velkolepější, ale přesto se mu nikdy nepodaří zachytit to kouzlo originálů. Ale! Dan Trachtenberg na to šel úplně opačně a vrátil Predátora zpátky na začátek, ne jenom časově, ale udělal pokračování komornější, levnější a osobitější. A světě div se, ono se to vyplatilo! Po dokoukání jsem fakt litoval, že jsem neměl možnost vidět tohle na velkym plátně, protože tyhle naděje předchozí kasovní neúspěch úspěšně pohřbil. Film je rozhodně R-ko, takže se tu nešetří krví nebo násilím na zvířatech, ale nejde o nějakou přepálenou krvavou lázeň jenom tak pro efekt, jak to předvedl třeba AVP2: Requiem. Když to jde, klidně se usekne nějaká ta hlava nebo končetina i mimo záběr. To všechno podrthuje tu Predátorovu syrovou brutalitu a krásně to dodává filmu mrazivou atmosféru. Navíc jsem byl rád, že si režisér odpustil přiblblej humor, kterej totálně zabil vážnost Evoluce. Kořist je totiž pojatá stejně vážně jako první dva filmy a to má za mě hodně velkej palec nahoru. Pokud bych měl říct nějaký slabší negativa, tak i přesto, že má film jenom hodinu a 40 minut (což je obdobná stopáž jako u jedničky), tak uznám, že se začátek filmu trochu vleče a vystřihnout třeba 5-10 minut by vůbec nebylo na škodu. Hodně se v recenzích řeší i slabší CGI u zvířat, ale kromě jedné scény medvěda v pohybu mi nic zážitek z filmu nekazilo. Víc mě třeba mrzelo, že po odhalení Predátorova obličeje je zřejmé, že na něm bylo použito CGI a hned mi to připomnělo toho hnusného digitálního Superpredátora z Evoluce. Co nezachránili jedničky a nuly, ale náramně vynahrazuje krajina ve filmu, protože se všechno točilo převážně v přírodě a ne v kulisách. Vizuální stránka filmu je opravdu skvostná. Kořist je pro mě osobně takovej závěr mojí Predátoří trilogie, kterou tvoří Arnieho jednička, Gloverova dvojka a teď i pětka s Amber Midthunder, která měla původně vyjít v půlce 90. let. Trachtenbergovo počin mě příjemně překvapil a rozhodně ho doporučím všem fanouškům Predátoří série. Víc takových Predátořích filmů do budoucna prosím. 8/10 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Našlapané lesní dobrodružství s příjemnou indiánskou poetikou a efektním návratem druhého nejlepšího filmového monstra ever. Scénář odsejpá a obsahuje milé detaily i překvapení, akce je krásně plynulá a kynetická. Woman power element přirozený a uvěřitelný, atraktivní motiv “divoch proti divochovi v divočině” parádně využitý. Herci i masky důstojné, neznámá Amber Midthunder desetkrát lepší tahoun než oscarový Adrien Brody (jinak solidní Predators Nimróda Antala). Filmu jde vytknout několik drobností, například finální fight mohl být promyšlenější a méně uspěchaný, ale v poměru ke všeobecné spokojenosti jsou to detaily. Žádná filmová série není mrtvá, jen čeká na správného borce. Dan Trachtenberg se v rámci ní vybral nejvíce vlastní cestou, dal do toho srdce a nejvíce uspěl. Film od talentovaného filmaře a filmového fanouška, pro filmové fanoušky. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Takový trochu lepší televizák. Těch několik panoramatických záběrů se snaží navodit dojem obrazové bohatosti a velkoleposti á la National Geographic, ale po drtivou většinu času je to jen vizuálně chudší počin, který nepatří do kin a stream mu sluší. Nechybí pár decentně utržených hlav, naopak chybí tíživá atmosféra, jednička, se kterou se srovnává, je úplně jiný level. Indiáni postrádají uvěřitelnost, a když to porovnám s takovým ´Apocalyptem´  Mela Gibsona, který se srovnatelným budgetem dělal doslova zázraky v podobě dobové autenticity a vizuální žranice, chce se skoro brečet. Ženská hrdinka v predátorské franšíze je zajímavým nápadem, bohužel ve filmu, kde z průměru vyčnívá jenom scéna s medvědem. A ne, hrdinčin  závěrečný souboj, který z dravého predátora dělá neschopného kokota, ten jsem jí fakt nežral. Takového naivního neschopu by Arnold porazil jenom svými prdy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čistý žánrový požitek, který kupodivu ani nemá dnes "nezbytných" 145 minut:P Dokonce ani 120, a ani 100:) Skvěle vybrané zasazení, hrdinka, které nejde nefandit (plus věrný pes k tomu;)), promyšlené budování atmosféry, nápaditá akce, výborně padnoucí hudba, za ten nevysoký peníz v rozpočtu spousta "muziky", a samozřejmě taky kopec pomrknutí na fanouška série:) Naprostá spokojenost, která v téhle kategorii "zábavných filmů" znamená velmi solidních 80%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vysoko bych měl Kořist ve svém žebříčku v rámci série zařadit, protože jsem měl vždycky slabost po Predátory od Nimróda Antala a hardcore fandy proklínanou dvojku ve městě. Pocitově je ale Kořist povedené pokračování, oslňující nečekaně věrnou dobovou atmosférou, fajnovým pohledem "z druhé strany" (je potěšující, že je konečně Predátor plnohodnotnou postavu a ne jen někým, kdo se zjevuje podle přání scénáře) a překvapivě důsledným vyprávěním, které se snaží zužitkovat vše, co před diváka předloží. Příběh odmítané Naru je ale jen klasika bez přidané hodnoty a zklamal mě finální úder, který má hodně pohádkovou logiku, aby se tak řeklo (dejme tomu, byl Predátor v tu chvílí už hodně mimo a proto úplně blbej, ale i pokud si takhle obloukem ten moment omluvím, pocit neuspokojení mi to netlumí). Ale obecně spokojenost, která láká k představě, do jaké další doby by se Predátor mohl podívat. Já bych bral vikingy nebo piráty. 70 % ()

Galerie (21)

Zajímavosti (31)

  • Jde o druhý predátorský příběh zasazený do 18. století. Prvním je komiks „Predator: 1718“, který vyšel v roce 1996. (spacemaster)
  • Štít, který Predátor ve filmu použije, byl podle režiséra Dana Trachtenbera inspirován herní sérií „God of War“. (spacemaster)
  • Ke konci filmu hlavní hrdina Naru (Amber Midthunder) přivolá Predátora pomocí zmrzačeného muže využitého jako návnada. Poté, co Naru nastraží past, stojí ve tmě a zapíská, což je čin, který je v mnoha indiánských kulturách tabu. Pískání v noci prý přivolává zlé duchy, což odráží, jak Naru záměrně přivolává zlo na zraněnou návnadu. (mikki089)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

22.12.2022

Vesmírný teror se vrací. Po několika nezdarech týkajících se projektů navazujících na svět klasického hororového sci-fi Vetřelec z roku 1979 se nyní zdá, že nového snímku se už s 99 %… (více)

Pokračování Planety opic má název i obsazení

Pokračování Planety opic má název i obsazení

29.09.2022

Pokračování Planety opic ponese oficiální název Kingdom of the Planet of the Apes, tedy Království Planety opic, přičemž studio 20th Century oznámilo, že začátek natáčení vypukne už za měsíc. V… (více)

Reklama

Reklama