Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na trasu z New Yorku do Denveru má být nasazen první autobus poháněný atomovým reaktorem. Těsně před premiérovou jízdou však výbuch zraní oba řidiče. Dcera tvůrce autobusu Kitty Baxter (Stockard Channing) z popudu svého otce musí vyhledat Dana Torrance (Joseph Bologna), jednoho z nejlepších řidičů. Háček je v tom, že Dan je obviněn, že při jedné havárii snědl cestující - a navíc je Kittiin bývalý milenec.

Ztřeštěná komedie točící se kolem nového dopravního prostředku 21. století je vlastně parodií na katastrofické filmy. Ve skutečnosti stroj poháněl osmilitrový naftový motor, takže o proražení vzduchové bariéry nemohla být ani řeč. Za zmínku stojí několik zajímavých hereckých tváří: Stockard Channing si zahrála v Pomádě, Ned Beatty je znám mimo jiné ze Supermanů, Sally Kellermanovou proslavil film (nikoli seriál) M*A*S*H, kde si zahrála major HotLips O'Houlihan a filmem se mihnou i otec známého Miguela Ferrera José Ferrer a božský záporák J.R. ze seriálu Dallas Larry Hagman. (Robbi)

(více)

Recenze (25)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Cestování autobusem je pro mne vesměs utrpením, ale kdyby v něm byl bazén, bowling, jídelna a nikde by nezastavoval, tak bych jiný způsob přepravy nevyhledával. A atomovým busem bych se projel rád, zvlášť kdyby jeden z řidičů byl potenciální kanibal a druhý by neustále upadal do bezvědomí. Ona ta jízda velkým autobusem nebyla žádným přímočarým útokem na bránici, ale těch zábavných nápadů tam bylo opravdu hodně a tak ta čvrtá hvězda je spíš za otevření cesty ke vzniku těch povedenějších parodií. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je něco jako parodie na Nebezpečnou rychlost natočená skoro o 20 let dřív. Je to prostě taková bláznivina, u který se člověk občas zasměje, ale žádný veledílo. Já už si na to tak moc detailně nepamatuju, v paměti mi utkvěla hlavně scéna s autobusem houpajícím se na okraji propasti, což bylo napodobováno v hromadě dalších filmů. A jinak ten autobus byl vůbec docela zajímavej. Tenkrát mě teda ohromně zaujal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Parodie na akční katastrofické filmy, nic jiného. Spíš než komedii čekejte potrhlou (zlí jazykové si doplní přiblblou) komedii. Původní dabing z Barrandova potěší. Je libo bowling nebo bazén na cestě do Denveru? Pro našeho Cyclopa žádný problém. A bacha na rozbitou krabici od mléka! ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, kde se nechali inspirovat tvůrci Připoutejte se prosím. Akorát jejich verze byla vtipná. Jediné co se mi líbilo na Velkém autobusu byl samotný autobus. Jinak nuda. 45% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

