Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruská mafie na vzestupu, James Bond opět v akci. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. James Bond spolu s kolegou a přítelem, agentem 006 Alexem Trevelyanem, zlikviduje sovětskou továrnu na chemické zbraně. Alex však během akce padne do rukou ruského plukovníka Urumova, který jej bez váhání popraví. Po devíti letech zachytí britské špionážní družice zkázu sibiřského střediska kosmických zbraní Severnaja. To je zničeno jedním ze dvou bojových satelitů, nazývaných Zlaté oko. Satelit způsobuje elektromagnetický výbuch, po kterém přestanou fungovat všechny počítače. Bond se proto vydá do Ruska zjistit, kdo za celou akcí stojí. Bývalý člen KGB Valentin Žukovskij mu za tučný obnos zařídí schůzku s šéfem zločinecké organizace zvané Janus. Bonda čeká několik šokujících překvapení: pro Januse pracuje samotný Urumov, nyní generál a šéf vývoje kosmických zbraní. A hlavou Janusu je někdejší agent 006 Alex Trevelyan, jehož smrt byla před lety jen fingovaná. Trevelyan má nyní kontrolu nad druhým satelitem Zlaté oko. Má v plánu jej odpálit nad Velkou Británií a způsobit tak její naprostý kolaps... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (653)

Shit 

všechny recenze uživatele

První ze série Bondů s Piercem Brosnanem a myslim si že je na docela solidní úrovni. Je pravda že minulým bondům, hlavně těm starším se tak úlně nemůže rovnat, hlavně příběhem, kterej je sice dobrej, ale nedotahnutej a hlavním záporákem, kterej byl spíš takovej chudáček, než nějakej drsnej boss, ale za to to je mnohem vyspělejší v oblasti triků a moderních vychytávek. taky je to mnohem víc akčnější a ta akce ji i občas docela vychytaná, ale Brosnan se do tý akce moc nehodí, protože neni zrovna prototyp akčního hrdiny, ale na toho ulízanýho anglickýho tajnýho agenta se celkem hodil, určitě lepší než Roger Moore.myslim si, že se to může v pohodě hlásit k minulým bondovkám a žádnou ostudu to neudělá, spíš naopak ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jednoduše řečeno: moje nejoblíbenější Brosnanovka a bondovka. Hezky hláškovitá, stylová, s perfektním záporákem, příběhem a samozřejmě okouzlujícím agentem Jejího Veličenstva. "Pamatujte si, že máte povolení zabíjet, ne porušovat dopravní předpisy!" Dodatek 21. února 2009: I po letech pro mě zůstává GoldenEye téměř nedostižitelnou klasikou, tím víc, že styl Daniela Craiga mi na Bonda zas tak moc nesedí. Tohle je bondovka a tohle (společně s Jedním světem, co nestačí) je film, kvůli kterému pro mě bude Pierce Brosnan už navždy nesmrtelný. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli ste už niekedy v Rusku?“ – „Občas. Na skok.“ Bondovky pre mňa nikdy nepredstavovali srdcovku. Keď začínali, nebol som na svete a keď pokračovali, mal som iné filmové priority. Do Zlatého oka som v 90. rokoch nabehol po hlave. Samozrejme som vedel, kto je Bond, ale inak ma to absolútne nezaujímalo. A bola to jazda! Režisér Zlaté oko poňal ako skvelú resuscitačnú jazdu s novým predstaviteľom agenta OO7. I vďaka tomu, že to bola moja prvá bondovka v živote, ktorú som videl celú od začiatku po koniec (a navyše šlo práve o onen reštart, teda nový začiatok), tak som sa okamžite chytil a Brosnan (vtedy rozkošne 42-ročný) sa pre mňa stal dokonalým Bondom. Skvelý je i zvyšok kastingu: Judi Dench bola taká dobrá, že v úlohe Bondovej šéfky vydržala skoro dve desaťročia (!) a skvelé party vystrihli Sean Bean, Robbie Coltrane (ten sa do sveta bondoviek vrátil ešte vo famóznom Jeden svet nestačí), Joe Don Baker (ktorý hral už v Dychu života, ale inú rolu), Tchéky Karyo a môj vtedy značne obľúbený Gottfried John (Príbehy z Južných morí, Asterix a Obelix). Akcia je robustná (tank!), výprava atraktívna a exotická a nechýbajú povinné ingrediencie a hlášky. Diváci na celom svete boli rovnako nadšení a snímku s triezvym rozpočtom 6O miliónov obdarovali krásnou tržbou 352 miliónov, takže pokračovanie sa dostavilo behom dvoch rokov. A tá pesnička od Tiny Turner! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se snažil Brosnanovu sérii obhajovat, ale v porovnání s Craigem to prostě nejde. U něho nechybí drive, živočišnost, tah na bránu, nepěkné scény i směrem k 007. Brosnanovo kvarteto je taková drahá limonáda, přepálené dovádění, povrchní výbušnost. Bond zase prozkoumá erotogenní zóny několika krasavic, znovu zlikviduje bandu gaunerů a opět zachrání lidstvo. Novozélanďan Martin Campbell svižnou akci umí (nejlépe se popasoval s Casinem Royale), nadsázka mu také docela jde, ale pořád je to takový sympatický relax, takže nebýt destruktivní jízdy tankem nebo scény s vlakem, byl bych asi kritičtější. Takhle to žádná srdcovka není. Ač možná nejlepší počin s Brosnanem. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když se řekne James Bond, tak se mi vždy jako první vybaví Pierce Brosnan. Ten chlap je prostě frajer. Vzal si to nejlepší ze svých předchůdců a protřepal. Zbytek už zařídil Campbell, který nastolil dravější styl plný přepálené akce. Jízda Petrohradem je boží. Pobaví i úchylná Xenia. Navíc po hodně dlouhé době dostal 007 pořádný soundtrack. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (88)

  • Pro film byly upraveny tři funkční tanky T-55 a postavena jedna jezdící replika, ze sklolaminátu na kolovém podvozku. Tankům byly vyměněny původní pásy za jiné, s gumovými patkami z britského tanku Chieftain - aby se zabránilo poškození silnic při natáčení v Petrohradu. Navíc musel být pro Pierce Brosnana (James Bond) v každém vozidle vyříznut otvor na pravé straně trupu, neboť skutečný řidič sedí v tomto typu tanku vlevo. (Martensson35)
  • Hráz, ze které Bond (v této scéně zkušený kaskadér Wayne Michaels) provede svůj megaskok, je přehrada švýcarské hydroelektrárny Varzasca. (DominikV)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama