Reklama

Reklama

Protektorát, tři muži a jedna vězeňská cela č. 108… V gestapáckém vězení je do cely nasazen jako konfident vězeň Evžen (V. Menšík). Nejdříve udal spoluvězně Arnošta (J. Moučka) a nyní má vyzvědět z mladého zatčeného odbojáře Karla (J. Tříska) adresu ilegálních pracovníků, kteří jsou ještě na svobodě. Karel má ale zvenku zkušenosti. Sám doplatil na to, že nezlikvidoval konfidenta… Dvěma cenami ohodnocený film Raport (Trilobit FITESU za rok 1968 – cena za nejlepší scénář, Soutěž o původní televizní inscenaci – II. cena) natočil v roce 1968 podle scénáře Jiřího Hubače Antonín Moskalyk. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý televizní komorně laděný film - a přesto velmi silné vězeňské drama! Hubačův scénář je povedený, herecké výkony tradičně skvělé - především pak herecká kreace Vladimíra Menšíka v roli ambivalentní postavy možného konfidenta. Silné je i to, co lze číst pod povrchem - udavačská povaha jako rys českého národního charakteru a podobnost mezi mezními dobami - érou Protektorátu i tou následující komunistickou... ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výtečné komorní drama z vězeňského prostředí, ve kterém excelují upovídaný Vladimír Menšík a zádumčivý Jan Tříska, zdatně jim pak sekunduje Vladimír Hlavatý v roli bachaře. V životě je někdy obtížné poznat, komu může člověk věřit a komu ne, v období války je toto rozhodnutí o to těžší! Další klenot z pera Jiřího Hubače, který rozhodně stojí za to vidět! ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Zlatý šedesátý!!! Kdy za málo peněz bylo občas i hodně muziky. Po tomto filmu je jednomu líto, kolik času a talentu promarnil V. Menšík ve všech těch přiblblejch srandách. Výkony všech herců jsou zde všechny nadstandartní, ale Menšík je všechny přehraje. Kam se na tenhleten kousek hrabou všechna ta populární americká dramata z vězeňského prostředí. 4, 5 *. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Podle dochovaných svědectví (a jedné diplomové práce) jde o inscenaci na vysoké herecké i režijní úrovni. Bohužel, podle tvrzení ČT obsahuje záznam neodstranitelnou vadu ve zvukové stopě, a proto inscenaci asi již neuvidíme. - EDIT 27.4. 2010: ZMĚNA! Inscenace bude uvedena 9. 5. na ČT 2 a EDIT 10. 5. 2010 - Česká televize si pravděpodobně dala hodně záležet či nalezla jinou, lepší kopii; zvuk byl prvotřídní!! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Willy Kufalt by asi neměl mít moc rád vězeňská dramata :o)), ale i ten musí zde ocenit minimálně scénář Jiřího Hubača a herecké výkony. Co naplat, tohle je drama současně taky válečné (protektorátní) a psychologické! Ale teď vážně: Na první pohled vypadá, že Vladimír Menšík hrál skoro pořád stejně, ať to byla komedie, drama, či fantasy, jeho osobitý projev zapasoval leckde, stačilo mu občas změnit veselý či smutný tón a režisér se zvyškem štábu přizpůsobil atmosféru podle svého přání. Div se světe, zafungovalo to i v akčním krimi-thrilleru Hra bez pravidel, kde si Menšík střihl negativní roli s poměrně drsným koncem, zafungovalo to i zde v Raportu. Oba zdejší obsahy k filmmu neskrývají fakt, který se neinformovaný divák dozví až po první půlhodině... tak dobře - Menšík zde hrá záporní roli nasazeného konfidenta. Ano, ten samý, co dodnes ze silvestrovských TV-záznamů rozesmává celou republiku! Je přímo zázrakem tohoto hereckého génia, že třeba ve scéně, kdy ho spoluvězen již odhalil a sám mu s vtipem a úsměvem odpovídá nesmysly, dokáže působit vyloženě odporně. Můžeme jen litovat, že podobných vážných rolí dostával "nespoutaný živel" Laďa jen výjimečně. Tenhle snímek má silnou atmosféru uvnitř tísnivého prostředí, zajímavý smutný příběh s nečekaným závěrem a taky snad nejlepší herecký výkon Jana Třísky ze 60. let. Z mé strany mu náleží hodnocení nejvyšší. 90% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Když scenáristovi Hubačovi chtěli zakázat práci při politických prověrkách, vytáhli na něj, že film je jasně proti vstupu Sovětských vojsk v roce 1968. Ano byl odvysílán po srpnu, ale vznikal dlouhé měsíce před ním. (sator)

Reklama

Reklama