Rick BotaScénář:
Carl V. DupréKamera:
Gabriel KosuthHudba:
Lars AndersonHrají:
Doug Bradley, Lance Henriksen, Christopher Jacot, Gary J. Tunnicliffe, Katheryn Winnick, Henry Cavill, Khary Payton, Victor McGuire, Carl V. Dupré (více)VOD (1)
Milovníkům hororového žánru dobře známý hrdina Pinhead jde s dobou! Tentokrát se vrací, aby s využitím svých rafinovaných ďábelských technik vyděsil všechny počítačové nadšence, kteří otevřou virtuální Lament Configuration na webu s adresou hellworld.com... (oficiální text distributora)
Ale ne, není to až tak hrozné. Sice to má jen pramálo společného s prvním dílem série, ba dokonce to nemá společného vůbec nic, pořád ale zůstává Pinhead a jeho parta mojí oblíbenou záležitostí. Tenhle film je takový malý pokus převést Hellraisera do nového prostředí, s modernější zápletkou. Je to celkem zábavné, a docela i promyšlené, až na jednu botu v logice. Protože drogou vyvolané halucinace můžou být jakkoli silné, ale nikdy nemůžou propojit vědomí dvou nezávisle na sobě nadrogovaných lidí. A tedy pokud Jake slíbil v halucinaci, že Chelsea ještě uvidí východ slunce, jsem si jistá, že ona by o tom vůbec nevěděla, natož aby si to pamatovala! To jenom k logice. ()
Naprosto, ale naposto nudné "pokračování", které nemá s předcházejícími díly série téměř nic společného. Použitou pointu bych ve spoustě filmů nejspíš hodnotil kladně, ale tady byla tak nějak divně zabudovaná, že jsem si ji ani moc nevychutnal. Znovu se mi potvrzuje, že problémem posledních Hellraiserů jsou scénáristi, kteří si vymyslí jakous takous pointu, tu neuměle naroubují na hodinu nesmyslného děje, a chudák Rick Bota to pak má zrežírovat. Chystaný remake původního Hellraisera je asi jedinou nadějí, jak dostat tuto série zpět na výsluní, protože si nedokážu představit, co jiného vážně myšleného by mělo právě na Hellworld navazovat. Mé pořadí: H1, H5, H2, H7, H3, H4, H6, H8 ()
Než jsem k tomuto 8 dílu této série o Pinheadovi dostal, tak jsem ho půjčil kolegovi Zombiusovi, který je velký nadšenec této hororové postavy. Jeho kritika mě málem odradila. Už z předešlích informacích o tomto dílu jsem věděl, že asi už to bude něco jiného. Informace se nemýlily. Pekelný svět jehož je podtitul 8 dílu Hellraisera se fakticky ubíral jiným směrem a hlavní záporák Pinhead byl jako jen nástroj. Ale na kvalitě snímku to myslím rozhodně neubralo, že filmaři zkusily trošku tento díl přenést nikam jinam. Rozhodně docela slušný díl o Pinheadovi skoro bez Pinheada. ()
Ani ôsme pokračovanie Hellraisera ma nejako veľmi nesklamalo - na rozdiel od hodnotení užívateľov. Prevažnú väčšinu asi sklamal príbeh, ktorý nemá až tak veľa spoločné s pôvodným námetom. To však nemení nič na tom, že aj toto spracovanie je kvalitné, má slušnú zápletku (ktorá vygraduje v závere), nostalgicky pripomenie Pinheada a spol, a najmä - pobaví! ()
Prekvapivo zábavné a víťaz post-bloodline direct-to-video série. Problémom je, že je to triviálny (ale zábavný) slasher, kde Pinhead a spol. hrajú úplne vedľajšiu koľaj, priam až žiadnu. Franchise Hellraisera je na každom kroku, i keď v úplne inom použití, ako by čakal divák - nie ako mytológia, ale iba ako popkultúrna kulisa. Bohužiaľ vyvrcholenie (posledné dve minúty) mohlo byť dlhšie a viac prehĺbené. Každopádne ide o hlúpy film, ktorý zďaleka nemá na prvé štyri diely, ale je dostatočne zábavný na to, aby hodina a pol strávená pri ňom nebola stratou času ako pri dieloch 5-7. Druhý krát by som to ale asi nepozeral. PS: Rebríček série: H2, H1, H3, H4, ... H8, H10, H5, H6, H7, H9 ()
- V čase 11:06 se hlavní postavy vydávají vozidlem na sraz Hellworldu. Toto vozidlo má rumunskou poznávací značku. V čase 12:14 po příjezdu na party má americkou poznávaci značku. (Horryx)
- Snímek byl natáčen současně s filmem Hellraiser: Návrat mrtvých (2005). (gogos)
- Lance Henriksen (Host) dostal po konci filmu od produkce velkou čokoládu ve tvaru Pinheada (Doug Bradley). Musel ji však odmítnout, jelikož je alergický na čokoládu. (ČSFD)