Reklama

Reklama

Nebezpečná mise

(TV film)
  • Velká Británie Bravo Two Zero (více)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh nesmiernej statočnosti a odvahy. Skutočný príbeh vojenskej tajnej misie, ktorá sa pre Britániu stala jednou z najvýznamnejších svojho druhu od čias Búrskej vojny. Bravo to Zero. Tak znela krycím menom tajná operácia ôsmich mužov, ktorí dostali v Perzskom zálive za nepriateľskou líniou za úlohu vyradiť riadené strely, ktoré Saddám Hussein tak rád používal k zastrašovaniu. Popri tejto operácii mali za úlohu zmariť komunikačné spojenie medzi Bagdadom a severom Iraku. Vedeli, že sa nikto z nich nemusí vrátiť živý a zdravý. Riskovali svoje životy, aby ich zachránili tisíce. Aj nad týmito hrdinami sa sťahujú sivé mračná. Obkolesení nepriateľskou armádou, uprostred chladu a bez rádiového spojenia čelia boju o prežitie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

klerik 

všechny recenze uživatele

Clegg, Bean a armáda - to nemôže sklamať. Napriek tomu, že ide o dosť spackanú akciu, film baví a veríte, že nejako takto sa udalosti mohli odohrať - nie ako pri NA ŽIVOT A NA SMRŤ. Aj tu sa síce k záveru film zlomí a uberie na tempe, ale stále dokáže vzbudzovať zvedavosť, ako to celé dopadne. Famózne tu funguje pár vzťahových scén, kde sa vojaci rehocú sami sebe a vy sa rehocete s nimi, a pri tom viete, že musia mať slzy na krajíčku... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Sean Bean odvádí dost solidní výkon a scénárista si zaslouží hold za to, jak to realisticky napsal... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Asi již mnohé na válečné téma bojových akcí v Perském zálivu bylo filmem řečeno. Přesto vše je tento film malinko odlišný od podobných snímků tohoto žánru. Příběh se snaží zachytit svéráznou atmosféru speciální jednotky SAS navzdory svým ambicím a skvělé herecké práci Seana Bean, který s viditelnou chutí ztvárnil postavu seržanta Andy McNab. K tomu budiž napsáno, že obvyklé bojové scény jsou zde mírně přehnané a mnohdy na hraně uvěřitelnosti. Proto každá takováto konstrukce mívá nevěrohodná místa. Možná nelze popřít, že to v ději poskytovalo divácké napětí. Pominu-li tato uvedená fakta, tak si myslím, že jde o dobře odvedenou práci. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Haló, tu Bravo two zero, pozemná jednotka. Sme v hajzli, prepínam..." K tomuto filmu som už pár krát zablúdil, ale vždy ma odradil podivne a lacno vyzerajúci plagát k filmu, ktorý pripomína skôr nudný akčňák ako pomerne reálne zobrazenú drámu. S. Bean svojím hlasom a vnútorným monológom komentuje celý film - akciu i svoje osobné pocity. K cieľu akcie sa skupina vybratých vojakov nestačí ani priblížiť, keď sa ich misia zmení na boj o holý život. Film môže dosť pripomenúť novinku od P. Berga Na život a na smrť. Film je podaný realisticky a akčné scény sú tiež na slušnej úrovni. Jeden z členov týmu má zmysel pre humor za každých okolností a vtipné poznámky si neodpustí ani po bitke pri vypočúvaní, keď sa na kratučký moment stretne s parťákom na chodbe ("Chodíš, tu nejak často, blbče...!") Filmovej hudby je tu pomenej, skôr si všimnete songy, ktoré v tej dobe leteli ako Clash či P. Collins. Celkovo veľmi vydarená vojnová dráma, obzvlášť po zistení, že sa jedná o tv film!, kde toho s partiou mariňákov zažijete mnoho, vrátane mrazu v púšti. Veru tak. Vojaci podchladený v púšti... Should I stay or should I go? Jednoznačne go to toho! 80%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý námet a aj scenár sa drží na vysokej úrovni, tak ako aj herecký výkon Seana Beana, ale na to, že je to akčný film by som si akcie predstavoval trošku inak. Film vyzerá celkom dobre po všetkých smeroch, hlavne záver je hustý, ktorý obsahuje viac napätia ako akcie. V akčných scénach to miestami ale vyzerá trošku divné, nepriateľský vojaci len chodia pred guľky, Sean Bean hodí granát do nákladiaku, je v tesnej blízkosti a nákladiaku sa nič nestane, ale vojaci vnútri umrú všetci a ďalších kopec nezmyslov. A taktiež tie akcie vyzerali dosť suché ako keby sa s tým tvorcovia nechceli trošku pohrať. Neohovorím o výbuchoch tie sú fajn, ale ako náhle začne paľba zo zbraní, tak je to miestami fakt prehnané. Škoda mohlo to byť ešte lepšie, príbeh a scenár fungoval skvelo. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Když se to posere, jdi proti nim. Oni s tím nepočítají a překvapí je to. Stejně jsi mrtvej, tak všechno navíc je vlastně bonus! '' ------- Tak tohle mělo koule. Parádní britská válečná záležitost, která mi po několika předchozích válečných filmech spravila chuť. A to o to více, že se jednalo o TV film. SAS jsou borci, zajímám se o ně už od druhé světové. Je to přesně ten typ jednotky, kde stačí 8 chlapů k udělání pořádného bordelu hluboko v nepřátelských liniích. Také cosi ve mně mručelo, že squad Brawo Two Zero na otevřené planině kosil Iráčany jako Sly Vietcongy, ale naštěstí jsem o akcích těchto skupin v Perském zálivu četl nejednu knihu (např. od J.E. Lewise - SAS a speciální jednotky - Nejnáročnější tajné operace za nepřátelskými liniemi) a tak klidně bych tomu nepoměru ztrát věřil. On je asi rozdíl co se týče sil - mezi elitou britské armády v podobě 8 specializovanech chlapů na různé typy boje a náklaďákem knírkatejch Saddámů v baretech s ákáčkama... Bean svého McNaba podal skvěle, což nepřekvapilo, protože už když jsem s ním viděl Age of Heroes, tak člena Commandos zahrál na jedničku. --- Ano ve filmu je pár přešlapů a také bych je mohl jmenovat. Je to ten zmíněný granát v náklaďáku, přestřelka na otevřené poušti, výstřel z věže BVP, kdy střela ač dopadla těsně vedle člena jednotky SAS nic se mu neudělala atd... Ale nebudu. Bavil jsem se královsky. A vy kteří máte rádi rádi britské pouštní maskáče, pouštní land rovery, britskou english a The Clash - jděte do toho, neprohloupíte ! Dávám 4 bonbóny - zelené. * * * * ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Na TV film celkom uchádzajúca zábava s dobrou akciou, a príjemné prekvapenie na komerčnej stanici. Len po čase mi už strašne bila do očí nesmrteľnosť britských SAS. No ale keďže čítam, že je to príbeh natočený podľa skutočnej udalosti, tak asi len mali hošani veľa šťastia... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu bych se na film ani nevyblil, ale dal jsem na vás, kluci.-) Hned na začátku jsem začal trochu nadávat, protože to vypadalo celkem nechutně lacině a béčkově, ale pak začala sranda a já v půlce zjistil, že mě dění ve filmu i docela zajímá. Sic je to náborový jak prase, oceňuju, že iráčani jsou tady celkem férový, narozdíl od vžité představy animálních zrůd. Jinak ovšem klasicky nabíhají po desítkách pod hlavně protagonistů a i pod nejtěžší palbou hořekujou něco arabsky, na což bych prskal i v počítačový hře -) ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jediným, ale bohužel nejvíce viditelným mínusem filmu, je jeho technická, potažmo filmařská stránka. Tenhle film byl určen pro televize (produkce BBC) a proto je zde znatelně cítit malý rozpočet a filmu nesluší ani umírněná a lehce nezáživná režie. Škoda. Téma války v Iráku je totiž více než zajímavé. 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bravo Two Zero sází především na reálné podání, které mu bezezbytku vychází. Občas má člověk až pocit, jakoby byl sám s vojáky SAS za iráckou linií. Velkou devízou je i výkon Seana Beana, za nímž ostatní herci, bohužel, viditelně zaostávají. Ale to v tomhle případě vůbec nevadilo. Nenápadný film, který stojí za to zhlédnout. 75% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle stejnojmenné knihy Andy McNaba. Kniha je napsána podle skutečné události jedné patroly SAS na nepřátelském území Iráku. CITÁT - Největší ze všech válek: Saddam Hussein........ Konflikt musí být rychlý a rozhodující: George Bush.......... Skupina má za úkol najít a zničit optické kabely zasypané v písku na válečné straně protivníka. Úkol se zdá nejdříve jednoduchý, ale jeho složitost vzrůstá a dramatizuje se. Patra vojáků při plnění tohoto úkolu prožije peklo. CITÁT - Jest-li to čteš, tak jsem mrtvej.......... Scéna z taxíku, kde se vojáci vysmívají arabský hudbě je nechutná, typicky americká a mě se to vůbec nelíbilo. Tady někde jsem jim možná přestal fandit. To je přesně ta scéna, při které si američané dělají nepřátele. Zesměšňovat - to jim jde. Také mi trochu připadalo náhodné, že se zrovna ztratí přesně takový počet vojáků, aby se ten zbytek celkem v pohodě vešel právě do toho ukořistěného taxi. CITÁT - Ať je tvůj Bůh kdokoliv, budeš ho potřebovat......... Mučení ve filmu bylo zbytečně prodlužované a jako by se zapomnělo, že vojáci jdoucí do mise jsou za to placeni, dělají to tudíž dobrovolně a tak musí znát rizika. Proč se nám tvůrci snaží vštípit, že to dělaj pro dobro všech? A tudíž by jsme je měli litovat? Ten příběh se mi moc nelíbil. CITÁT - Jednoduše vás necháme umřít........ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je vidět snaha o realistické podání, jednotlivé charaktery jsou klasické zelené mozky s otravnými žvásty a v první půli i nezastavitelní superhrdinové, kterým se kulky zázračně vyhýbají ačkoli by dávno byli rozstřílení na kaši. Druhá polovina je o něco lepší, ale stejně: celkově to pohřbívá sterilní a nezáživná režie. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

