Reklama

Reklama

Deranged

  • USA Deranged: Confessions of a Necrophile (více)
Trailer

Obsahy(1)

Farmář Ezra Cobb žije na polorozpadlém statku jen se svou panovačnou a despotickou matkou, která má na něj značný vliv. Zakazuje mu ženy a učí jej, že všechny jsou zlé. Když matka zanedlouho zemře, psychicky ho to poznamená. Nedokáže se s její smrtí vyrovnat, těžce to nese a začíná trpět paranoidními představami, že k němu mrtvá stále promlouvá. O rok později ji tedy vykope z hrobu a vezme do svého domu, kde ji nějaký čas drží a poté mumifikuje. To mu však bohužel nestačí a vykrádá další hroby. Stále je poháněn matčinými myšlenkami a nakonec sám pomalu postupuje k ještě strašnějším zločinům. (Karlos80)

(více)

Recenze (54)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Cca do půlky film působí trochu jako fraška, jelikož hlavní pervert se fakt divně ksichtí. Seance s pošahanou tlusťoškou je až komediální. Od únosu barmanky to začne být ryze exploatační a scéna večeře velmi podobná Texaskému masakru. U sledování mi nebylo věru příjemně, jelikož i přes občasné úsměvné zpracování, napětí tam je a scéna, když tam je v paruce s ňákou škraboškou má fakt grády. Roberts Blossom hraje svůj part totálního creepa výborně. Je fakt extrémně nechutnej a znepokojivej. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ODMĚNA ZA HŘÍCH JE SMRT.“… /// Řekl matka a zaklepala bačkorama. A tak Ezra netrpěl strachem ze studený války, ale strašila ho kapela (možná že Sex Pistols…) či lues. Ba ba, byla to skutečná světice em>(matka vole…). Dobrá. A co vás jako baví na tomhle příběhu vidláka z Vidlákova, kterej trpí poruchou… (několika poruchama…)? VOPRUZ! Celý to 70tkový zpracování… no tak si ji vodones domů, no. Dneska lidi dotáhnou domů krámů. Že hledá součástky… každej sme nějakej. Humáč? Není to tak strašný. Prostě starej horor. Jediný, co by mě vykolejilo, by mohl bejt ten smrad. Není cejtit … (by se mohli inspirovat ve 4DX kině…). Dokonce mi to připadá tak podivně vtipný – jako by to vymysleli Monty Pythoni. A celý je to takový dost švihlý. Sorry Ezro, měl jsi začít uchylačit tak vo 30 let později! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem na starý. Filmy (a báby taky…). 2.) Přemejšlím, čím se nejlíp hraje na ,,břišní“ buben. 3.) Thx za titule ,,dainio“ a ,,pablo almaro“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film o sériových vrazích miluji, mají správnou šťávu téměř vždy bez ohledu na to v jakém roce jsou natočeny, ať se jedná už o Angst, Henry Portrét Masového vraha či the Ugly, vždy s divákem slušně zamávají. Deranged je nejstarší a funguje obstojně a to si vystačil i bez gore. Stačí pouze perfektní herecký výkon Robertse Blossoma a slušně znepokojivé scény ( "Rodinná večeře"), které nenechají diváka v žádném případě chladným. 75% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba tenhle starej exploiťák, navíc film který mnoho lidí u nás nezná a který je tak trochu neprávem všeobecně zapomenut. Přitom vznikl ve stejné době jako jiná avšak proslule známá kultovka "Texas Chainsaw massacre". Film vychází ze skutečného případu, který se odehrál v padesátých letech minulého století v americkém Wisconsinu, kde toho času řádil proslulý vrah, kanibal a nekrofil Ed Gain (nebo Ezra Cobb). Film je nejspíš jakousi poctou (životní biografií) tomuto člověku, natočeno je to celé celkem věrohodně, scénář se drží všeobecně známých faktů, co se týče psychologie hlavní postavy, když navíc uvážím že film měl jen 80 minut, práce je to skutečně dobrá, navíc za pár babek. Člověk navíc má pocit že nesleduje film ale spíše jakýsi realistický (pseudo)-dokument. Natom měl tak trochu podíl i samotný vypravěč (novinář), ano, ocenil jsem taktéž nepostradatelnou roli vypravěče, který vždy zpřehlednil situaci a pak film posunul o krok dál. Pokud někoho zajímá osoba Eda Gaina tak tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ed_Gein si může přečíst nějaké to info, slabším povahám, to číst raději nedoporučuji a navíc vůbec ne před