Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Policejní vyjednavač Dano Andrik se zaplétá do politicko-vyjednavačské krize na oddělení kardiochirurgie, kde se mimo ministra obrany nachází i Danova těhotná přítelkyně Lenka. Aby ji Dano spolu s pacienty a personálem dostal na svobodu, musí čelit požadavkům nevyzpytatelného únosce Korňana na jedné straně a tlakům nejvyšších politických špiček na straně druhé. Čas neúprosně běží a Dano se musí rozhodovat rychle: postupovat podle příkazů z nejvyšších míst nebo pomoct únosci očistit jeho jméno? Osmidílný koprodukční seriál Ultimátum se celý natáčel na Slovensku během dvou vln pandemie. Jedná se o historicky první koprodukci České televize a TV JOJ. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (9)

Ultimátum (2022) 

Někoho zřejmě napadlo, že cca 20 let po premiéře 24 hodin bude dobré přijít s tuzemskou verzí seriálu. Jak se však ukazuje, tak kamenem úrazu bude v našem prostředí nevypsanost tvůrců v tomto žánrů, takže veškeré dějové linky a zvraty spadají do kategorie těch nejzákladnějších a nejprofláknutějších klišé, které se v podobných věcech objevují. Tvůrci si tady na první dobrou ukrojili příliš velké sousto, a tak nezvládají kombinovat politickou a akční linku, představují obrovské množství vedlejších (a veskrze zbytečných) postav, jejichž dějové linky nemají žádné ukončení. Dobře zvládnutá technická stránka věci a velká výprava pak dávají směřování k nějakému akčnímu béčku, ale to asi nebyl hlavní záměr tvůrců. Herci si viditelně užívají, že můžou konečně hrát něco jiného, než klasické vztahovky, ale komplexně je to hlavně škoda velkého potenciálu, který se utopil v ambicích samotných tvůrců. ()

Epizoda 1 (2022) (E01) 

Zatim spíš takový velký haló všude okolo, technické zpracováná super, ale příběhově a charakterově dost nijaké. Připomíná mi to Policajty z Centra. Snaha o něco většího, ale zatím se to míjí účinkem. Třeba úvodní scéna byla fajn, ale zatim postrádá jakýkoliv kontext do zbytku děje. Uvidíme, závěr naznačil, že by se to mohlo nějak pospojovat, a dostane to snad větší drajv. ()

Epizoda 2 (2022) (E02) 

Tak asi přesně takovéhle jsem to čekal. Konečně se to nějak propojilo, a všechno to začíná dávat smysl. Parádní atmosféra, a v podstatě non stop akce. Viditelná inspirace ve 24 hodin. Doufám, že to v podobném duchu bude i potřebovat. ()

Epizoda 3 (2022) (E03) 

Ale jo, já jsem spokojen. Jasně, ta inspirace velkými bijáky a všemožné vykrádání je tu prostě vidět, a stejně tak všechna možná žánrová klišé, ale šlape to prostě parádně. Atmosféra je na jedničku, herci si viditelně užívaj, že si můžou po vztahovkách zkusit něco dynamičtějšího a do produkce bylo viditelně nasypáno dost peněz. Teď už je jasné, že samotnou linku v nemocnici z hlediska důležitosti převyšuje politická linka. ()

Epizoda 4 (2022) (E04) 

Líbí se mi, že se tvůrci nebojí posouvat hranice stále dál, takže nechali Bahúla odpálit v podstatě bezdůvodně jednu ze sestřiček. Z Koleníka už se stal regulérní Jack Bauer,a tentokráte to vypadá, že se místo 24 hodin spokojíme jen s jednou nocí, kdy Koleník nakonec odhalí vlastizradu a zachrání většinu rukojmích. Škoda, že už třetí díl má v podstatě stejný koncept, a některé motivy se začínají opakovat. ()

Epizoda 5 (2022) (E05) 

Technická kvalita stále super, ale...Frajer, kterému vybouche u hlavy výtah, vypadá, že je jednou nohou v hrobě, je za pár hodin čistého času Andělem pomsty, a přebírá otěže nad celou situací...To fakt???? Koleník bez jakékoliv logiky, kdy má možnost vyřešit celou situaci, to radši celé zamotá...Ale chápu no, je třeba mít dokonalého hlavního klaďase, který dokáže všechno bezchybně vyřešit. Igonda je vycvicený a určitě mnohokrát proškolený, prozkoušený, prolustrovaný agent = Při první přiležitosti selhání a následků se chce zabít....Jak správně Koleník podotkl "Nedává to smysl". ()

Epizoda 6 (2022) (E06) 

Ééééé, takže policajti jdou proti policajtům, aby pomohli únosci?! Už minule mě naštvalo, že Bahúl tu sestřičku nezabil, a nakonec z něj teda tvůrci udělají nejčestnějšího únosce historie. K tomu se na něj pochopitelně nabalila parta super spravedlivých policajtů, kteří se bez ohledů na následky, vlastní bezpečí a cokoliv dalšího rozhodli mu pomáhat. Tady už asi tvůrcům začali při psání scénáře docházet nápady, tak je napadlo, že je třeba přidat další klišé, to porod těhotné postavy. ()

Epizoda 7 (2022) (E07) 

Je vidět, že se blížíme do finále, takže tempo se zrychluje, a všechno se začíná propojovat. Ačkoliv je vidět, že na jednu stranu tvůrci museli vypomoc všelijakými vedlejšími linkami, ale na druhou jim počet dílů nestačí, a všechno se nejspíše rychle sfoukne ve finále, a určitě toho spousta nebude dávat smysl a nebude řádně vysvětleno....Akční stránka stále ok, líbila se mi atmosféra noční honičky, akorát škoda, že samotné svržení auta bylo natočené dost hrozně, a stejně tak Brázda se choval dost nelogicky, a amatérsky se nechal takhle nabourat, ačkoliv se to dalo určitě vyřešit pro něj nějak lépe. Tah s falešným srdcem byl docela snadno prokouknutelný. Z doktorů se mezitím stala banda nesympatických egomaniáků, kdy si budete přát, aby je všechny Korňan odpálil. ()

Epizoda 8 (2022) (E08) 

Scénáristicky bohužel naprosto nezvládnuté finále. Tvůrci si zřejmě nabalili víc, než byli schopni zvládnout, a nepodařilo se jim z toho logicky vybruslit. Konec ala 24 hodin, kdy necháme půlku dějových linek otevřených tady moc nefunguje, když není žádná jistota toho, že bude pokračování, kde se to bude moct retrospektivně dořešit. K čemu tak vlastně fungovala v seriálu celá politická linka, když všechny její konce zůstali otevřené (Neuzavřel se osud ani premiéra, ani ministra zdravotnictví, ani celého obchodu se zbraněmi, postava ČR premiéra zbytečná a jen vějička pro tuzemské diváky). Propojení Koleníka s Mórovou nedává ani trochu logiku, stejně tak to, že Mikulčík během finále asi tak 5x změní stranu, a jeho motivace ve finále se mění z minuty na minutu. ()

Reklama

Reklama