Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruská mafie na vzestupu, James Bond opět v akci. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. James Bond spolu s kolegou a přítelem, agentem 006 Alexem Trevelyanem, zlikviduje sovětskou továrnu na chemické zbraně. Alex však během akce padne do rukou ruského plukovníka Urumova, který jej bez váhání popraví. Po devíti letech zachytí britské špionážní družice zkázu sibiřského střediska kosmických zbraní Severnaja. To je zničeno jedním ze dvou bojových satelitů, nazývaných Zlaté oko. Satelit způsobuje elektromagnetický výbuch, po kterém přestanou fungovat všechny počítače. Bond se proto vydá do Ruska zjistit, kdo za celou akcí stojí. Bývalý člen KGB Valentin Žukovskij mu za tučný obnos zařídí schůzku s šéfem zločinecké organizace zvané Janus. Bonda čeká několik šokujících překvapení: pro Januse pracuje samotný Urumov, nyní generál a šéf vývoje kosmických zbraní. A hlavou Janusu je někdejší agent 006 Alex Trevelyan, jehož smrt byla před lety jen fingovaná. Trevelyan má nyní kontrolu nad druhým satelitem Zlaté oko. Má v plánu jej odpálit nad Velkou Británií a způsobit tak její naprostý kolaps... (Česká televize)

(více)

Recenze (653)

