Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kontroverzní akční drama o policejním komisaři, který se rozhodne překročit své pravomoci a po vzoru westernových mstitelů vezme zákon do svých vlastních rukou, patřil v 70. letech v Itálii k nejodsuzovanějším a nejcenzurovanějším filmům. Někteří kritici mu vyčítali, že podněcuje k násilí a nenávisti. (Letní filmová škola)

Recenze (8)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Castellariho poliziottesca mi sedí víc než ta Lenziho. Jejich hrdinové mi nejsou tolik proti srsti, nesnaží se nijak moc tepat do společenských nešvarů, což Lenzi dělá dost naivním způsobem, Castellariho zajímá především akce a i ta je u něj vymazlenější než u Lenziho. Tady to ovšem má jeden háček, a to je příběh, který se dá napsat do dvou vět. Pro samou akci však člověk celý film nemá pocit, že by se nic nedělo, to rozhodně ne. Jenom se mstitelům a jejich postavám film mohl věnovat mnohem více, takhle vlastně sledujeme sedmdesát minut prologu, v němž postupně kriminálníci naštvou Fabia Testiho a spol, aby se ti naštvali a rozhodli se s nimi pořádně zúčtovat. A byť závěrečná akce rozhodně není špatná, trochu mě zklamala. Ostatně, to nejlepší přijde už na začátku, když je ze svahu shozeno auto, v němž sedí Testi - a kamera kutálející se auto zabírá zevnitř! Jak to proboha udělali? ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