SASici v Iraku - ehm tedy briti na zaskodnicke misi behem Golfove valky. Po emerickych pohadkovych gerojich typu Cerveny jerab sest stehen nebo Vecer trikralovy se dostava divakovi jiny pohled na Irak. Sice mi trochu vadila scena, kdy na zcela rovnem terenu zmasi 8 maniku rotu podporovanou dvema BVPeckama, ale zbytek byl dobry. Mozna mohli jeste trochu pritlacit na drsnote, ale kdyz uz to ma byt true story. A navic film podporuje The Clash! ;]] ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Realistické a napínavé drama o "covert operation" legendární SAS v Iráku. Výborná věc nejen pro military nadšence, skvělý pohled do zákulisí práce speciálních jednotek bez americké pohádkovosti. Jen ty přestřelky mi občas připadly jako v Commandu (téměř nezranitelní hlavní hrdinové kosí nepřátele po desítkách), ale možná to tak ve skutečnosti opravdu je. Každopádně vynikající válečno-zajatecký filmek. ()

Pump 

všechny recenze uživatele

V roce 1999 kdy tento film vznikl to pro mě byla akční jízda. Dnes v roce 2014 je to stále dobrý film. Kdysi jsem měl pocit, že si filmaři dali opravdu práci s detaily a dnes vidím, že tomu tak není. Stále je to však dobrý film. Dnes bych dal jen menší hodnocení. Pro mě stále kultovní záležitost a fascinující Sean Bean! ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Príbeh neslávnej operácie britskej SAS, ktorá skončila ostudným fiaskom. Autori veľmi realisticky zachytili tvrdé podmienky v akých museli príslušníci tejto špeciálnej jednotky fungovať a darí sa pomerne zručne ukázať atmosféru prvej vojny v perzskom zálive. Na podmienky televízneho filmu sa jedná o značne výpravnú záležitosť a Sean Bean v hlavnej úlohe priam exceluje. ()

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Bean je třída a založený na skutečnejch událostech... hmm, musela to bejt dobrá hyba když vás nechá vlastní armáda na holičkách. Každopádně film je kvalitní a příznivce válečnejch témat rozhodně nezklame. ()

Andy. 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečné události, aneb jak se ta nejméně povedená mise britských speciálních jednotek SAS v první válce v Zálivu stala tou nejslavnější... Ač slabší výpravou (např. let helikoptérou byl opravdu špatně natočený, navíc to měl být CH-47 Chinook, výstroj také mohla být o fous reálnější), vše dohání velice realistickým scénářem. Patrně to bude tím, že se na něm podílel sám hlavní aktér (a nyní velmi úspěšný spisovatel) a velitel této mise s kódovým označením Bravo Two Zero "Andy McNab". Na tuto misi je spousta pohledů, pro fandy doporučuji dohledat knihy "Jediný unikl" od dalšího zúčastněného vojáka Chrise Ryana (ve filmu "Chris" Gucci), nebo třeba kousek od sira Petera Rattcliffea "25 let v boji s SAS". Existujou i další knihy, ale to už je opravdu pro labužníky. Mimo těch 8 zúčastněných se však pravdu asi už nikdo nedoví. Každopádně se jedná o jeden z mála velmi realisticky udělaných válečných filmů, protože například protitanková střela z LAW 60 nedělá obrovskou ohnivou kouli, ale velice podobný efekt, jako je ve filmu vidět. Přískoky vpřed při prvním kontaktu jsou taky super! Co dodat, snad jen: "Hands Andy..." :-) Zajímavosti: Jména všech 8 vojáků jsou ve filmu více či méně zkreslena. Andy McNab je pseudonym, reálné jméno: Steven Billy Mitchell. Chris: Je další spisovatel s pseudonymem Chris Ryan, reálné jméno zní Colin Armstrong. Dinger: reálné jméno Ian R. Pring. Mark: Opět další spisovatel, pseudonym Mike "Mark the Kiwi" Coburn, reálné jméno mi není známé. Ray: reálné jméno Vince D. Phillips. Baz: reálné jméno Steven J. "Legs" Lane. Stan: reálné jméno Malcolm G. MacGown. Tony: reálné jméno Robert G. "Bob" Consiglio. ()

Reklama

Reklama