Reklama

Reklama

Skutečný příběh nejslavnějšího indiánského náčelníka Šíleného koně, legendárního přemožitele generála Custera. Příběh začíná v době jeho dětství, kdy velmi často prokázal svou odvahu a mrštnost a stal se svědkem bezdůvodného násilí, kterého se na indiánech dopouštěli běloši. Sleduje jeho život, vztahy k manželce a dceři, jeho přemýšlivost i pochopitelnou nenávist k bílé rase a samozřejmě obdivuhodné hrdinství, s nímž vedl své muže do bitvy proti generálu Custerovi. Když se stal náčelníkem Oglalů, nevynechal jedinou příležitost napadnout bělochy, valící se po skončení občanské války na americký Západ. Odmítal snahy náčelníka Rudého oblaka, který se pokoušel za cenu obrovských ústupků s bělochy vyjednávat. Získal na svou stranu Sedícího býka, a když mu běloši zabili ženu, stal se pro ně noční můrou. V roce 1876 se vydala na trestnou výpravu americká kavalerie, vedená do té doby nepřemožitelným generálem Custerem. Indiáni však jeho armádu obklíčí u Little Big Hornu, porazí a pobijí do posledního muže. Bylo to velké vítězství a musela nastoupit podlá zrada, aby odvážného Indiána zastavila. Aby vyhověl naléhání Rudého oblaka, vydá se  Šílený kůň jednat do vojenské pevnosti, kde je však zákeřně zabit rukama bezcharakterních bílých zrádců. (TV Fanda)

(více)

Recenze (14)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Príbeh jednoznačne strhne, veď máme tu generála Custera a indiánského nesmrteľného hrdinu. Nuž len citeľne to dáva dole trocha rozhádzaná réžia a je tu dosť cítiť, že to je len TV produkcia. /50%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zajímavá indiánská romance na pozadí legendární bitvy u Little Big Hornu. Nebe nelze koupit a zemi nelze prodat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Indiánské drama z dob válek amerických osadníků proti původním Indiánům, které se velice věrně drží faktů, jež jsou o tomto indiánském náčelníkovi známy. Malinko vadí, že pointa se odehrává hned na počátku filmu, což může působit zajímavě, ale tady to přece jen oslabuje napětí, zejména když postava a osud Šíleného koně je mnohem méně známá, než příběh Sedícího býka, který byl jeho souputníkem a v jisté době spolubojovník. Celkově povedený film. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ty jsi přece bojovník, muži !! Tady jsou tvé slzy !! Tak běž a plač tak dlouho, dokud ani jediná nezbude !!" Řekla žena Šílenému koni a podala mu luk a šípy.. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný, hlavně poučná historie, ze které se lidé poučit nechtějí. Šílený kůň a jeho boj s bělochy a West Studi jako třešinka na dortu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi jediný film, kde vystupuje jedna z legendárních postav Indiánských válečníků - Šílený Kůň. A můžu říct, že mě to docela bavilo, ačkoliv filmu chyběla jistá věrohodnost a především nějaká výraznější scéna. Ale jelikož to je evidentní béčko pro televizní vysílání, asi je to maximum, které mohl divák dostat. Šílený Dobrák, teda Kůň, je vyobrazen jako supr indián a jeho jedinou smůlou tedy byla závist ostatních náčelníků a indiánů, kteří jej nakonec zradili. Nuže, kromě té příjemné pohádkovosti divák dostane jen čistý průměr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Toto je uz folklor, ja viem o tej Bitke z 1 876 a o generalovi Custerovi. Od Michala Tucneho. Pesnicka sa vola Blizko little Big Hornu : 69 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ako to už pri životopisných filmoch o národných hrdinoch, veľa vecí býva prifarbovaných a nad tienistými stránkami a rozhodnutiami sa prižmuruje očko. Tento film o Splašenom koňovi nie je z tohoto pohľadu výnimka. K slávnej bitke pri Little Big Horn treba podotknúť, že Američania mali 500 mužov, pričom indiánov bolo 3 000 - Splašený kôň tak nezvíťazil vďaka svojej odvahe a bojovým schopnostiam, ale hlavne vďaka prevahe. Kedže v živote Splašeného końa sa toho udialo veľmi veľa, 90-minútová stopáž nestáčí popísať všetko a tak dochádza k skokom a nekontinuálnosti deja. Ale na televíziu je to zdarilé spracovanie, čo vidno hlavne na dobre odvedenej akcii, ktorej sa vôbec nevyhýba. Čo sa týka obsadenia, je to slabšie, ale poteší aspoń obsadenie Wesa Studiho. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Film jsem sháněl dlouho a těšil jsem se na něj. Popravdě musím říct, že špatné to nebylo, ale nic extra se od toho očekávat nedalo. Své kvality samozřejmě má, podle mě se i dobře drží skutečnosti ale to je vše. Hvězda navíc za Wese Studiho, který je každému filmu s indiánskou tematikou perfektní. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Televizní každým coulem. Irvina mám rád, dokázal své schopnosti, přestože je "pouze" televizním režisérem. Tady to mystično a romantika nabírají nepřijemnou pachuť. Jako pohled do života indiánů a jejich válečnické mytologie řekněme nadprůměrné. Také věřím, že ten Little Big Horn nebyl prost snahy, ale ta lacinost se tam zakrýt nedala. 65% ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že někomu může vadit ten popisný styl, kterým se děj posouvá v čase (vypravěč), mně ale konkrétně u tohoto filmu celkem vyhovoval. Zřejmá je inspirace románem Posvátná stezka (autor Michael Blake), volné pokračování slavného Tance s vlky. Bojové scény poctivé (na TV produkci té doby). ()

MartinNewman 

všechny recenze uživatele

Šílený kůň rozhodně patří k tomu nadprůměrnému co dokáže TV tvorba nabídnout v rámci holokaustu postiženému původnímu obyvatelstvu emerické končiny. John Irvin jako starý televizní harcovník má myslím režii dost pevně v rukou, nevidím nikde žádnou slabinu, jak tu někdo píše, ale každý to vidíme jinak. Film se celkem překvapivě drží přesného životopisu Šíleného koně a postupně vypráví celý jeho život od dětství až po zrádnou smrt, kterou skončilo spoustu jeho kolegů napříč většiny indiánských kmenů. Bitvy kupodivu nevypadají na TV tvorbu lacině, stejně jako herecké obsazení se ukázalo jako velmi dobrý výběr a potěší výběrem více či méně známých tváří. Snad jen mohlo být více širokých záběrů na krajinu, to mi přijde celkem ošizené, ale vše je otázka peněz, výběrem lokace a ruku na srdce ne každý je Kevin Costner. Každopádně dávám za 4, na to že to má 90 minut, tak to udělali solidně. ()

Reklama

Reklama