.....a teď uvidíte movie, ve které má hlavní roli velký autobus..... Hudba je divná a na začátku působí podobně jako znělka majora Zemana. CITÁT - Noha co měla brzdit, byla zlomena a ruka, která měla řadit, je utržena.......... Hospodská rvačka, kdy je nový řidič obviněn z kanibalismu je ve stylu Terence Hilla a Buda Spencera, akorát protkána parodickými vtipy. CITÁT - Bacha, má rozbitou krabici od mléka !!!........ Okolo 20 minuty probíhá rozhovor u Železňáka v residenci na pozadí za Alexem je vidět starý obraz na kterém je nakreslena jakási vlaková katastrofa - zajímavé a chápu, že je to vtip, ale povedený. Řeknu vám, že když jsem viděl poprvé autobus zvaný Kyklop společnosti Coyote, úplně mě zamrazilo, je prostě úžasnej. CITÁT - Napiš "Non stop New York to Denver"........... Nakonec to zas nebyla taková sranda, jakou by divák očekával, ale vypadalo to slibně. Jakoby tvůrci zapomněli, že točí komedii a ta se díky tomu chvilkama tvářila jako drama. Ke konci filmu humor slábl nebo se opakoval ( omdlévání druhého řidiče ). Tak půl na půl. Kamera - Harry Stradling jr. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ten autobus byl vážně super. Je to už strašně dlouho, co jsem tenhle film viděla naposled. Bylo to ještě na základní škole a tenkrát film běžel na TV Premiéra, teď Prima. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je místy tak blbé, až je to prostě pěkné. Už samotná myšlenka, že se celý film bude točit kolem první jízdy prvního autobusu na nukleární pohon, je pěně ujetá, ale oni jsou zde ještě pořádně ujeté vtipy. Bohužel nejsou zde celou stopáž a místy je film takový spíš trapný, kulhá, ale sem tam se hodně zadaří. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Hodnocení odvozené hlavně a zásadně od roku vzniku. Parodií bych to nenazval, jelikož většina filmů, které má tahle šílenost parodovat, vznikla až dávno po jejím uvedení :-) Tak to tedy jaksi parodií není, není liž pravda. Každopádně jako příručka pro pana Jančuru a jeho žlutý mor, je tento snímek naprosto ideální. Student agency se pyšní systémem zábavy fun&relax ale mít v autobusech bowling, nebo bazén, na to žluťáci koule nemají :-)) Velká zábava a relax, kdy vynaloženého času, jistě nebudete litovat :-) ()

štísko 

všechny recenze uživatele

A výš proč mne říkají Bil ramenáč? Protože mám tak široká ramena, že se nevejdu na silnici. Tahla hláška řidiče autobusu mě v hlavě vyplavala když jsem před časem dělal autoškolu. Je to ta kategorie filmů na kterou bych se podíval po letech ještě jednou, ale to je tak všechno. Tenkrát to byl lepší průměr. Nadčasovou kvalitu ten film podle mého názoru nemá. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Při procházení roku 1976 jsem se nadšeně podíval hned na 9 známějších komedií co mě čekají, často s nějakým atraktivním přívlastkem či námětem. Po shlédnutí první z nich mě nadšení přešlo, jaká to byla dementní kravina. Velký autobus je v podstatě parodie na katastrofické filmy, ale namísto letadla či lodi je tu v nesnázích bus na atomový pohon. Bomba na palubě, bondovský šílenec v pozadí, řidič s pověstí kanibala, druhý řidič má spací nemoc, šéf provozu řeší odchod asistenta... na papíře to zní dobře, ale v podání noname režiséra a béčkových či neznámých herců je to z 90% trapné, nevtipné, debilní (promenáda v ženských šatech, topení v sodovce...). Aspoň ten autobus (se sci-fi pohonem) vypadá fajn, pár katastrofických scén funguje a párkrát jsem se pousmál. 2*. ()

Janko_Vlyrd 

všechny recenze uživatele

Najväčším problémom Veľkého autobusu je, že nie je klasickým katastrofickým filmom, akým je napríklad Poseidon. Keby ním bol, tak aj dnes má mladšiemu publiku čo povedať. Niektoré humorné situácie a nápady sú v pohode, niektoré naopak otravné a na dnešnú dobu skrátka nezaraditeľné, ostávajúce v histórii paródie a tu ostávajú aj všetky ostatné filmové aspekty, na ktorých padá takmer celá stopáž. Na druhej strane oceňujem odvážny nápad s dizajnom autobusu (plus interiéry) a "bojom" medzi korporátmi zastávajúcími svoj biznis (ropný vs reaktorový pohon), čo ani dnes nie je neaktuálnou témou. Film na jeden oddychový večer, ktorého ak Vám jeho humor sadne, môže Vás kvalitne pobaviť. ()

Reklama

Reklama