Ridick 

všechny recenze uživatele

hmmm no nic moc nakoniec.....ale zacnem kladne: co akcia to vybuch a adrenalin v krvi...vela peknych destinacii a sadistka famke...no a zapory?...tak niekedy az nevhodne foriky pana bonda a nezaujimave obsadenie...akosi mi ten bean tam nesadol...ale je to hlavne pozeratelne... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dalsi Bondova transformace, tentokrat do Pierce Brosnana a totalni mainstreamovosti. Brosnana jako Bonda beru, je to jeden z tech lepsich Bondu, asi nema smysl opakovat, ze napr. na Conneryho se nehrabe, ale urcite se do 007 role hodi vic nez Craig. Co se zminene mainstreamovosti tyce, z te uz jsem nadsen podstatne mene. Atmosfera v podstate neexistujici, permanentni akce. Brosnanova era zavedla urcity trend akcni hysterie, ktera se projevuje v ultimatni nesmrtelnosti 007, kdy vsechny kulky smeruji tesne vedle Bonda, vsem vybuchum unikne na posledni setinu atd. Uprimne me to neskutecne vytaci a je to skoda, protoze rozpocet zaroven prinesl i produkcni vyhody. Napr. zvukove a hudebne to byl zatim jednoznacne nejlepsi bond kousek. Bond girls se tady take vcelku vyvedly, ruska programatorka byla OK, nicmene se drzela trosku pri zemi, to ale dukladne vynahrazovala hyper aggressive slecna Onatopp, ktera se fakt hodne povedla. 006 byl po dlouhe dobe velmi povedeny bad guy. Finalni lokace v jungli na Kube se secret radarem byla exotic lahudka. Sice jsem z toho spis zklaman, ale kdyz tak koukam na bilanci, tak si to ty 4* nakonec zaslouzi, obzvlast, kdyz uz se na lepsi kousek Brosnan v budoucnu nezmohl. 7/10 ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Campbell umí. Žádné dvě bondovky jsem neviděl tolikrát jako Casino Royale a Zlaté oko. A i když první brosnanovka není (na rozdíl od Casina) dokonalá a o rok mladší M:I si s ní docela slušně vytírá prdel, dokážu jí leccos odpustit. Ať už tu mluvíme o honičce v tanku centem Moskvy, která (kromě toho, že je to kurva honička v tanku centrem Moskvy) vlastně není moc dobrá, tolik chválené vyšší realističnosti, u které všichni tak nějak zapomínáme, že satelitní superEMP jsou těžký sci-fi, bondgirl, která není nijak zvlášť sexy až do chvíle, kdy nahodí khaki uniformu, a nic moc vizuální stránku, na které mi pořád něco vadí, ale nikdy jsem nepřišel na to, co, já Zlatému oku fandím. Pro šílenou Xenii, sarkastickou M, charismatického záporáka Januse i bondovsky bondovského Brosnana. Ale taky - a to uznávám - pro tu nostalgii, protože dlouhé roky byl tohle jediný film o agentovi Jejího veličenstva, ke kterému jsem přičuchnul. Souboj hračky vs. kočky jednoznačně na straně hraček. Toho bavoráka bych bral všema deseti a výbušnou propisku bych nevyměnil ani za ferrari mezi plnicími pery. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zlaté oko viděno podruhé, tentokrát už se znalostí předchozích Bondovek. No a musím změnit hodnocení ze čtyř hvězdic na tři. Tohle měl být velký restart série. Mě ovšem přišlo jako by tvůrci nevěděli jakou Bondovku chtějí točit. Občas je to moc vážné, občas zase příliš parodické a přeplácané. Podobně působí sám Brosnan, který se sice na Bonda typově dost hodí, ale jako by úplně nevěděl jak ho uchopit. Manypeny hraje zase nějaká úplně jiná a dost divná herečka. Taky jsem nepochopil proč je M žena. Pozitiva? Skvělá jízda tankem, nynfomanka Xénie (opravdu nezapomenutelná záporáčka) a krasná, chytrá, aktivní Bondgirl. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Trvalo to sedmnáct filmových příběhů, než se z Jamese Bonda vyklubal skutečně agent s povolením zabíjet. Ve Zlatém oku totiž zabije Bond víc "šmejdů", než zabil za všech šestnáct předchozích "dílů" dohromady. Teda abych byl přesnější, tak spíše třikrát víc (pořád ale jen desetinu toho, co zvládne druhý Rambo během svého závěrečného desetiminutového finále...). Není to na škodu, naopak - film tak paradoxně působí skutečněji. A dostavil se i další, v bondovkách nevýdaný, jev, a to atmosféra. Poprvé k ní měl blízko přímý předchůdce tohoto filmu, ale teprve tady se to povedlo úplně. Já se někdy přichytil při tom, že jsem napjatý, jak to dopadne (já blázen naivní... ;)). Samozřejmě, že jsem nikdy nebyl překvapen, ale i to je velký pokrok. Otevírací scéna celého filmu je pak neuvěřitelný kaskadérský biják, který by zasloužil samostatný název a šest hvězdiček navrch. Škoda toho tanku v ulicích, protože jinak by to byla slušná akční podívaná bez velkých kopanců. Takhle je to suma sumárum za tři a půl. [srpen 2006] ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurentne najlepšia (a aj prvá) Brosnanovka.Pierce Brosnan má šarm a charizma,a ako Bond je pre mňa jeden z najlepších.Tento diel je nabúchaný dechberúcimi akciami,obzvlášť tá s tým tankom,tá je super.Ďalej aj výborná úvodná scéna,kde 007 James Bond a agent 006 zlikvidujú sovietsku továrňu.Tejto bondovke nechýbajú ani nádherné bondgirls na čele s okúzľujúcou Izabella Scorupco a krásne zlú Famke Janssen.Proste parádna Bondovka,v ktorej nechýba skvelá akcia,krásne ženy,super bondvybavenie a pútavá akčná zápletka./90%/ ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že si postupně dávám všechny bondovky, došlo samozřejmě i na "Zlaté oko", i když tady jsem trochu předběhl chronologii, protože na bondovky s Brosnanem se chtěla podívat i přítelkyně. Po Rogerovi Moorovi je tohle strašné zklamání, kde je těch nelogičností tolik, že je to místy až hrozně otravné. A nemůžu si pomoct, Pierce Brosnan má sice šarm, ale nemá to správné charisma. Jeho Bond je celkem unylý a Natalya Simonova mu podlehla jen proto, že to měla ve scénáři. Akční, zajímavá zápletka, ale provedení nic moc. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Není to ěpatná, ale zájem o Bonda to ve mě nevyvolalo. Takový slušný, řemeslně natočený film s ucházejícím Brosnanem. Bohužel nic víc. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Pierce Brosnan jako James Bond disponující starými známými vymoženostmi, kterými si vždy agent 007 nějak pomáhal. Pierce Brosnan je pro mě zkrátka James Bond, dokázal tomu vnést šarm, vtip a povedené akce. Pěkná bondovka, na kterou se příjemně dívá, i když další díly agenta 007 v podání Pierce Brosnana mají také své kouzlo. Pierce Brosnan ve své první bondovce ukázal, že on je ten správný agent 007. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

