Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý analytik CIA a námořní důstojník Jack Ryan je s rodinou v Londýně. Má tu nějaké přednášky a vzal s sebou i ženu Cathy a dceru Sally, aby si tu udělali dovolenou. Úplnou náhodou se stanou svědky teroristického útoku na člena královské rodiny, lorda Williama Holmese. Jack naprosto bez přemýšlení zasáhne a jednoho z útočníků zastřelí. Jedná se o ani ne sedmnáctiletého Patricka Millera, který spáchal atentát společně se svým bratrem Seanem a dalším mužem, který však unikl. Sean Miller je zatčen a postaven před soud. Jack Ryan, který byl při atentátu také zraněn, zůstává v Londýně, aby u soudu vypovídal. Při té příležitosti je za svůj čin povýšen do šlechtického stavu a smí užívat titul Sir. Sean je členem teroristické buňky, která se odloučila od IRA. Za svůj čin byl odsouzen do přísného vězení. Jeho spolupracovníci však Seana cestou do vězení osvobodí. Neváhají postřílet všechny členy doprovodu. Sean Miller a jeho parťáci prchají do severní Afriky, aby zde naplánovali další pokus o únos Holmese a cvičili se v bojových technikách. Sean Miller je však plný nenávisti vůči Ryanovi, protože zabil jeho bratra. Chce se mu pomstít a zabít jeho i jeho rodinu. S několika kolegy se vypraví do Ameriky, aby zde uskutečnil svůj plán. Jeho kolegyně Annette se pokusí zabít Ryana, zatímco Miller střílí na auto těhotné Cathy, která veze Sally ze školy. Jack Ryan se útoku ubrání, ale Cathy a Sally mají těžkou autonehodu. Miller usoudí, že se zabily a odlétá zpět do severní Afriky. Cathy je na tom po nehodě o něco lépe, ale Sally je zraněná velmi vážně a v prvních hodinách není ani jisté, zda přežije. Naštěstí se nejhorší předpověď nesplní, ale i tak musí Sally strávit v nemocnici dlouhý čas. Tento Millerův čin přiměje Jacka k tomu, aby se vrátil zpět do CIA, i když to původně neměl v úmyslu. Společně s kolegy a za pomoci satelitů pátrají po Millerovi a jeho bandě v Africe. Podaří se jim najít tábor v Libyi, kde se teroristé ukrývají. Jeho cílem je teroristy zabít. Na místo byla poslaná protiteroristická jednotka, která teroristy zlikviduje. Ryan a jeho kolegové vše sledují přes satelit. Nejsou však poznat obličeje a CIA netuší, že Miller a jeho kumpáni už v táboře nejsou. Vydali se do Států, aby se zde znovu pokusili o únos lorda Holmese, který má navštívit USA a při té příležitosti se sejít s Ryanem, jemuž vděčí za život. Holmes a jeho lidé navštíví Ryana a jeho rodinu u nich doma na rodinné večeři. Zpočátku jde všechno hladce a podle plánu, lidé se baví, ale pak náhle vypne elektřina. Venku je bouřka a velmi prší, zdá se, že to souvisí, ale Jack si všimne, že v nedalekém přístavu světlo svítí, a to nevěstí nic dobrého. Vychází najevo, že jeden z Holmesových lidí je s teroristy spojený... (TV Prima)

(více)

Recenze (219)