jídlem! Roberts Blossom v roli Ezra Cobba zahrál, skutečně výtečně a velmi přesvědčivě (manýrismy, výraz v obličeji, hlas, šílený pohled a smích), to vše jsme mu věřil, ostatní herci, to byl spíš kroužek amatérů:-) Tři sekvence jsou z tohoto filmu nezapomenutelné a sice, preparování vlastní matky (už jen to pomyšlení nahání strach a vzbuzuje hrůzu), mladá barmanka v špinavém domu+děsivá večeře s mrtvýma a samotný vrah v šeredném makeupu a pronásledování své poslední mladé oběti lesem (ve skutečnosti to byla žena středního věku).. Takže pokud máte rádi mrazivé hororové napětí, ponurou, hrůzostrašnou atmosféru, bizarní násilí a ohavnosti, sraženou krev (není ji tu však příliš) s prvky gore, černý morbidní humor, nebo pak filmy s podobnou tématikou jako "Psycho" (opět inspirace Edem v postavě Normana Batese) či "Texaský masakr motorovou" pilou (opět farma, plná znetvořených kanibalů) je tento hodně nedoceněný a zvrácený film přesně pro vás. Podobné filmy : "In the Light of the Moon", "Ed Gein: The Butcher of Plainfield", "Three on a Meathook", "Don't Look in the Basement", "Maniac!", "Texas Chainsaw Massacre", "Mlčení jehňátek", "Psycho 1-4", "Children Shouldn't Play With Dead Things", "Gruesome Twosome, Frightmare" atd. Komentář zde jako třetí v pořadí... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh devianta a sériového vraha, inspirovaný v prvé řadě Edem Geinem. Ezra je extrémně fixovaný na svoji matku, která nyní umírá a varuje ho před smilstvem - ženy jsou špinavý zkázný coury! Rok po pohřbu svoji matku vykope a přiveze zpátky domů, a následují ještě mnohem horší věci... Není to žádný 70's grindhouse brak, jak jsem tak trochu čekal. DERANGED jde rovnou do mé topky filmů o zvrácených vrazích - hned vedle MURDER-SET-PIECES, ANGST, HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER, TEXAS CHAIN SAW MASSACRE. I když přeci jen nedosahuje takové intenzity, jsou zde i poněkud komičtější chvíle a celek je o něco odlehčenější než u výše zmíněných. Na druhou stranu 'sick' je to zhruba stejně. V přímých nechutnostech se nic nepřehání, ale vystavených mrtvol a jejich částí je tu habaděj (na efektech dělal už v té době Tom Savini) a co především - až dá se říct dětsky roztomilý a nesmělý Ezra je ohromně zahraný. Takže Slasher taky doporučuje! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Již obecně více-méně nepřijatý "polodokument" Zrůda Ed Gein (2000), který jsem viděl kdysi dávno a příliš si ho nepamatuju, mne velice zaujal. Z toho se však objeví další, podobně natočený příběh a jako by "polodokument" o tomto úchylném vrahovi již z roku 1974!! Rok, ve kerém vzniká nejlepší kultovní horror The Texas chainsaw massacre (1974), se může pyšnit ještě další "horrorovou" peckou, a tou je právě Deranged ... Opravdu nemám slov a myslím, že vše důležité bylo již napsáno. Film je perfektně natočený a zahraný, ale celá ta syrovost a technika vyjádření filmu nám neustále připomíná, že tohle se skutečně stalo. Stejně tak film hned na počátku varuje, že nic nebylo pozměněno a vše je zkonstruováno dle skutečných událostí ... To sice nikdy nemůže být úplně pravda, ale přesto se jednal pro mne osobně o NEUVĚŘITELNĚ SILNÝ ZÁŽITEK!!! I když Ezra nezabil přiliš mnoho lidí, jeho proměna v totálního magora, šílence, perverzního úchyla a ve finále úplně vyšinutého vraha, je zde tak špičkově podána, že jsem přimražen ani nedutal ... Věřím, že takhle přesně se to mohlo odehrávat ... Od 52. minuty začalo to pravé peklo ... Výkon herce je excelentní jako celý film. Prostě PECKA bez komentáře!!! Jen nechápu, kde se tento film tolik let povaloval??!! Jo a ještě taková perlička ... až u tohoto filmu jsem si uvědomil ještě větší hrůznost horroru The Texas Chainsaw Massacre (1974), kdo shlédne oba filmy, určitě pozná proč ... A nebylo na tom zjištění nic pěkného ... On totiž Texas Chainsaw skutečně podle pravdy nechtěne (či chtěně?) skutečně natočen byl ... (podobnost zřejmě není náhodná ...) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

I přesto, že vzniknul o celých 8 měsíců dřív než příbuzný Texaský masakr motorovou pilou, zapadl Deranged do stínu svého kultovnějšího bratříčka. A je to ohromná škoda, jelikož tenhle film má svoje nezpochybnitelné kvality, a mnohém se tyhle dva horory dokonce nevídaně podobají. A co je hlavní: oba se inspirovaly šokujícím případem Ed Geina. Zatímco Hooper sází spíše na hororovou stránku, Deranged volí autentičtější a psychologičtější sevření. Žádné máchání řetězovkou, ale opravdu poctivá sonda do života maniaka, který se po smrti své milované matky rozhodne vykopávat mrtvoly a vraždit mladé ženy. Nevšední, syrovou a poměrně mrazivou podívanou navíc podtrhuje skvělý Roberts Blossom v hlavní roli, vážně radost ho sledovat. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

V mém putování za filmy, jež se inspirovaly životy reálných vrahů, jsem konečně dosáhl velmi zajímavého úlovku. Film, který diváka už na začátku informuje o svém reálném a hrůzném obsahu, těží především z vynikající komorní atmosféry, přesvědčivého Roberta Blossoma, kterému role Ed Geina padla jako z kůže ušitá a nakonec i z originálního pojetí, jelikož místy nám do záběru zavítá jakýsi komentátor, či vypravěč, který divákovi přináší další informace, které se dějí v pozadí a mohou být v celém kontextu velmi podstatné. Tempo sice bylo po celých osmdesát minut velmi pomalé, hudební doprovod nevýrazný, detaily nepříliš exaktní, ale to na celkovém dojmu příliš neubralo. Ani nějaké faktické nepřesnosti nejsou na škodu a pro toho, kdo si před projekcí o Edu Geinovi něco přečetl, případně viděl další snímek mapující část jeho života (http://www.csfd.cz/film/71281-zruda-ed-gein/), to mohlo být jen příjemné okořenění. Deranged je velmi pozoruhodným snímkem a neváhám ho doporučit jak zájemcům o Geinův život, tak i milovníkům polozapomenutých hororových klenůtků. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Samotný snímok poznačila "doba". Nič to však nemení na fakte, že "Deranged" napriek "ošarpanému" vizuálu disponuje kvalitou z pohľadu presvedčivých výkonov či celkovo nastolenej atmosféry, ktorá budí dojem pomerne solídneho psycha. Chcelo by to poriadny remake, ktorý by z "Ed Geina" spravil z pohľadu horor žánru kultovú postavu, ktorá si to vlastne vzhľadom k svojim činom ani nezaslúži - 65% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Život je bolest a Bůh je sadista!" Temné drama s prvky horroru připomene velice záhy mistrovské Psycho. Syn, oidipovsky vázaný na matku, propadá po její smrti stále větší duševní rozpolcenosti. Syrová kamera ( působivé jsou již záběry domu doprovázené úvodními titulky), nenásilná hudba (Carl Zittrer) - z větší části melancholické až mírně veselé varhany - a celkový dokumentaristický ráz vytvářejí pocit opravdovosti. Proměna Ezra Cobba je plynulá, přirozená a uvěřitelná. Šťavnatého gore se člověk nedočká, což je možná dobře. Osobně jsem byl rád, že nedošlo na vyvržené vnitřnosti, jelikož snímku by spíše uškodily. Drastické scény působí velmi mrazivě, snad nejděsivější je smrt matky. Jakmile jsou mrtví z hrobů nahrazeni živými oběťmi, film se rozjede jak vůz naložený kamením z kopce. Mrtvá matka vede syna neomylně rovnými cestami až do pekla. Vedle naturalistických scén se najdou úžasně poetické; příkladem je moment, kdy oběti zakryje hlavu polštářem a do něj střílí. Jen výstřely a poletující peří dávají tušit, že nešťastnice to má za sebou... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bizarní, znepokojivé a deprimující. Osobité a minimalistické vyprávění o legendárním masovém vrahovi, oproti tématicky podobnému Texaskému masakru více psychologicky věrohodné, na druhou stranu však mnohem méně obrazově zajímavé a bez jediné scény, kterou by si hororový fanoušek pouštěl opakovaně a jejíž sugesce by pronikla hluboko do jeho myšlenkových závitů (takových sekvencí je "Masakr" přecpán k prasknutí). Přesto cenná škola v rámci mého žánrového vzdělání, podobně laděný exploation, s poctivou sedmdesátkovou atmosférou a primitivní guilty pleasure formou, už dneska zkrátka nenajdete... 55% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný šokujúci psychothriller o chlapíkovi, ktorý to mal najradšej za studena. R. Blossom tu v podobe na matke závislého farmára Ezru Cobba dokázal už hneď od začiatku nastaviť pomyslenú latku zobrazenia patologického, nekrofilného psychopata, vrátane jeho zvráteného myslenia a jednania, hodne vysoko. Často mi z neho behal mráz po chrbte. Nemôžem napríklad zabudnúť na jednu scénu pri konci, keď si v obchode so zvláštnym a nepríjemným potmehúdskym úsmevom na tvári nabíja zbraň, aby potom... No skrátka Deranged je veľmi nepríjemná, autentická výpoveď o hrozných udalostiach spojených s nekrofilným maniakom a to podľa skutočnej udalosti (prípad Eda Geina), predstaviteľom hlavnej postavy excelentne zahraná. 80/100 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Místy jsou záběry z Deranged skutečně nechutné (hlavně vše, co se odehrává, okolo vykopaných mrtvolek). Celkově je to však velmi dobře natočené, s akurátně zvolenou stopáží a zejména pak ďábelským výkonem pana Blossoma. Ten totiž dokáže bez nějaké větší námahy skákat mezi polohami obyčejného burana, šílence a chladnokrevného zabijáka. Zejména tomu tleskám. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší kousek co byl o Ed Geinovi natočenej.Umírněnej co se týče krvavosti,ale vše vynahrazuje skvělé vyobrazení rozkladu osobnosti.Proměna z milujícího syna,kterýmu po smrti matky docela fest hráblo byla přímo dokonalá.A když si člověk uvědomí,že je to na základech skutečný události tak z toho až mrazí.Velký podíl na tom má Roberts Blossom(pořád jsem přemýšlel odkud ten jeho ksicht znám a je to Sám doma),kterej se svý role zhostil na výbornou.Žádný vraždící hovado bez emocí,ale psychicky narušenej jedinec,kterej dokazuje k čemu všemu může člověka dohnat samota a ztráta nejbližší osoby.Jediný co mi tady vadilo byl ten vypravěč nebo jak to nazvat.Naštěstí nelezl do záběru tolik jak to ze začátku vypadalo.Takže vše odpuštěno.Jinak skvěle zahranej a natočenej poutavej psychologickej snímek,kterej působí hodně znepokojivě.DOPORUČUJU.Stejně tak jako mě to doporučil Flipnic/Tsurugi za což mu patří velké DÍKY. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Strašně nepříjemnej film. A to v dobrým slova smyslu. Už začátek v dokumentárním stylu mě upoutal a to co následovalo pak byla síla. Emoce a psychika Ezry byla fakt dokonale napsaná a hlavně zahraná, děda z Sám doma zaslouží pochvalu:-) Film má zatraceně nepříjemnou atmosféru která graduje další minutou. Začátek na smrtelné posteli byl strašně nepříjemnej. Film nikam nepospíchá a tak je tu sledujeme co a jak se dělo z Ed geinem. Parádní film. Ale i tak tu je pár věcí které občas překážely třeba nadržená paní která měla udajně pomoc Ezrovy, celá ta scéna byla taková nepříjemná. Vím že do filmu pasovala ale nepřišla mi moc dobrá. Masky mrtvol a všechno tohle bylo dokonalé. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psycho par excellence, ale zároveň taky film, který mi vůbec nezalezl pod kůži. Osoba vypravěče tu a tam přímo vstupující do děje zřejmě měla dodat zrnko nadhledu či originality, nu mě akorát srala. Příběh o vystupňování psychózy jednoho navenek neviditelného muže byl zjevně inspirován Psychem páně Hitchcocka a ve své syrovosti a surovosti jde mnohem dál, Ezra Cobb nakopává Normanu Batesovi zcela nepochybně svou pokřiveností prdel a výsledek totálního kolapsu jeho osobnosti v závěru, co do brutality, překoná máloco. Mimo iritujícího vypravěče mi trochu vadil i styl vyprávění sám, postavy se potkávali, často spolu debatovali, ale chyběl tomu život, ale uznávám, že hledat jej v příběhu o maniakovi asi můžu opravdu jen já. Čtyřka, ale slabší. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, jak dobře je to celé odvyprávěné, a to nejen díky postavě samotného vypravěče, který nerušivě vstupuje do děje. I díky tomu se proměna osamělého starého mládence v lidskou zrůdu stává uvěřitelnou a realistickou. A že má film špatné masky je už úplně nepodstatné. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ve svý podstatě vlastně hrozně smutnej, ale i docela milej film, ehm jen kdyby se tu nevykopávaly mrtvoly a nerozřezávaly ženský jak prasata na zabijačce... Deranged se na první pohled nezdá, ale stav mysli jednoho pomateného šílence, kterému jeho matka vštěpovala do hlavy, že všechny ženský jsou kur..., vykresluje velice dobře. To navíc podtrhuje i přesvědčivý výkon Robertse Blossoma (mimochodem už chápu Kevina, co byl sám doma, proč měl ze starýho pana Marleyho takovej strach :). ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jo jo, stará známá pravda - všechny ženský jsou kurvy, jenom naše maminky ne. Nebo aspoň určitě ne maminka Ezry Cobba, vraždícího pošahance s nezdravě rozvinutým oidipovským komplexem. Ale film je to tedy nic moc, zase jsem se nechal nachytat, prý "děsivý" a "mrazivý" a "jánevímjakýještě" thriller ze sedmdesátek a bla bla bla... Prdlačku, taškařice je to, těšil jsem se na nějaký pořádný psychopatologický exploaťák a dostal jakýsi prapodivný slepenec fiktivního časosběrného dokumentu, grotesky a černé komedie. Praštěný scénář, směšný hlavní "hrdina" a asi ta nejhorší filmová krev, jakou jsem kdy viděl. ()

Reklama

Reklama