Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asteroid City by bylo zcela nezajímavým flekem na mapě, kdyby na něj před lety nedopadl meteorit, který tu vyhloubil dolík. Poblíž vzniklo svérázné městečko, které hostí pravidelná setkání výjimečných mladých lidí a jejich rodičů, kteří tu mají poměřit síly, pobavit se a ujistit se, že na tu genialitu nejsou sami. Vytržení ze všední reality zejména ocení relativně čerstvý vdovec se čtyřmi mimořádnými dětmi a tchánem, jenž mu dosud nepřišel na chuť. Podobně je na tom i filmová hvězda Midge Campbellová, jejíž geniální dcera má víc sebevědomí než ona. I další účastníci jsou svým způsobem velmi unikátní a do pouště dorazili s nadšením a touhou po dobrodružství. Už takováto sešlost by stačila k tomu, aby si Asteroid City zasloužilo zvýšenou pozornost. Na přední stránky všech světových periodik se městečko dostane díky „blízkému setkání třetího druhu“, k němuž dojde během akce. A než se zjistí, co se tu to vlastně stalo, musí tu všichni zůstat a chtě nechtě navazovat vztahy nejrůznější povahy. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (257)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Anderson je prostě originál, o tom žádná. Bohužel se mi to zde opět potvrdilo zas, na jeho filmech se mi nesmírně líbí zpracování, avšak z hlediska scénáře to vždy pokulhává. Tady to byl asi zatím TOP z toho co jsem od něj viděl. To atomové městečko ve stylu Los Alamos bylo prostě boží! Fakt boží! Nechybělo tam vůbec nic, dokonce ani kukačka kohoutí, GMC Greyhound nebo atomový hřib na obzoru. Jako kdybyste koukali na reklamní leták z padesátých let nabízející toustovač, nebo nový Chevrolet. Ty pastelové barvy, do toho ta poušť a to dobové vybavení... Úplně jsem si chrochtal blahem. Já tuhle dobu po válce děsně rád. Ale samozřejmě tam v Americe, ne tady, kde v ten samý čas odporní soudruzi v rádiovkách a holinách udávali a věšeli své spoluobčany. Až do doby zcizení meteoritu jsem s s jistým očekáváním sledoval, kam se film vlastně hodlá posunout. Musím říci, že ty divadelní obrazy mne docela rušily. Během sledování jsem v duchu konstatoval, že už jsem hooodně dlouho neviděl pohromadě tolik herců skvostných jmen, kteří jsou zároveň všichni mými oblíbenci. Klobouk dolů před Andersonem, že je k tomuto spojil dohromady. Bohužel i když se to odehrává jinde než jiné jeho filmy, máte dojem, že ten rukopis i poetiku tak nějak znáte a trochu vás to začne nudit. Je to velká škoda, protože tenhle film by si už jen kvůli zpracování, hereckému obsazení a vymazlenému vizuálu zasloužil určitě lepší dějovou linku. Ke konci zůstane sice jakýsi druh okouzlení, ale nic hlubšího a dokonce jisté nepochopení co tím vlastně mělo být řečeno.   A to je škoda. Dávám tedy za 3 zelené vypálené do sítnice.  * * * ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Art Film Fest 2023, Košice - Teď asi všechny Wesovy fanoušky pěkně naštvu, ale naštěstí to bylo lepší, než Psí ostrov nebo Grandhotel Budapešť. Tohle sice taky je přestylizované, ale tak nějak úměrně tomu, co bych od Wese Andersona očekával, takže jsem si v tom sice opět nenašel zalíbení, ale zároveň nemůžu říct, že by mě to štvalo. A věřte nebo ne, to je u mě pokrok. Vlastně se mi to líbilo podobně jako Život pod vodou (který mi to připomínalo z jeho tvorby asi nejvíc), jen Asteroid City trpí tím, že se pokusí něco rozehrát, ale vlastně nic nikam nedotáhne. On asi Wes Anderson neměl zrovna koule na to přiznat světu, že točí sci-fi, tak z toho udělal film ve filmu, resp. "divadlo" ve filmu, občas to prostřídal s jakože "behind the scenes" záběry herců ze "hry" Asteroid City a sem tam na základě toho přišel s nějakým metavtipem. Kupodivu mě to rušilo míň, než jsem zpočátku čekal, jen mě naštvalo, že to opravdu nikam nedospělo a když nepočítám