jednoznačne najlepšia bondovka z celej série! brosnan je ako bond skvelý, ženy neuveriteľne sexy, hlášky riadne suché, akčné scény majú šmrnc, q-ho vynálezy sú originálne a vtipné a celé je to dobre natočené režisérom campbelom. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Sám za sebe musím říct, že Zlaté oko není takovou bombou, za jakou je považováno. Ano, je to více než důstojný návrat agenta Jejího Veličenstva po šestileté pauze a Pierce Brosnan je mnohem lepším Bondem než Timothy Dalton, ale zároveň filmu místy chybí ta pravá atmosféra a abych byl upřímný, první polovina je v některých chvílích poměrně nezáživná. Tahle bondovka, stejně jako její druhá polovina, zkrátka stojí jen na akčních scénách, které jsou mimořádně povedené (tank, finále). Do rolí záporáků byli vybráni dobří herci, zejména Sean Bean. Hudba Erica Serry mi ale vůbec nesedla. Dobře, že v dalším dílu série přišel David Arnold... ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Skok do letadla, úvodní písnička od Tiny Turner, projížďka tankem, dvě pěkný ženský a do role 007 sedící Brosnan. Úspěšná reinkarnace Jamese Bonda. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Můj asi čtvrtý film s Bondem, druhý film s Piercem Brosnanem, který po charizmatickém Seanu Connerym konečně zase zvedá laťku filmu, protože je opravdu fešák. Zato bondgirl se jim tentokrát moc nepovedla. Nezdála se mi hezká a ani dvakrát sympatická. Osobně bych všechny bondovky zkrátila tak o 15 - 30 minut. Tuhle taky, pak by byla stravitelnější, protože akčňárny nejsou nic pro mě. Zde se sice objevují Bondovy nové vychytávky, akční scény pobraly oproti starším bratříčkům na síle (některé jsou ale skvělé), ale to u mě film nedělá. Příběh se dal, ale že by se jednalo o film, který bych musela vidět znovu, to rozhodně ne (ostatně jako všechny bondovky). Musím však pochválit hudbu a exteriéry, taky trochu toho vtipu... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Brosnan řídící tank má styl, to nepopírám, ale jinak mě tahle bondovka příliš nenadchla. Britové prostě bojují se zlým Ruskem, no ;). Ani druhé zhlédnutí mé hodnocení nezměnilo, a i když se Brosnan svým způsobem přiblížil "conneryovskému" Bondovi a Tinin song je perla mezi filmovými písněmi, samotný děj mě zkrátka úplně neba. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Goldeneye je dle mě jednou z nejrevolučnějších Bondovek. Bond totiž dostal jak novou tvář, tak především vyšel po dlouhých letech ze stínu studené války, aby konečně dostal nové zbraně i nové protivníky. Pierce Brosnan byl pro mě vždy tím, koho si představím, když se řekne James Bond. Jeho pojetí Bonda jasně navazuje na Conneryho šviháckost a zároveň s sebou přináší do značné míry moderní prvky filmové zábavy. Martin Campbell je režisér, který Bondovi opravdu rozumí. Stejně jako později v Casinu Royale, kde se pro změnu potkal s nováčkem Craigem, i ve Zlatém oku uvedl nového Bonda do role nezapomenutelným způsobem. Zlaté oko je bondovka tak trochu netradiční z mnoha důvodů; Za prvé, její hlavní představitel je drsnější, vtipnější i emočně nabitější než málokdo před ním. Za druhé, scénář po dlouhé éře Rogera Moorea, kdy se bondovky točily jak na běžícím páse, konečně přináší originální zápletku, která je pro Bonda navíc velmi osobní. Za třetí, akce a styl jaké Zlaté oko obsahuje jen těžko najdou srovnání. Netradiční je i hudba Erica Serry, jež by se dala označit za revoluci bondovské hudby, a kterou osobně považuji za jeden z nejlepších bondovských soundtracků vůbec, ať už jeho originalitou tak odkazy na Johna Barryho (téma v Karibiku). Izabella Scorupco (Natalia) je jednou z nejlepších Bond girl, Famke Jannsem zase tou nejlepší Female Fatalle. Sean Bean zase ztvárňuje záporáka všech záporáků. Judi Dench se tu pak vůbec poprvé objevuje ve své životní roli "M." Jedna z nejlepších Bondovek. Nejlepší scéna je jednoznačně legendární honička s tankem v Petrohradu. ()

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama