Reklama

Reklama

Univerzitní student Charles Whitman (Kurt Russell) trpí velkými bolestmi hlavy, během nichž se u něj projevují násilnické sklony. Jednoho dne zabije svou ženu i matku, nakoupí zbraně a zabarikáduje se nahoře ve věži jedné z univerzitních budov. Odtud střílí na všechno, co se hýbe.

Snímek vznikl na základě skutečné události z roku 1966. Charles Whitman nejprve zabil své blízké a následně se zabarikáduje na vrcholu výškové budovy poblíž univerzity a střílí na všechny a na všechno. Než stihne policie jakkoli zareagovat, postřelených a mrtvých jsou už desítky. Ve skutečnosti údajně Charles zastřelil 16 lidí a dalších 32 během svého běsnění postřelil. Tento incident byl údajně také impulzem, který podnítil vznik speciálních policejních jednotek i diskuze o volném prodeji zbraní v Americe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V noci na 1. srpna 1966 se Charles Whitman (Kurt Russell) zběžně nasnídá, zabije svoji matku, pečlivě si vyčistí boty, zabije svoji ženu, nakoupí střelivo, zabalí krabici zbraní, vystoupá na věž austinské univerzity a začne střílet na vše, co se hýbe... Nepopisuji děj filmu, nýbrž skutečnou událost a v tom je síla tohoto televizního filmu, který si ovšem nemohl dovolit vybrat tuto postavu jako jedinou hlavní a přidal nám hispánského policistu Martineze (Richard Yniguez), který má tvořit protipól "šíleného" střelce. Na čí straně budou naše sympatie už pochopitelně závisí na nás. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám rád zemi neomezených možností, ve které je každá rána z prasklého výfuku důvodem k zahájení palby ze všech okolních oken. Jen tam se může člověk legálně vyzbrojit a jít si zastřílet do svých spoluobčanů. Já jsem se tedy již dlouho tak skvěle nepobavil jako u tohoto vraždícího snímku. Odstřelovač totiž bez míření rozvážně pálí přibližně jednu ránu za sekundu, balistické dráhy jeho střel v poklidu ignorují fyzikální zákony, hrdinný polda kmitá s vytaženým koltem již několik kilometrů od věže, policie nebrání budoucím mrtvolám v pohybu na místě střelby a co se týká útoku dvojplošníkem na věž, tak něco tak vtipného jsem už dlouho neviděl. Škoda, že to bylo „podle skutečných událostí“, protože kdyby to oficiálně byla komedie, tak bych pod čtyři hvězdy určitě nešel. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela slušný drama o vyšinutym týpkovi, kterej vyleze na věž a začne střílet po všem, co se pohne. Hlavní roli ztvárnil tehdy ještě poměrně neznámej Kurt Russell. Filmu dost uškodilo laciný televizní zpracování. Některý výkony ve vedlejích rolích jsou opravdu bizarní a pak se tam najdou různý hloupý chyby, kdy třeba člověk má propocenej flek přes celý záda, následuje střih a najednou na zádech nic nemá. Přesto film celkem stojí za vidění. 65% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V šedesátých letech bylo v Texasu střílení do lidí z vyvýšených míst oblíbenou kratochvílí a tak není divu, že se tady odehrála i historicky první masová střelba na školním kampusu. Jamesonovo docudrama nabídne pár desítek sekund napětí před likvidací střelce i hořce úsměvný pohled na dostupnost prostředků k realizaci vražedných plánů, ale o postavy se zajímá buď špatně, nebo vůbec. Producentské tlačení na pilu ve věci pozitivního zobrazení mexických Američanů bylo spíše kontraproduktivní, stejně jako u Luthorova sidekicka ze Supermana. A do toho pár do očí bijících absurdit. Úplně vidím, jak se na vrchol věže dostane Grissomův CSI tým a při natahování provázků suplujících trajektorii kulek ze zbraní civilistů opětujících palbu (holt, jsme v Texasu) jen nevěřícně kroutí hlavami.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Charles Whitman byl pravděpodobně jedním z nejznámějších masových vrahů USA. Takže, když jsem jednou v programu zahlédla, že na MGM budou vysílat film s poněkud obehraně znějícím názvem "Smrtící věž", vybavilo se mi, že zrovna nedávno jsem tento plakát viděla v jednom žebříčku filmů na IMDb. A jelikož se jednalo právě o tohoto vraha, jehož měl ještě ke všemu ztvárnit mladý Kurt Russell, nemohla jsem si tento kousek nechat ujít. Film je, nejspíš záměrně odproštěn od jakékoliv psychologie ústředního "killera", stejně jako ostatních postav, včetně té hlavní kladné postavy, policisty, jehož ztvárnil Richard Yniguez. Dalo by se říci, že děj je zaměřen především na technickou stránku celého problému. A to sice, jak ochránit obyvatelstvo před útoky "vraždícího maniaka" a také, jak se k němu dostat a zabránit mu v dalším běsnění. Kurt odvádí dobrý výkon, ale že bych jím byla nějak konsternována, se říci nedá. Ale o jeho výkon zde vlastně ani tolik nejde. Jednalo se spíše o to, zpracovat okolní dění, paniku a následky, které jeho činy vyvolaly. Snímek, ač pro mě zase tolik napínavý nebyl, vůbec nenudí a vzhledem k době vzniku se jedná o kvalitně zpracované téma. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Taková televizní standartka, která nekecá kolem a jde rovnou k jádru vlka. K úspěchu jí pomáhá neumírající téma vlastnictví kvéru, snadnost jeho U.S. získání a kontroverze kolem pokaždé, když libovolný asociální psychouš nemůže najít bačkory a vystřílí za to rodinu i sousedy. Za všechno mluví několik citátů z filmu. Policajt: „Tam dole je stovka civilistů a mají lepší zbraně než my!“ Prodavač zbraní: „Přijde chlap, chce zbraň a my mu jí prodáme.“ Kněz: „Nikdy by mě nenapadlo, že může být nebezpečný.“ - takže víme, kde je problém, kapiš? ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Znova sa dostávame k téme Amerika a zbrane. A znova to neznačí nič dobré. Je treba povedať, že pri vykresľovaní "incidentu" sa tvorcom skutočne podarilo čo najviac priblížiť k realite 1.8.1966. Atmosféra neorganizovaného chaosu medzi občanmi i príslušníkmi poriadkových jednotiek, ulice pokryté niekoľkými desiatkami tiel mŕtvych alebo zranených, občania pobehujúci so zbraňami a robiaci si z miesta činu strelnicu, toto je jednou z hlavných devíz pôsobivého televízneho spracovania šialeného vyčíňania Charlesa Whitmana. Škoda, že sa dnes už Jerry Jamesom svojej niekďajšej tvorbe natoľko vzdialil. 80% ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Tak už konečně vím, kde se Tarantino inspiroval. Velice zajímavý, i když paradoxně obyčejný námět o psychopatickém střelci, co se rozhodne vystřílet široké okolí. Na technické stránce se tedy v celku nedalo co pokazit. Střídají se jednoduše záběry na střílejícího Charlese a postupně se přibližující policisty. Všem zúčastněným bych ale každopádně dal metál, horko bylo evidentně tak nelidský, že za sebou nechávali stopu z potu. Více než samotný film se mi ale líbila samotná myšlenka ohledně ošemetné problematiky držení zbraní v USA. Tento problém přetrvává i po téměř 50 (!!!) letech a nejde mi prostě na mozek, proč s tím ještě něco neudělali. Kolik se ještě musí stát masakrů, aby to ty namyšlený elegáni pochopili. Asi víc takovýchto snímků, jako "oddechovka" plní účel na výbornou. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zo skutočnej udalosti sa tvorcom nepodarilo vydolovať nič viac, než opis jej priebehu, takže jediné, čo ma na TV filme zaujalo bol Kurt Russel v mladíckej podobe. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Pecka! Pecka! Pecka! 24letý Kurt Russell se zabarikáduje na vrcholu mrakodrapu a postřílí půlku města. Výborně natočeno na TV film. Dokonce se objeví i akční scény jako pokus sestřelit snipera z letadla. Navíc jestli jsem dobře pochopil to, co jsem četl jedná se o skutečnou údálost, která snad měla vést k zavedení speciálních policejních jednotek na tyto případy. Ten konec jsem skoro nedýchal! A to aby se někde objevil snajper a během deseti minut na něj střílelo 30 civilistů vlastníma puškama, brokovnicema a snajperkama je možné fakt jen v Americe! :D Veliké překvapení. Časem možná snížím na 4*, ale aktuální zážitek a dojem je silný. 90% Pro zájemce pár screenů: http://filmecek.blogspot.com/2011/04/neznamy-klenot-deadly-tower-1975.html ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