epilog, závěrečná scéna vypadá jako mindfuck z úplně jiného filmu. Co je ale na tomhle filmu pro mě nejpozitivnější je určitě fakt, že po dlouhé, opravdu dlouhé době jsem měl pocit, že Wes Anderson opravdu natočil komedii a tak jsem se u toho sem tam zasmál i já, kdo u posledních jeho filmů sice chápal ty vtipy ve formě, ale nic většího než jejich pochopení jsem z nich neměl. Takže mi to vychází na... asi čisté tři hvězdy? Život pod vodou mám asi pořád radši, ale taky je pravda, že z něj v závěru moc nevypadlo. Což ostatně asi z žádného Wesova filmu... Každopádně ale první scéna s mimozemšťanem je naprosto úžasná, to se musí nechat :D Jo, a btw, jeden z mála filmů Wese Andersona co mi sedne a musí to být zrovna ten, který tu zatím schytává docela slabé hodnocení a ani jeho fanoušci z něj nejsou zrovna nadšení... No jo, tak už to mívám :D Viděno s Willy Kufaltem v Kulturparku v Košicích :-) 3* ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Lepšie než Až vyjde měsíc (2012). A tým vymenovanie pozitív končí. Viete ako Asteroid City pôsobí? Ako keby Wes Anderson zomrel a na počesť jeho pamiatky sa zišli "jeho" herci, a spolu s jeho dlhoročným asistentom natočili film. Vyzerá to ako WD, hrajú tam herci ako u WD, ale neodohráva sa nič pútavé, zbesilo kreatívne a postavy nemajú čím zaujať. Dajte si Grandhotel Budapešť a Fantastický pan Lišák. Tým Vaša púť po WDlande môže začať a aj hneď skončiť. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Wes je hodně specifický režisér, ale jeho film si většinou nikdy nenechám ujít, protože mě baví to, jak si dokáže vyhrát a vizuálem, kamerou, atmosférou a kulisami. S tímhle snímkem nezklamal. Místama to bylo zdlouhavější a o ničem, ale takové jeho filmy bývají. Herecky mi tady pár lidí nesedělo, jako třeba Steve Carell. Člověk by řekl, že jako komediální herec by se sem dokázal hodit, ale vůbec. Neseděl. Osobně mám od něj raději animované snímky, které má naprosto dokonalé. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Moudří lidé z Cinepuru, ale aji běžní smrtelníci z řad zdejších komentátorů se leckdy shodují v tom, že Wes Anderson se opakuje, vykrádá sám sebe, že za oním byť stále specifickým, originálním a úžasným vizuálem se nic hlubšího neskrývá, jinými slovy, že líbivá naleštěná forma nemá obsah, ba dokonce, že postavy jsou plochými loutkami... já říkám, nechť si Anderson hraje, vždyť je to krásné. Mě tyhle roztomilé malé světy, kde má každý detail svůj význam, kde je mizanscéna vybroušena k dokonalosti a barvy hladí po oku, neskutečně baví. Do toho prolamování čtvrté stěny a pár vtípků jako vystřižených ze scénáře Monty Pythonů, me gusta. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Keď Montana (Rupert Friend) prechádza, ako u správneho kovboja počuť zvuk ostrohov. Na sebe však žiadne nemá. (Arsenal83)
  • Pôvodne sa malo natáčať v Ríme, ale kvôli pandémii sa natáčanie presunulo do Španielska, kde v Chinchóne neďaleko Madridu postavili niekoľko filmových súprav, medzi nimi aj obrovskú diorámu pripomínajúcu púštnu krajinu s rovnomenným mestom Asteroid City, vrátane jeho železničnej stanice, reštaurácie, garáže a observatória. Nakrúcanie prebiehalo medzi augustom a októbrom 2021. (Arsenal83)

Související novinky

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

13.01.2024

Ačkoliv zatím poslední celovečerní snímek Wese Andersona, komedie Asteroid City z loňského roku, patří k o něco rozporuplněji přijatým dílům tohoto svébytného režiséra, oblíbený hollywoodský tvůrce s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

27.06.2023

Drazí filmoví fanoušci, rádi bychom vás pozvali na již 12. ročník Filmového víkendu ČSFD, který se letos uskuteční od pátku do neděle 4. - 6. srpna na už tradiční lokaci čerstvě zrekonstruovaného… (více)

Reklama

Reklama