Reklama

Reklama

Umírání za dlouhého dne

  • Velká Británie The Long Day's Dying (více)

Obsahy(1)

John, Cliff, Tom. Tři muži, tři angličtí výsadkáři. Všichni skvěle vyškoleni pro záškodnickou činnost. Všichni umějí správně zabíjet, klást miny, vyhazovat mosty, střílet samopalem i pistolí. Ale v tuto chvíli jim nic z toho není moc platné. Jsou odříznuti od své jednotky, uvízli v jakémsi podivném bezčasí, v neznámé krajině, bez spojení, bez velení. Už čtrnáct hodin čekají v polorozbořeném, opuštěném statku na svého seržanta, který odešel na průzkum, a je čím dál jasnější, že se dříve nebo později budou muset sami rozhodnout, co dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Matty 

všechny recenze uživatele

Snadno přehlédnutelné válečné psychologické drama vyniká až děsivou působivostí. Skupinka vojáků v opuštěném baráku uprostřed území prolezlého nepřáteli – mrazivé a děsivé až na kost. Pro mě jeden z nejlepších protiválečných filmů. 90% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se skoro více než polovinu filmu takřka nic neděje, jedná se o mimořádný snímek. Výborně zahrané postavy tří britských výsadkářů dostaly zhruba stejný prostor a jsou (i díky nevšedním vnitřním monologům) vykresleny docela podobně, takže si divák asi těžko mezi nimi bude hledat svého oblíbence. Já si toho svého našel, ovšem paradoxně na druhé straně, v postavě německého vojáka jménem Helmut. Ten se sice místy chová jaksi odosobněně a vpodstatě bez ohledu na situaci si zachovává takřka celou dobu stoický klid, přesto se mi zdál jaksi "bližší", než ono spojenecké trio. Po "odpočinkové" první půli se druhá polovina děje rozjede do zajímavého tempa a na konci dospěje do zdrcujícího vyvrcholení, kdy již není vůbec jasné, kdo je přítel a kdo nepřítel, a kdy se také naplno ukáže naprostá absurdita a nesmyslnost jakéhokoliv válčení. A zejména právě tímto finálem se tento film řadí mezi absolutní špičku svého žánru. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Scénář mi místy připadal dost hloupý a nepropracovaný/nepravděpodobný a hrozně mě to bilo do očí ( proč toho Němce nezabili - proč se vzdával, když je potom chtěl zabít? - co to hlasování, které nakonec nemělo žádný význam - tahat s sebou Němce na nepřátelském území, kde je může prozradit - a hlavně - to neznali nějaké to heslo? Když to jsou výsadkáři, kteří operují na nepřátelském území, tak jak jinak by se měli vracet? To mi přišlo opravdu nelogické. Vnitřní monology nebyly špatné, ale geniálními bych je nenazval ani náhodou ( většinou se omezovaly jen na komentování toho, co právě postavy dělají ). Navíc jsem nějak nedokázal s postavami nějak sympatizovat. Závěr by na mě mnohem více zapůsobil, kdybych si nekladl takovéhle otázky. Takže tak 3,5 hvězdičky, ale pro jistotu se na to podívám ještě jednou. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jeden z kinematografických skvostů. Dokonale vypjatá atmosféra od začátku do konce, geniálně napsané vnitřní monology, výborná psychologie postav a naprosto realistické výkony herců. Kdysi mě při sledování právě tohohle díla (nedělní odpoledne na ČT) vůbec poprvé v životě napadlo, že film nemusí být jen jednou z možností, jak se pobavit nebo zabít čas, ale že v něm může být i NĚCO. Něco nevysvětlitelného, co umí zasáhnout a klidně člověku i změnit život (jako se to tehdy v neděli stalo mně). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tři angličtí výsadkáři se špičkovým výcvikem sami v hustém terénu plném Němců. Film, ve kterém nejde až zas tolik o válku samotnou, ale o boj několika lidí s válkou, se smrtí, motivovaný jediným cílem: přežít. Válka je tu odosobněná, ničící a zabíjející síla s obětmi na obou stranách. Samotný film je opravdu strhující, má hutnou atmosféru a dokonalé vnitřní dialogy netřeba připomínat. Jeden z nejlepších naturalistickopsychologických válečných snímků brilantně zfilmovaných podle dokonalé knižní předlohy.. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jasný film, který moc nepřekvapí, ale přesto je na něm už z principu lecco působivé a zajímavé. Kdyby to celé vypadalo méně jako televizní inscenace, bylo by to ještě lepší. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi čtyřmi a pěti, nakonec 4*, protože jsem četl předlohu a k té filmu ještě dost chybí. Možná jsou to ovšem lepší 4* než leckterých 5*, zvláště kvůli monologům postav, které tu opravdu jsou reálné a působivé. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Tohle je mnohem víc než obyčejnej válečnej film. Tohle je cesta do hlubin pocitů výsadkáře. Nejvíc jsem ocenil myšlenkové střety vojáků, aneb dobře sehraná parta nepotřebuje mnoho slov k tomu, aby se navzájem pochopili. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prchavé šero poskvrněné mysli, nad kterou monstrum válka přebrala kontrolu, aby mezi automatismy tahala za nitky emocí a intelektu. Nastává další dlouhý den, v jehož drtivé většině se nic neděje, ale garantuji vám, že na to, co se stane do jeho sklonku, byste ráno ani nepomysleli.. Nedostatky v logice bych tomu nevyčítal, ve válečném běsnění je jich plno. Nečekal jsem, že bude Hemmings v roli takového charakteru tak dobrý.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dva roky poté, co David Hemmings zazářil ve Zvětšenině, se objevil v hlavní roli tohoto zvláštního, netradičního válečného snímku. Tři angličtí vojáci se nacházejí kdesi uprostřed ničeho, na blíže neurčeném místě, přitom však uprostřed bitevního pole. Co se děje kolem nich? Co mají dělat oni sami? Monology jednotlivých postav dávají divákovi možnost nahlédnout do jejich myšlenkových pochodů. Člověk se tak vlastně nejvíce dozví pomocí nevyřčených úvah, než ze samotných dialogů. Vojáci si dokáží porozumět i beze slov. Strávili spolu tolik času na bojišti, že dokáží předvídat činy i myšlenky toho druhého. Jsou na sebe napojeni takovým způsobem, jaký zřejmě nedovede "ovládat" nikdo lépe, než party vojáků, kteří už společně zažili ty nejhorší svinstva. Každý ví, jak ten druhý funguje. The Long Day's Dying přináší neopakovatelný válečný minimalismus, odehrávající se na ploše jednoho lesa, a se čtyřmi aktéry. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Mimořádně kvalitní, válečný psychologický film. Zobrazení a studie psychologie člověka ve stresových krizových životních situacích. Jedině v těchto okamžicích vypluje na povrch to pravé a skutečné já každé lidské bytosti. Long Day's Dying, ano, toto je moje krevní skupina........ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpřesvědčivějších a nejvíce naturalistických válečných filmů. Těch 90 minut jsem skutečně cítil nerozhodnost, strach a rozdílnost povah ústředních hrdinů, pach krve, bláta a nábojnic a cesty, která nemůže skončit jinak, než tragicky. Hrozivější a brutálnější vyznění abys pohledal. 100%. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už jsem tu několikrát psala, že válečné filmy nevyhledávám, ale zároveň jim nelze uniknout. Tenhle měl zvláštní kouzlo. I když název sám napovídal, že nepůjde o žádný happy end a bylo jasné, že poteče krev, nebylo to samoúčelné. Omezený prostor, kamera zaměřená na čtyří hlavní postavy, myšlenky slyšitelé všem. Přes pošmourný dne, kterému by spíš svědčila nějaká komedie můžu říct, že jsem si film užila. Mrazivé, ale užitečné. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo pro mě kruté až šokující. Dlouho jsem o tom přemýšlel, proč ty hrůzy až do detailu? Posléze jsem pochopil, že tak silné psychodrama v extrémní formě se smyslem pro detail válečných hrůz nelze snad ani lépe natočit. Běžně v mnoha filmech je smrt většinou neosobní a působí jako vyprázdněná situace, o příčině se ani nesnažím pátrat. Přemýšlíme-li, že strach a děs nebudí smrt sama, ale její vyvolaná představa smrti vyvolává tu hrůzu v duši. Když člověk přestane být a neví o tom, nemůže pociťovat ani strach. Protože ve filmech je obvykle smrt spekulativní, tady ne. Určitě se dá říci, že o válce bylo natočeno velmi mnoho filmů a samozřejmě v nejrůznější kvalitě. Pro mě jeden z nejlepších umělecky protiválečných filmů celosvětové kinematografie, který pregnantně znázorňuje, že každá válka je zbytečná a přináší proud bolestí a moře utrpení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštnym spôsobom podaný film, kde si i hlavné postavy veľmi ťažko hľadajú cestu k divákovi. Paradoxne podstatne sympatickejšie pôsobí postava nemeckého výsadkára Helmuta. Trojica angličanov dlho vyčkáva na správny moment a dej sprevádza podstatne viac vnútorných monológov ako dialógov medzi postavami. To mi sedelo. Môj problém bol, že som k filmu nevedel zohnať titulky a tak som to skúsil s mojou nedokonalou angličtinou. Niektoré zábery sú vzhľadom na rok výroby dosť drsné, v niektorých momentoch sa to trochu vlečie a niekde by sa to zišlo prestrihať. Kópia filmu ku ktorej som sa dostal mala hrozný obraz, preto dúfam, že časom tento film vyjde na dvd a užijem si ho viac. Určite stojí za pozretie, pretože ako píšu mnohí je dôkazom, že z minima vytrieskal takmer maximum. Musím pozrieť ešte raz. Zatiaľ 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychologické válečné drama s několika vynikajícími momenty. V něčem mi Umírání za dlouhého dne připomínalo Tenkou červenou linii. Přes všechny klady ale nemohu jít pocitově s hodnocením výš a to ani když přihlédnu na výborně zvolené prostředí, atmosféru či naturalistické líčení scén. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice velmi stručný a nenápadný, ale přesto jeden z nejlepších válečných filmů, s jakým jsem měl tu čest. Pomalé a podrobné vyprávění, precizní vnitřní vyobrazení jednotlivých hrdinů, výborná autentická výprava a především silné a oslovující poselství, které dlouho jen tak klepe na dveře, až je v posledních minutách doslova rozmetá na kousíčky. Jednoznačně vrchol žánru- když už nic jiného, tak tohle by se mělo ve školách povinně promítat. 95% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné drama se dá natočit i bez mega válečných scén a počítačových efektů. Dokonce s minimem lidí. Stačí tři britší paragáni a pár Němců. Tohle je těžce psychologická záležitost a dává vám možnost nahlédnout do myšlenek ztracených výsadkářů. Perfektní bylo znázornění úvah a myšlenek při střetu s Němci... Celý film se odehrává v pošmourném lese či opušteném stavení a kdo čeká akci jako v Band of Brothers asi bude zklamán. Tito paragáni jsou nenápadní, tiší a snaží se za každou cestu dostat do svých linií... Za konec přidávám poslední, pátou hvězdu. * * * * * ()

Reklama

Reklama