I don't pay attention to how my customers look aneb Náborový film na téma volného prodeje zbraní. 1) Spoiler. Film nabídl několik tuctových témat: motivy střelce, volný prodej zbraní, podivnou organizaci místní policie, quasidokument o skutečné události, osobní příběh - nepříběh hispánského policisty a pár dalších. Do všech se tvůrci lehce zahryzli a nakousnutá sousta okamžitě odhodili jako shnilá jablka. 2) Chtěl jsem se podívat na 24letého Kurta Russella, jak mu to slušelo. Režisér mi dopřál pohled na na všechny strany zběsile střílejícího maníka ve skladnickém overalu, což mě nenadchlo. 3) Mizerný dojem umocnil slyšitelně nekvalitní dabingový zvuk. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh o šialenom vrahovi,ktorý z veže kosí ľudí ako muchy.Užívateľ Pohrobek tu vystihol všetko,niet čo moc dodať.Tento príbeh sa skutočne odohral v roku 1966.Vrah je vyzbrojený ťažkou ďalekonosnou puškou,má kopu munície a vie dobré strieľať.Stručne povedané,je to vynikajúci film sedemdesiatich rokov a ešte k tomu televízny.Čo je asi škoda,lebo ináč by mohol byť ešte lepší.Len pre zaujímavosť,mesto Austin nepovolilo tento film nakrúcať v Austine,film sa točil v meste Baton Rouge.Film je síce jednoduchý,ale je veľmi silný a intenzívny.Škoda že dnes sa už takéto filmy netočia. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jerry Jameson tocil kedysi fakt kvalitu /Letiste 77 so Stewartom/ a tuna sa celkom slusne predviedol. Film ma dobre tempo, slusnu atmosferu, drsneho Kurta Russella a posobive sceny. Pribeh ani chvilu nenudi, to je tiez vyrazne plus : 69 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Televízny film o jednej šokujúcej udalosti. Nič viac, nič menej. Začiatok, keď sa vrah pripravuje na akciu je zaujímavejší, ako to neskôršie ostreľovanie - to začína po niekoĺkých minútach nudiť. Bohužiaľ, spracovanie je slabé aj na televíziu - divné uhly kamier, divné dialógy a slabšie obsadenie. Russell bol vtedy no name herec, ak od neho chcel režisér práve toto, ok, ale mne to príliš nerezalo. Prižmurujem očko kvôli tomu, že sa jedná iba o televízne spracovanie, ako aj kvôli tomu, že príbeh je podľa skutočnej udalosti. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Skoro až zbytečný film, jen televizní -proto nejdu s hodnocením níž- navíc Kurt Russell tady vypadal na všechno jen ne na pozdější superstar. Prostě tma. 2,5/5 ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

takový příspěvek k věčným otázkám o vztahu těla a mysli, mozku a vědomí, vůle a jednání: "...the glioblastoma tumor conceivably could have had an influence on Whitman's actions...could have contributed to his inability to control his emotions and actions. " Connally Commission k případu Charlese Whitmana, masového vraha s IQ 139. Z tohohle zpracování mrazí ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Střílející šílenec Charlie Whitman a jeho příběh. Na televizní film se sedmdesátých let celkem slušná záležitost (i zásluhou hodně uvěřitelného Russella), ale přece jen to chtělo trošku schopnějšího režiséra, aby se z toho vyklubalo něco víc zapamatovatelného. 6/10 ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi, do kterých je přidáno pár vymyšlených věcí kvůli dramatičnosti příběhu. Což bohužel nepomohlo, dramatické to moc nebylo. Spíš znepokojoval ten Charlesův klid, s jakým zavraždil matku, manželku a pak se vydal na věž s bednou zbraní a munice - včetně karabiny M1, šesti zásobníky a šesti sty náboji k tomu. Při výstupu na věž se tak trochu zapotí, což mu nebrání ve střelbě do lidí hlava-nehlava. Co proboha s těma mariňákama dělají, že někteří z nich tak zblbnou? Jen jestli je trochu moc nepřetěžují :-) O volném civilním zbrojení v souvislosti s USA není potřeba mluvit...docela mě ale překvapilo, jakej je tady Kurt mladíček. Málem se ho ani nepoznala. I když jde o příběh podle skutečné událost a obětí je víc než dost, nemůžu si prostě pomoct, ale mě to připadalo filmařsky hodně odfláknuté. Málo dramatické, některé herecké výkony naprosto děsivé a chovaní některých postav neuvěřitelné - sanitka nakládá pod palbou mrtvé, policajti nemají ani arzenál ani vybavení na to, aby se k němu dostali a tak musí kličkovat před kulkami jednotlivci, kteří se chtějí dostat k věži. O dráze doletu zbraní toho sice moc nevím, ale naprosto zcestné mi přijde střílet z takové dálky na věž z revolveru nebo pušky bez optiky. To byste trefili pěkný hovno. :-) Bohužel ani hudební doprovod tomu nijak nepomůže a naprosto to odrovnal dabing v čele s Olšovským. To někdo hodně podělal. S ohledem na to, že je to jen tv film dávám za tři. ()

Reklama

Reklama