Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiteľný film. Je určený predovšetkým deťom, aby odlíšili zvieratá od hračiek, naučili sa rešpektovať potreby zvierat a vytvorili si k nim vzťah. Keď je hlavnou postavou filmu čierny žrebec nie je veľmi čo riešiť. Kôň je sám o sebe jedno z najušľachtilejších zvierat v našej blízkosti a keď mu údajná koruna tvorstva bezdôvodne ubližuje, nesie to so sebou silný citový náboj. Napriek tomu nedokážem dať viac ako tri hviezdičky. Dôvodom je Phar Lap, za ktorým Čierny krásavec zaostáva mnoho konských dĺžok. ()

danielwanderer 

všechny recenze uživatele

Sviatočné ráno, nechcem budiť rodinu rachotom z PC, tak si spravím raňajky a zapnem telku, že bude nejaký shit, o ktorom napíšem. Pozerám, Čierny krásavec a tak nejak mi došlo, že to bude o koňoch, ktorých práve najväčší fanúšik niesom, ale som celkom prekvapený. Už v prvom rade tým, že celý dej sledujeme v pohľadu práve koňa ako hlavného hrdinu. Sledujeme jeho život, to ako žil stále inde a stále inak. Cítil skoro ako človek, skoro preto, lebo cítil silnejšie ako človek. Škoda toho, že úplne všetko čo sa malo stať sa stalo a tak nách nečakalo žiadne prekvapenie (vlastne jedno áno) a ešte happy end, achh jo... No nemôžem hodnotiť nijako zvlášť záporne. ()

Reklama

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco úplně jiného, nějaký dobrodružný příběh s koněm a princem, ale tohle mě naprosto dostalo! Dojemný, smutný a napínavý příběh Černého Krasavce mi trochu připomíná třeba Bílého Tesáka a podobné příběhy popisující život nějakého zvířete. Když sledujete tento film, napadá vás, jak někdo může být tak krutý? Co je v životě opravdu důležité nebo co můžeme udělat jinak? Kdyby byli na světě lidé s vlastnostmi a srdcem Beautyho, žilo by se nám zde, na této krásné zemi mnohem lépe. Jinak hudba naprosto úchvatná, D. Elfman se tímto dobyl do mé TOP 10 skladatelů, herci byli příjemní, atmosféra venkova i panství v Anglii skvělá a nejlepší byli ovšem hlavní představitelé, koně, krásní, obdivuhodní a dobří. ()

Mrs.Bailey 

všechny recenze uživatele

Příběh samotný je moc dojemný, jak se jedná o zvířata, jsem vždycky naměkko. Taky spousta záběru nejen na koně, ale i na ostatní zvířátka, která lze spatřit na lukách byla kouzelná a předvedla divákovi známé živočichy a rostliny v úplně jiném světle. Avšak největší pochvalu si zaslouží Danny Elfman, protože hudba k filmu je prostě překrásná. Ještě mě napadá jeden citát, který říká, že jsi navždy zodpovědný za to, co sis k sobě připoutal. Kéž bychom si to, my všichni, už konečně uvědomili. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Svůj životní úděl u různých majitelů sice vypráví přímo černý hřebec, ovšem s výjimkou jeho vnitřního hlasu se žádná pohádka s mluvící zvířenou nekoná. Naopak je příběh v rámci možností realistický i syrový – viz osud jeho lásky, i když jinak řeholi u zlých lidí bere hopem. Šťastné okamžiky u těch hodných včetně spokojeného konce však dojímají spolehlivě, i díky krásné hudbě Dannyho Elfmana. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach po celom Anglicku. (MikaelSVK)
  • Autorka původní román z roku 1877 psala v posledních letech života. Kniha se stala velmi populární a zařadila se mezi nejprodávanější knihy všech dob. (nezavisla)
  • Walt Disney Productions vydalo také LP s příběhem o Krasavci Beautym. Uvedení se ujal hudební ředitel Tutti Camarata. (nezavisla)

Reklama

Reklama