On ten jednoduchý scénář k tomu vcelku sedí. Na rozdíl od jiných polizio alespoň není tak rozkouskovaný na drobné nijak nesouvisející epizodky. Každý zločin má nějakou souvislost s vyšetřováním vyděračské skupiny. A že to jsou hajzlové. Takový brutální perverzní šmejdy jsem snad v žádném jiném polizio neviděl. Nepáchají zločiny primárně kvůli prachům, ale kvůli samotnému potěšení z násilí a nejsou to jen vyděrači a vrazi ale i pedofilové. Nejedna scéna pohne člověku žaludkem. K tomu nejhnusnějšímu patří znásilnění malé holky, upálení zaživa a naplánovaná masová vražda policistů. A je toho mnohem víc. Castellari se zase předvedl jako zdatný režisér akčních scén a zmiňované rolování auta ze svahu s Testim uvnitř je prostě nezapomenutelné. Vsadil bych se, že auto otáčeli velmi pomalu po rovině a samozřejmě pak to ještě zpomalili ve studiu. ;) Přestřelky jsou zvládnutý taky bez problémů a značně explicitní. Průstřely zanechávají díry v oblečení a krvavé stopy. Castellari se snažil i o dobovou kritiku neúčinného boje systému proti zločinu. Kriminálníci lehce vyváznou díky zastrašování a vychcanému advokátovi. Tohle mi přišlo ale už trochu přes čáru. Například inspektor Palmieri chytí skupinu vyděračů při pokusu zapálit obchod, ale protože majitel nechce podat trestní oznámení, tak jsou volní. To samé při dalších zločinech. Po tom všem na závěr přijde masakr ve stylu Sedmi statečných. Musím ještě pochválit hudbu klasiků žánru Angelisů! Tady se jim povedlo vytvořit jeden z nejzapamatovatelnějších riffů vůbec. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zase sa rozidem v hodnoteni s miestnym teoretickym konspiratorom karlom Chrochtom, teda Karlosom80. Enzo G. Castellari je pre mna znamy hlavne ako reziser planych Extralargov so Spencerom, a toto asi bude jeho najlepsi film. Jo, jo - i policajti su len ludia - radi kukaju na krasnu prdel nejakej slecny, podozrievaju kolegov, co sa lepsie oblecu z uplatkov- policajt dokazy nema, ostava len u reci, v policajnej hierarchii su najvyssie vrazdy /aby sme sa zle nechapali vysetrovanie vrazd/, vysoko je aj protidrogove oddelenie, naopak najnizsie - casto pre blbcov a idiotov, napisane sproste a vulgarne - su vybavovanie dokladov a archiv. Snom policajtov je praca v terene, i tam ale policajt, ktory riadi dopravu je na tom najhorsie - stoji na najnizsom stupni policajnej hierarchie - i platovo. Doteraz ale napriklad neviem zaradit dopravnych policajtov, ti budu asi v strede, ale to su len moje domnienky. Ale videl som ich pracovat aj ked bolo plus 30 a aj ked bolo minus 20 - asi to nebude az tak lukrativny job. A nezalezi na tom, ci ide o SK policiu, CZ policiu, alebo taliansku policiu a karabinierov, pripadne i US policia to ma takto, i ked s istymi odlisnostami. K filmu - zanrovo je to zaradene do eurocrimi/poilzzioteschi, a ide o drsny film. Akle rezisersky je to dost odbite, v strede vladnu len vatovo plane plky, akurat ta posledna prestrelka to vystrelila do mierneho nadpriemeru. Viem, ze tu hral Sal Borgese /Kdo najde pritele, najde poklad, Suda a Licha/. Asi najlepsi film Enza G. Castellariho : 70 % ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Brilantní a naprosto úžasná drsná eurokrimoška z taliánského subžánru poliziotteschi, která mě po "Street Law" s Francem Nerem opět velmi mile překvapila. Tady se béčkař Enzio se vší jemu vlastní zručností skutečně vytáhl. Při vší úctě, pokud chcete Castellariho, tak sáhněte nejlépe po nějakém jeho starém fláku, nejlépe ze 70. let. Malé město, skupina organizovaných zločinců, kteří sabotují místní podniky a vydírají malé obchodníky. Hlavní roli tohoto filmu inspektora Nico Palmieriho hraje Fabio Festi, který, jak plyne čas a kdy policie už nedokáže zastavit stále sílící násilí, se později spojí asi ze šesticí mužů, kteří byli přímo nějak postiženi aktivitami tohoto gangu (jednomu znásilnili dceru, která později spáchala sebevraždu, druhému podpálili dům, ve kterém mu uhořela jeho žena, atd), někteří jeho nabídku přijmou, nicméně ne všichni mají zkušenosti s takovouto akcí, někteří z nich drželi zbraň v ruce poprvé. Ze všech těch odvážných mužů, kteří měli k odplatě důvod, když opomenu tvrdého, ale jinak sympatického Festiho, se mi líbil nejvíce zázračný profesionální střelec Gianni Rossetti, který zaperlil už ve scéně na nádraží, ale špatný nebyl ani ve finále. Já jsem si doslova zamiloval tohoto senzačního střelce! Big Racket je skutečně velká podívaná, jedna parádní scéna tu následuje ještě lepší, film vás téměř nenechá vydechnout. Úžasně rychlý přímý akční pohled s tolika detaily a tolika zpomalovacími sekvencemi, které byly v té době v módě. Co se týče střelby, ty konečné rány ve výsledném efektu mohly být místy ještě více propracované. Film má opravdu odvážně a rozmanité akční násilné sekvence, vcelku barvitý děj a všechny charaktery ve filmu tu jsou divákovi více než výsostně představeny. Krvavá finální řežba ve skladišti (podobná scéna se odehrávala ve Street Law) nebo scéna na nádraží patří k tomu nejlepšímu, co jsem zatím v tomto druhu filmu viděl! Nebo kde jinde jste měli možnost vidět opravdu do detailu propracovaný pád auta s kopce, v němž se ocitá Fabio Testi, jeho pohled skrz vymlácená skla mluví za vše! Tato scéna se vážně povedla! Film zcela jistě vycházel z amerických klasik ze stejné doby, nicméně v některých ohledech, navíc s nižším rozpočtem, byl stokrát lepší, než jiné z téže doby! Komentář zde jako první v pořadí. ()

kla_ra 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, který má i v těch nejkrvavějších potyčkách běloskvoucí tričko, mafiáni, kteří se neštítí žádné sviňárny, vystrašení obchodníci, vítěz ve střelbě na pohybující se terč. A ten proklatý Advokát, který ty hajzly ze všeho vždycky vyseká! Město, kde má policie svázané ruce zákonem a mafie toho zvesela využívá. Skvělý příběh, bizarní společenstvo mstitelů, přestřelky, přepadení, znásilňování a přitom, hrdina či gangster, mají na sobě všichni zvonáče. Pecka. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama