Reklama

Reklama

Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz

Polsko, 1978, 99 min

Kamera:

Jan Laskowski

Hudba:

Jerzy Derfel

Hrají:

Krzysztof Kowalewski, Bronisław Pawlik, Stanisław Tym, Ewa Wiśniewska, Ewa Ziętek, Marek Bargiełowski, Damian Damięcki, Janusz Gajos, Stanisław Bareja (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavní postavou filmu je Tadeusz Krzakoski (Krzysztof Kowalewski), ředitel společnosti „Pol-Pim“, který se vydává na služební cestu do Paříže. Na tamním velvyslanectví se seznámí s atraktivní Danusií (Ewa Ziętek), která mu po několika měsících oznámí, že je s ním těhotná. Brzy se také ukáže, že dívka je dcerou stranického prominenta. Sňatek s ní by pro Krzakoského znamenal příležitost k vylepšení jeho kariérního postavení. Předtím se však musí rozvést se svou ženou (Ewa Wiśniewska), a tak zorganizuje intriku, aby u soudu dokázal manželčinu nevěru... (Bush13)

(více)

Recenze (3)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Co mi uděláš, až mě chytíš... Poláci i Polky mají zvláštní vkus. Podvádět svou blonďatou fenu domácí s jakousi mladou unylou jezevčicí (avšak s dobrým rodokmenem) může jen zazobaný ředitel podniku a dobrý člen polské komunistické strany. Stejně tak jen v Polsku se může podváděná blonďatá a řádně zajištěná fena spustit s čokliskem, které se svou vizáží, rychlostí i inteligencí může směle měřit se psem poručíka Columba. Nu což, každý národ je nějaký. Dost odvážným způsobem kritizovat politické i společenské poměry bylo na konci 70. let v Polsku již možné, a tak vznikaly filmy, jako je tento (Barejovi to prošlo vícekrát). Korupce všudepřítomná, efektivita výroby v lepším případě neznámá, nahraditelnost nepohodlných funkcionářů okamžitá... zkrátka: pravda je krutá, avšak v tomhle filmu se jí můžeme zasmát. 80% ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Klasický Bareja - ztřeštěná zápletka, která se sice rozvíjí, ale je upozaděna sérií neméně ztřeštěných etud a skečů, které český divák nemusí vždy pochopit, ale v Polsku se leckdy staly kultovními, neb krom své krásné absurdity tepou opět politické a společenské poměry Polska plného front a vyčuranosti. Aneb Pan tu nie stał! ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Polsko je niekedy dost podivinska krajina - Poliaci su mentalitou uplne inde ako Cesi, Slovaci a cechoslovaci, a to sa na filme plne podpisuje. Ono je to aj dobre, kazdy narod ma mat svoju mentalitu. Vyborne su zobrazene polske komunisticke realie z konca 70. rokov, perfektne dialogy a Bareja /Maskot 1981/ je u mna este lepsi reziser nez vseobecne precenovany Krysztof Kieslowski. 89 % ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Kvůli cenzuře bylo z filmu vystřiženo několik scén, takže je o deset minut kratší. Kromě toho bylo několik záběrů zkráceno nebo přestříháno. V důsledku toho se z mnoha scén vytratilo ironické poselství, které měly předat. (Bush13)
  • Přestože byl snímek (stejně jako ostatní Barejovy filmy) zařazen do nejnižší umělecké kategorie a přestože se filmu dostalo kritiky kvůli „plochému humoru“ (kvůli cenzurním škrtům), vidělo jej v kinech během roku více než 600 000 diváků. (Bush13)
  • Mnoho hlášek z filmu v Polsku zlidovělo. Například věta z fronty: „Pan tu nie stał,“ dala v Polsku jméno společenské hře, obchodu s oblečením, pivu, hudebnímu labelu atd. (Bush13)

Reklama

Reklama