Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asteroid City by bylo zcela nezajímavým flekem na mapě, kdyby na něj před lety nedopadl meteorit, který tu vyhloubil dolík. Poblíž vzniklo svérázné městečko, které hostí pravidelná setkání výjimečných mladých lidí a jejich rodičů, kteří tu mají poměřit síly, pobavit se a ujistit se, že na tu genialitu nejsou sami. Vytržení ze všední reality zejména ocení relativně čerstvý vdovec se čtyřmi mimořádnými dětmi a tchánem, jenž mu dosud nepřišel na chuť. Podobně je na tom i filmová hvězda Midge Campbellová, jejíž geniální dcera má víc sebevědomí než ona. I další účastníci jsou svým způsobem velmi unikátní a do pouště dorazili s nadšením a touhou po dobrodružství. Už takováto sešlost by stačila k tomu, aby si Asteroid City zasloužilo zvýšenou pozornost. Na přední stránky všech světových periodik se městečko dostane díky „blízkému setkání třetího druhu“, k němuž dojde během akce. A než se zjistí, co se tu to vlastně stalo, musí tu všichni zůstat a chtě nechtě navazovat vztahy nejrůznější povahy. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Do role, kterou ztvárnil Steve Carell, byl původně obsazen Bill Murray, ale krátce před natáčením se nakazil covid-19. Z natáčení musel odstoupit. (KGBelik)
  • Vo filme mal pôvodne hrať aj Michael Cera, ale musel odstúpiť kvôli konfliktom v plánovaní. Nebolo však zverejnené, akú postavu mal Cera hrať. (Arsenal83)
  • Jason Schwartzman pre svoju postavu hľadal správny hlas a pri pátraní počúval nahrávky rôznych osobností, kde narazil na hlas Stanleyho Kubricka. Nakoniec aj jeho vzhľad, najmä jeho brada, je inšpirovaná práve slávnym režisérom. (Arsenal83)
  • Pôvodne sa malo natáčať v Ríme, ale kvôli pandémii sa natáčanie presunulo do Španielska, kde v Chinchóne neďaleko Madridu postavili niekoľko filmových súprav, medzi nimi aj obrovskú diorámu pripomínajúcu púštnu krajinu s rovnomenným mestom Asteroid City, vrátane jeho železničnej stanice, reštaurácie, garáže a observatória. Nakrúcanie prebiehalo medzi augustom a októbrom 2021. (Arsenal83)
  • Bryan Cranston povedal, že natáčanie tohto filmu malo až rodinnú atmosféru, pretože herci trávili čas spoločne na večerných banketoch. Hovoril o tom ako o splnení nejakého sna o tábore s hercami a že natáčanie tohto filmu síce nebolo jednoduché, ale určite to bola skvelá skúsenosť. (Arsenal83)
  • Scarlett Johansson povedala, že jej nakrúcanie v plnej nahote spredu vôbec neprekážalo, ale že nakoniec to bolo divné pre to, že sám režisér Wes Anderson sa príliš hanbil pri jej natáčaní. (Arsenal83)
  • V jednom okamihu rádio mimo obrazovky prehrá pieseň Slima Whitmana „Indian Love Call“, pieseň, ktorá zabila všetkých mimozemských útočníkov v Mars útočí! (1996). (Arsenal83)
  • Film bol v USA najprv kvôli krátko zobrazenej nahote klasifikovaný ako film od 17 rokov, mladší v sprievode rodiča, po odvolaní sa ho preklasifikovali na film od 13 rokov. (Arsenal83)
  • Herec Fisher Stevens povedal, že film bude obsahovať "najdivokejšie herecké obsadenie od čias Most cez rieku Kwai" a že herci a štáb "všetci hrali spolu v hoteli, ktorý bol starým kláštorom." (Arsenal83)
  • V máji 2023 Wes Anderson hovoril o tom, ako pandémia inšpirovala film a jeho príbeh: „Nemyslím si, že by v príbehu bola karanténa, keby sme ju nezažívali. Nebola tam pridaná zámerne... Scenár je tá najimprovizačnejšia časť celého procesu. Spolieha sa na to, že nemáte nič." (Arsenal83)

Související novinky

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

13.01.2024

Ačkoliv zatím poslední celovečerní snímek Wese Andersona, komedie Asteroid City z loňského roku, patří k o něco rozporuplněji přijatým dílům tohoto svébytného režiséra, oblíbený hollywoodský tvůrce s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

27.06.2023

Drazí filmoví fanoušci, rádi bychom vás pozvali na již 12. ročník Filmového víkendu ČSFD, který se letos uskuteční od pátku do neděle 4. - 6. srpna na už tradiční lokaci čerstvě zrekonstruovaného… (více)

Reklama

Reklama