Matty 

všechny recenze uživatele

Od adaptací Clancyho knih jsem se již odnaučil očekávat strhující akce a naopak být připraven na nezáživné politické „přetahovačky“, občas končící nějakou tou atomovou krizí. Jack Ryan ostatně není žádný Rambo, ale prachobyčejný analytik CIA, těšící se na klidný pracovní důchod strávený s milovanou rodinkou. Ale stačí jeden instinktivní zásah a optimistické vyhlídky emigrují na Aljašku. Holt, nasírat borce z IRA se nevyplácí. Krom úvodu a závěru si mnoho akce neužijete. Což je vlastně dobře, jelikož Noyce se cítí jistěji na půdě zmiňovaného politického thrilleru. K němu však nestačí dva dějové zvraty a kupa klišé, Ani výjimečně neodhadnutelný Harrison Ford tomu nedokáže dodat chybějící šťávu. 60% Zajímavý komentář: tron ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Začátek se mě líbil hodně, náhdou se připleteš do průseru, to se přece může "povést" kde komu, jenže další vývoj sklouzával na naprosto tuctového filmu s akci, jejíž většina se odehrává ve tmě za deště. Pár dobrých nápadů akce speciální jednotky přes satelit, snad předběhlo dobu a nebo se dnes na své akce dívají v CIA ve 4DX. Hlavní role hrají mí oblíbenci, ale bohužel i u nich mě přijde, že je buď film nezastihl v nejlepší kondici a nebo je to moc nebavilo, navíc u Seana jsem měl chvílema pocit, že přehrává. Na jednou zkouknutí se ještě dá, ale repete nehrozí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $83,351,587Tržby Celosvetovo $178,051,587║ Zo série o Jackovi Ryanovi jednoznačne najlepší film! Výborné obsadenie, pútavý dej, akčné a dramatické zároveň! /95%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrý to bylo. Zajímavý thriller s velice dobrým Fordem. Nasraný ksichty po atentátu na jeho rodinu jsem mu opravdu věřil. Také to je jeden z mála filmů, kde jsem byl po újmě na rodině hlavního hrdiny opravdu smutnej (vždycky to je pro mě jen záminka aby se naštval a všechny pozabíjel). Sean Bean je zlověstný, ale jeho postava je nehoráznej debil. Celkový dojem trochu ničí nehodící se hudba. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch 20. storočia sa v Hollywoode udialo niekoľko tajomných vecí - a obrovská tržba clancyovky VYSOKÁ HRA PATRIOTOV patrí medzi ne. Austrálčan Phillip Noyce doma robil pozoruhodné filmy (ÚPLNE BEZVETRIE), ale v Hollywoode mu nebolo umožnené byť nikým iným, len rutinérskym plničom želaní hlúpych amerických producentov. Ani charizma starnúceho Harrisona Forda nezachránila tento príšerne nudný kvázi politický pseudo špionážny triler. Hlúpe akčné scény, chýbajúca atmosféra, žiadne napätie ani humor. Zostala na dve neznesiteľné hodiny natiahnutá nuda, plná známych hereckých tvárí (James Earl Jones, Thora Birchová, James Fox, Sean Bean, Samuel L. Jackson). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// V rámci příprav na třetí řadu Jacka Ryana jsem dohnal původní filmy a co se na papíře jevilo jako jasný favorit, mě ve finále zklamalo asi nejvíc. Ne, že by ten paranoidní mód Fordovi neseděl, ale za ty roky už jsem si od clancyovek navykl čekat maličko intenzivnější dějství, a i když srovnám Patriot Games s něčím obdobným jako dejme tomu S nasazením života, vychází z toho tenhle Ryan pořád hůř. Lepší než ta bída od Branagha, Noyce aspoň zvládl práci s napětím, ale 6/10 mi u téhle látky přijde málo. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zajímavý akční thriller s Harrisonem Fordem. Ten hrdinně překazí atentát militantních Irů a pak už se musí zbytek filmu vypořádávat s jejich pomstou. Noyce to natočil velmi slušně, celý film jsme udržováni v napětí, avšak závěrečné "vyrovnávání účtů" má opravdu šťávu (i když film už vidím potřetí). Nejsem velký fanoušek akčních filmů, ale tenhle je jeden z nejlepších, takže zvyšuji své původní hodnocení na maximum. Trailer: http://www.csfd.cz/film/10649-vysoka-hra-patriotu/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller s Harrisonem Fordem, který ale nepředvádí nic co by jsme od něj ještě neviděli. Sean Bean je v roli záporáka výborný a jeho pomstichtivost je zahrána na výbornou. Pro mě je to tak na tři a půl hvězdičky, ale jelikož mám Harrisona Forda rád tak dávám čtyři..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Rozhodně si nepřeju, aby můj program diktovali teroristé." To já taky ne. Takže pokud se někdy připletu k palbě na člena britský královský rodiny, tak nejdřív ochráním tu svoji, pak to oznámím bobíkům a nakonec zdrhnu do bezpečí na Kubu. To sir Jack Ryan je jinej kabrňák, ten se hrdě postaví armádě teroristů sám a bojuje a bojuje a jestli nezemřel, tak stále ještě bojuje. Sice se přitom střílí, plápolají tam ohně a do toho prší, ale přesto je to jen celkem slušně natočená rodinná nuda. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jak já to téma nesnášim. Politika a terorismus ve filmu. Na záčátku jsem si říkal, jestli mě film něčím překvapí a já půjdu s hodnocením vysoko. Nepřekvapil. Čas plynul a já se nudil víc a víc. Spoustu klišé a otřepaných drsných vlasteneckých hlášek nevyvážil ani můj oblíbenec Harrison Ford. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

O malej stupínek míň uhozený než následující Jasný nebezpečí, nicméně konec se taky zrovna nepoved a co by si ti nebozí Angláni počali bez hrdinného Harrisona že. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Odvážný, inteligentní, americký ex-analytik CIA, žijící v harmonické rodině vs. vrahounský bastard z IRA s pomstychtivou snahou tyto krásné vztahy podle narušit. Hádejte, koho na konci zabalí do severoirské vlajky… Noyce předvedl řemeslný standard libovolného zfilmování Clancyho politického thrilleru. Nabídne sice pár povedených akčních scén (i když ta závěrečná na člunech se zdála nekonečná), či názorně ukáže, jak hoši z Langley získávají supertajné informace očumováním ženských poprsí přes satelit, ale ve finále zjistíte, že Patriot Games ve vás krom hromady klišé nezanechaly vůbec nic, snad je mírné vnitřní napětí, jestli Ryanovi budou kupovat modrou nebo růžovou výbavičku. A Harrison? Ten vypracoval svůj třes bradičky při emotivních scénách k dokonalosti.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Předvídatelná a mnohdy i dosti hloupá thrillerová jednodnohubka, které příliš nepomáhá ani stárnoucí Ford (věřím mu analytika, ne geroje, který vystřílí půlku ulice) a Noyceova unylá režie, jíž chybí nápady a především větší jistota v akčním módu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Myslel, som, že film bude nuda, no prekvapujúco mi prešiel veľmi rýchlo. Napriek tomu je všetko obrovsky predvídateľné, zápletka ušla, len to jej odhaľovanie a záver - veľké klišé. Bean ako záporák mi sem akosi nesadol. 60%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy byl Jack Ryan mnohem více inteligentním analystou než akčním hrdinou a kdy se ani ve velkofilmech nebáli scénáristé operovat s myšlenkou, že se zpravodajské služby mohou mýlit a že by hlavní hrdina mohl na základě neúplných důkazů nechat provést útok na kemp plný nevinných lidí. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Noyce už natočil lepší filmy. Na Hon na ponorku to nemá ani náhodou, ale Ford je minimálně tak dobrý Ryan jako Baldwin. Obsahově kvalitní film, který by mohl jen občas přitvrdit na tempu. ()

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Reklama

Reklama