Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinná záležitost, kde má smysl vynášet do nebes pouze neskutečně melodickou krasojízdu Elfmana a tomu zdatně sekundující kameru Alexe Thomsona. Jinak je to trochu moc prozaická a velmi zjednodušená zvířečí balada pro malé diváky. Ti starší to rozdýchají také, ale pokud dáme nostalgii stranou, bude tam přes ty všechny hezké záběry a 1-2 dojemné scény stejně něco hmatatelnějšího chybět. Zaříkávač koní je vyprávěn opačnou perspektivou a je o level výš. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, jak může dobře natočený film o zvířeti dojmout mnohem víc, než většina filmů o lidech. Navíc perfektně odvedená práce Dannyho Elfmana na hudbě výsledý dojem a atmosféru jenom umocňuje. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film vyprávěný z pohledu koně je plný dojímavých scén. Hodně pomáhá prostě překrásná hudba Dannyho Elfmana - je to jeden z nejkouzelnějších a nejpřístupnějších soundtracků vůbec. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Krásná podívaná pro všechny generace. Knihu Anny Sewellové jsem jako malá zbožňovala a film mě potěšil snad ještě víc, protože vidět hrdiny - zejména ty čtyřnohé - přesně tak, jak jsem si je představovala, bylo pro duši velmi vítaným pohlazením. Přesto se nejedná o nějakou typicky rodinnou podívanou, tóny, které občas zaznívají, jsou dost temné, a ani s tím happyendem to není tak veleslavné. Elfmanova variace na anglický folk skvěle doplňuje děj a svou práci znamenitě odvádějí nejen herci obdaření hřívou a ocasem. Milovníci Harryho Pottera a Lupina zvlášť se mohou potěšit pohledem na mladého Davida Thewlise. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nádhernej film, tohle slovní spojení moc nepoužívám, ale tady to prostě jinak nejde. Ať už se jedná o skvělou hudbu Dannyho Elfmana, příběh nebo o kameru, či o samotný koně, všechno to je nádherný a skvěle zpracovaný a celý to dokáže vytvořit nazapomenutelnou atmosféru. Nejlepší "zvířecí" film ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krása, krása, krása. Snad nejlepší, nejkrásnější a nejdojemnější film z prostředí "světa koní", jaký jsem kdy zhlédla. Hlavní hrdina "černý krasavec" prostřednictvím svého vyprávění popisuje okolní život. Život okolo něj, jeho rodiny a ostatních lidí. Styl vyprávění z pohledu koně byl udělán úžasně a velmi poutavě. Nádherný Black Beauty, jeho věrnost, čistota, osoby v jeho životě, jejich charaktery, krásná příroda a nepopsatelná hudba ve mě zanechaly nezapomenutelný dojem z tohoto úchvatného příběhu. Okouzlující kamera, záběry na běžící koně, na jejich vlající hřívu. Při pohledu na ně jsem cítila nekonečnou volnost, svobodu a chtěla jsem tam být s nimi. Několikrát jsem měla na krajíčku. Opravdovost a průzračnost tohoto filmu mě jednoduše dojala. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film, na ktorý je radosť pozerať sa. Najjemnejší balzam na dušu, pohladenie po srdci, nad ktorým plesajú city nejedného diváka. Veľmi citlivý príbeh čierneho žrebca, ktorého životnú cestu poznamenali rôzne udalosti, smutné i radostné, avšak prirodzené a relatívne reálne, takže aj po stránke príbehu ma to milo prekvapilo. A tá hudba. 90%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Krásný a dojemný příběh o životě jednoho koně od jeho narození. Moc pěkně natočený, jakože ho vypravi on sám, své myšlenky. Hodnotím plným počtem, zaslouží si pozornost a určitě doporučuji. :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Vychvalovaná hudba Dannyho Elfmanna byla hlavním důvodem, proč jsem si tenhle film půjčil. A určitě nebude tím hlavním, proč bych to měl udělat znovu. Je totiž hodně "neelfmannovská" a de facto je jednou velkou variací na známou melodii "Greensleeves". Proměny příběhu a osudy Beautyho ale podbarvuje hezky. Sice nejsem úplně přítel filmů, kde je živým zvířatům za každou cenu podsouváno lidské chování, ale klobouk dolů za tu práci s nimi. Nakonec, co by z toho jinak děti měly. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherný príbeh o krásnom čiernom žrebcovi. O jeho nenaplnenej láske, dobrých či zlých majiteľoch, o nádherných rokoch strávaných na krásnych lúkach, či ťažkých rokoch, v ktorých sa takmer udrel k smrti. Scény cválania a šantenia na lúkach dávajú aj divákovi neuveriteľný pocit voľnosti, slobody, chuť niekam sa rozbehnúť, alebo minimálne napumpujú adrenalín. Mnohé scény sú emočne dosť silné, čo je v príbehoch o zvieratách častým javom, zvlášť, ak dej doprevádza tak nádherná a dojímavá hudba. Skvelý film, skvelý soundtrack. Kapesníky nutné. 80%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Filmy o koních jsou asi z hlediska producentů dosti rizikové. Moc se jich netočí a co jsem tak četl tak tato verze Black Beauty byla finančním propadákem. Což je škoda, protože je to krásný film a vesměs se mu nedá nic vytknout. Hádám, že se dost drží knižní předlohy a vzhledem k tomu, že se jedná o film adresovaný především dětem, je naopak obdivuhodné že nikdy nesklouzne ke kýči, jako jiné filmy o zvířatech. To jestli se vám bude film líbit záleží na tom, jestli máte rádi koně. Já je zbožnuju. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Film o hodných koních a hodných lidech, o hodných lidech a hodných koních, o hodných koních a zlých lidech, o zlých lidech a hodných koních. Beauty je mi ze všech koňských filmových hrdinů jasně nejsympatičtější, protože stejně jako já trpí slabostí pro zrzky. Jen tu drožku bych já kvůli žádné zrzce tahat nepotřeboval... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice trochu naivní, ale o to více okouzlující příběh o přátelství zvířete a člověka, který dokáže chytit za srdce. Filmu dominuje především krásné převyprávění příběhu čistě z koňského pohledu a skutečně nádherný soundtrack od Dannyho Elfmana, jenž snad v rámci námětu ani nemohl být lepší. Navíc se tu objeví i mladý David Thewlis alias můj oblíbený Remus Lupin z Harryho Pottera, který mi také dokáže každý snímek svým skromným projevem zaručeně zpříjemnit.. Konečně film, který dokázal to neobyčejné koňské kouzlo a osobnost nejen dokonale zobrazit, ale i úspěšně přenést na diváka. 4* a kousek:-) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Krásný film snímaný kamerou zabudovanou v bezelstném zvířecím oku, s velkou dávkou laskavého poučení a podbarvený čarokrásnou hudbou Dannyho Elfmana, která scénám dodává emocionální náboj, jakému se málokterý film vyrovná. Pakliže jsem kdysi skálopevně tvrdil, že filmy se zvířaty nemám od srdce rád, nakonec musím přiznat, že i mezi němými kamarády jsem si našel dvě srdcovky, a to koně a medvěda (http://www.csfd.cz/film/168-medved/). Jsou zkrátka filmy, které toho stihnou sdělit v jedné scéně mnohem víc, jak jiné filmy za dvě tři hodiny. A k tomu povinnému citovému ždímání - tomu se ve filmech se zvířaty neubráníte. A někdy je to potřeba, aby to naše srdce zbůhdarma nevyschlo:) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Filmy o zvířatech a zejména o koních se prý špatně natáčejí, ale divácky jsou z nejvděčnějších. Když se povedou, jak tento, úspěch přichází už předem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásny, dojemný príbeh o jednom konskom živote. Milo ma prekvapila aj pekná dobová výprava a účinkovanie niektorých hercov, ktorých mám veľmi rád (napr. David Thewlis). Tiež je tu veľa myšlienok, ktoré chytia za srdce. Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Krásny emotívny príbeh (no pre mňa je asi každý film emotívny keď je v hlavnej úlohe zviera :D) o veľmi krásnom koňovi, ktorému pridáva na dramatickosti ako vždy perfektná hudba Dannyho Elfmana. Super! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh vyprávěný z pohledu koně -- citlivě, zábavně, smutně.. a hlavně vždy tím správným tónem. ()

Reklama

Reklama