Reklama

Reklama

Protektorát, tři muži a jedna vězeňská cela č. 108… V gestapáckém vězení je do cely nasazen jako konfident vězeň Evžen (V. Menšík). Nejdříve udal spoluvězně Arnošta (J. Moučka) a nyní má vyzvědět z mladého zatčeného odbojáře Karla (J. Tříska) adresu ilegálních pracovníků, kteří jsou ještě na svobodě. Karel má ale zvenku zkušenosti. Sám doplatil na to, že nezlikvidoval konfidenta… Dvěma cenami ohodnocený film Raport (Trilobit FITESU za rok 1968 – cena za nejlepší scénář, Soutěž o původní televizní inscenaci – II. cena) natočil v roce 1968 podle scénáře Jiřího Hubače Antonín Moskalyk. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý televizní komorně laděný film - a přesto velmi silné vězeňské drama! Hubačův scénář je povedený, herecké výkony tradičně skvělé - především pak herecká kreace Vladimíra Menšíka v roli ambivalentní postavy možného konfidenta. Silné je i to, co lze číst pod povrchem - udavačská povaha jako rys českého národního charakteru a podobnost mezi mezními dobami - érou Protektorátu i tou následující komunistickou... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

O důvěře v místech, kde je to téměř nemyslitelné. Excelující Vladimír Menšík s Janem Třískou v hlavních rolích je požitek i když smutný. Tahle doba se s nikým nemazlila a o tom to také celé je. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Z malého Raportu dělá velkou podívanou především sice neobvyklá, ale obvykle precizně zahraná role Vladimíra Menšíka. Jan Tříska ani ostatní za ním sice nezaostávají, nicméně Menšíka netrumfnou. Napínavá podívaná z pera Jiřího Hubače. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Škoda přesškoda, že šlo jen o televizní film. Použít kvalitnější materiál a mít k dispozici větší rozpočet ... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Je to konfident, není...?!! A je skutečně nutný onen dramatický konec? Tyto otázky se Vám budou v průběhu Třísko-Menšíko-Moučkovském vyprávění honit hlavami. Pan Hlavatý coby německý bachař je skvostně roztomilý a role mu jistě sedla. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert v ne příliš známém filmu. Rozhodně však stojí za pozornost i pro svůj příběh a komorní atmosféru. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výtečné komorní drama z vězeňského prostředí, ve kterém excelují upovídaný Vladimír Menšík a zádumčivý Jan Tříska, zdatně jim pak sekunduje Vladimír Hlavatý v roli bachaře. V životě je někdy obtížné poznat, komu může člověk věřit a komu ne, v období války je toto rozhodnutí o to těžší! Další klenot z pera Jiřího Hubače, který rozhodně stojí za to vidět! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Inscenace z doby, kdy tvůrci ještě byli plní doznívajícího traumatu z války a okupace. Příběh je v podstatě jednoduchý bez zvláštních překvapení, body tohle drama získává hlavně díky hercům. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Něco malinko tomu chybělo v atmosféře, možná kdyby místo chladného Moskalykova odstupu nad provedením bděla laskavá ruka Filipova, byla teprve inscenace dokonalá. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kde nic tu nic, a majednou takové dusné drama. Jak se člověk musí rozhodnout v jediném okamžiku, jak se správně zachovat. A přece jde o rozhodnutí, které může ovlivnit zbytek jeho života. Seděl jsem po shlédnutí toho filmového konce jako zařezaný, a přemýšlel, co bych udělal. kdybych se v podobné situaci ocitnul sám. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Špičková kvalita zpracování, která z tohoto mrazivého vězeňského dramatu i po letech činí strhující podívanou, připadá na vrub všem zúčastněným, od Hubače přes Moskalyka až k hercům, z nichž uznání zasluhuje nejen Tříska, ale také skvělý Vladimír Menšík v roli zcela neobvyklé a neobvykle soustředěné. Ocenění, které se tomuto mistrovskému dílu dostalo už v době jeho vzniku (Trilobit 1968), v žádném případě není náhodné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Willy Kufalt by asi neměl mít moc rád vězeňská dramata :o)), ale i ten musí zde ocenit minimálně scénář Jiřího Hubača a herecké výkony. Co naplat, tohle je drama současně taky válečné (protektorátní) a psychologické! Ale teď vážně: Na první pohled vypadá, že Vladimír Menšík hrál skoro pořád stejně, ať to byla komedie, drama, či fantasy, jeho osobitý projev zapasoval leckde, stačilo mu občas změnit veselý či smutný tón a režisér se zvyškem štábu přizpůsobil atmosféru podle svého přání. Div se světe, zafungovalo to i v akčním krimi-thrilleru Hra bez pravidel, kde si Menšík střihl negativní roli s poměrně drsným koncem, zafungovalo to i zde v Raportu. Oba zdejší obsahy k filmmu neskrývají fakt, který se neinformovaný divák dozví až po první půlhodině... tak dobře - Menšík zde hrá záporní roli nasazeného konfidenta. Ano, ten samý, co dodnes ze silvestrovských TV-záznamů rozesmává celou republiku! Je přímo zázrakem tohoto hereckého génia, že třeba ve scéně, kdy ho spoluvězen již odhalil a sám mu s vtipem a úsměvem odpovídá nesmysly, dokáže působit vyloženě odporně. Můžeme jen litovat, že podobných vážných rolí dostával "nespoutaný živel" Laďa jen výjimečně. Tenhle snímek má silnou atmosféru uvnitř tísnivého prostředí, zajímavý smutný příběh s nečekaným závěrem a taky snad nejlepší herecký výkon Jana Třísky ze 60. let. Z mé strany mu náleží hodnocení nejvyšší. 90% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Menšík v nezvyklé a excelentně ztvárněné roli, klidně bych zvládl i delší stopáž a větší rozehrání psychologické situace. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Zlatý šedesátý!!! Kdy za málo peněz bylo občas i hodně muziky. Po tomto filmu je jednomu líto, kolik času a talentu promarnil V. Menšík ve všech těch přiblblejch srandách. Výkony všech herců jsou zde všechny nadstandartní, ale Menšík je všechny přehraje. Kam se na tenhleten kousek hrabou všechna ta populární americká dramata z vězeňského prostředí. 4, 5 *. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Špičkové tragické drama z protektorátního vězení. Sledovat Vladimíra Menšíka na plátně, to je prostě požitek a totální profesionalita jeho herectví. Psychologie jeho postavy je neskutečně věrohodná! Byl to mistr a je opravdu veliká škoda, že se dramatických rolí moc nedočkal, v záplavě těch komediálních. Klobouk dolů!! Ale i ostatní nezaostávají, jeho spoluvězni Jan Tříska i Jaroslav Moučka jsou perfektní. Nebo Vladimír Hlavatý v roli bachaře! Neuvěřitelná proměna z hodného dědečka, kterého skoro po celý svůj život hrával, ve sviňskou uřvanou fašounskou bestii. Zlověstnou atmosféru doladil hudební génius Luboš Fišer a scénář napsal znalec lidských duší Jiří Hubač. Režii přesvědčivě a zdatně ukočíroval citlivý a jedinečný Antonín Moskalyk. Co víc si sakra můžem přát??? Ach ty zlatá šedesátá........ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hezky napsané (39letý Jiří Hubač) komorní drama z vězeňské cely. 1) Vyzdvihnout si zaslouží přesvědčivý výkon 39letého Vladimíra Menšíka (konfident Evžen). 63letý Vladimír Hlavatý (dozorce) mi připomínal spíš ironického Petra Nárožného (sorry za anachronismus), než strach vzbuzujícího SS-Untersturmführera. 2) Oba obsahy (Česká televize i Přemek) a řada komentářů hloupě spoilerují. 3) Přesný koment: Stegman*****. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Místy trochu naivní, nicméně díky vážnému Menšíkovi a mladému dramatickému Třískovi povedené vězeňské drama. Udivilo mě, že i Vladimír Hlavatý ve své roli mrňavého Gestapáka nezklamal. ()

Reklama

Reklama